Zdravje
9978 ogledov

Nova grožnja? To so našli na Kitajskem.

prašiči Shutterstock
Na Kitajskem so odkrili nov sev gripe, s katerim se je že okužilo nekaj ljudi. Znanstveniki se bojijo, da bi lahko virus mutiral in se razširil po celem svetu.

Prenašalci so prašiči

Novi virus naj bi se pojavil pred kratkim. Prenašalci virusa so sicer prašiči, vendar se lahko okužijo tudi ljudje, poroča BBC. Znanstvenike zato skrbi, da bi lahko virus mutiral in se hitro širil med ljudmi. Ljudje imajo le malo ali sploh nobene imunosti nanj, ugotavljajo.

V znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences so raziskovalci opozorili, da je treba ukrepati hitro in izvesti nadzor nad razvojem virusa pri prašičih ter obenem natančno spremljati zdravstveno stanje delavcev v prašičji industriji.

Na udaru so dihalne poti

Zadnja nevarna prašičja gripa, ki se je po svetu razširila leta 2009, se je začela v Mehiki. A je bila manj smrtna, kot so se znanstveniki sprva bali, predvsem zato, ker so mnogi starejši ljudje imeli že razvito imunost nanjo, najbrž zaradi podobnosti z drugimi sevi gripe, ki so po svetu krožili leta prej. Ta virus, ki so ga znanstveniki poimenovali A / H1N1pdm09, je sicer že nekaj let vključen v letno cepivo proti gripi.

Novi sev gripe, ki so ga znanstveniki nedavno opazili pri prašičih, je sicer gripi iz leta 2009 podoben, a z nekaterimi pomembnimi spremembami. Virus, ki mu raziskovalci pravijo G4 EA H1N1, lahko raste in se razmnožuje v celicah dihalnih poti.

Z virusom se je okužilo tudi nekaj ljudi, ki so na Kitajskem delali v klavnicah prašičev.

Profesor Kin-Chow Chang, ki deluje na univerzi v Nottinghamu v Veliki Britaniji, je za BBC dejal: "Trenutno se veliko ukvarjamo z novim koronavirusom in prav je tako. Toda ne smemo prezreti potencialno nevarnih novih virusov."

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 5
  • jakec42 07:11 01.julij 2020.

    Kdo je pa naredil več sranja kot ameri z svojimi vojnimi posegi,njihovazasluga je da je toliko beguncev.

  • SonnyBlack 12:41 30.junij 2020.

    prenasalec je politika...

  • Laznivi 11:13 30.junij 2020.

    Trump kljub vsej njegovi lahkomiselnosti ima prav ...prav vse sranje ki se nato siri po svetu pride iz kitajske komunajzarije. Cas bi bil da se enkrat za vedno naredi konec tem razbojniskim projektom rdeckotov.