Zdravje
4426 ogledov

Življenje nekaj dni starega dojenčka na nitki

Dojenček
Zdravniki pozivajo ljudi k razumu.

Na sarajevskem območju že več dni vlada epidemija ošpic, le v zadnjih dveh mesecih je na novo zbolelo 144 ljudi, le v tem tednu skoraj 20.

Kot poroča Dnevni avaz je v Kliničnem centru v Sarajevu trenutno hospitaliziranih 15 pacientov, najhuje je z le nekaj dni starim dojenčkom, za katerega življenje se zdravniki še borijo.

"V bolnišnici so mama, otrok in še en njen otrok. Dojenček se je okužil preko mame, ki ni bila cepljena. Velika težava je, ker se dojenčki težko borijo s tovrstnimi okužbami. Upamo na najboljše," so za omenjeni portal povedali zdravniki. Bojijo se, da devetmesečna deklica Ajdina Osmanović, ki je umrla v ponedeljek, ne bo edina žrtev virusa, še piše Avaz.

Iz sarajevskega Zavoda za javno zdravstvo so potrdili, da je situacija zelo težka; ne le zaradi izbruha bolezni pri trenutnih pacientih, pač pa tudi zato, ker so virusu izpostavljeni številni necepljeni ljudje na območju.

Po drugi strani je izbruh bolezni na tem območju na nek način prisilil starše, ki zdaj v velikem številu hitijo cepiti svoje otroke. V le eni sarajevski občini so prejšnji teden cepili kar 183 otrok. Toliko jih sicer cepivo dobi v več kot mesecu dni.

Zdravniki še naprej opozarjajo starše, da se ne igrajo s posledicami necepljenja, ki so lahko izredno tragične ne le za njihove otroke, pač pa tudi širše. Vsi tisti, ki so doslej zboleli za ošpicami na sarajevskem območju, niso bili cepljeni.

Dojenček Žalostno Zdravje Tragedija sedemmesečne dojenčice. Zdravniki prosijo starše.

Število žrtev narašča

Zaradi ošpic je sicer lani v Evropi po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo 72 ljudi, kar je dvakrat več kot leta 2017.

Lani je WHO zabeležila 82.596 primerov ošpic, kar je trikrat več kot leta 2017. Največkrat so za ošpicami zboleli v Ukrajini, kjer so zabeležili 53.218 primerov. V Srbiji so zabeležili 5076 primerov, v Izraelu 2919, v Franciji 2913, v Italiji pa 2517. O največ smrtnih primerih zaradi ošpic so poročali iz Romunije, kjer je umrlo 22 ljudi, v Ukrajini in Srbiji pa so jih našteli po 14.

WHO vzroke za porast števila mrtvih zaradi ošpic pripisuje nizki precepljenosti med obrobnimi skupinami prebivalstva.

Cepljenje Smrtni primeri Zdravje Primeri okužb z ošpicami so se potrojili cepljenje Okužbe Zdravje Nasprotniki cepljenja ostajajo prepričani, več cepljenja med "dvomljivci"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Rudman 07:38 26.marec 2019.

    Ne ga srat, da ni bila cepljena, v jugovini smo bili vsi cepljeni.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:03 23.marec 2019.

    Kako se je okužil preko mame... sej je bla 100% cepljena - kot je to velevala diktatura Yu. Ajaaa... potekla je imunost, ni prebolela ošpic v otroštvu, pa ni mogla otroka s svojim mlekom zaščitit. Ah... jeba.

Sorodne novice