Zdravje > Otrok
830 ogledov

Izjemno pogosta uporaba med našimi učenci in dijaki

Elektronska cigareta
V Sloveniji uporablja elektronsko cigareto celo višji delež mladostnikov kot odraslih prebivalcev, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

Med odraslimi prebivalci Slovenije je v zadnjih 30-ih dneh elektronsko cigareto uporabljal manj kot en odstotek vseh prebivalcev med 15 in 74 letom.  Na NIJZ pa ugotavljajo, da so med mladostniki ti deleži znatno višji.

elektronska cigareta eksplozija Eksplodirala Svet Grozljiva smrt zaradi e-cigarete

Med anketiranimi 17-letnimi dijaki iz vse Slovenije je 2017 o uporabi elektronskih cigaret kadarkoli v življenju poročala več kot tretjina vseh (37 odstotkov), v zadnjih 30 dneh pa več kot desetina vseh (12 odstotkov).

"Tudi šolski delavci pogosto opažajo uporabo elektronskih cigaret med učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol," dodajajo. 

cigareta Zastrašujoče Zdravje Kadilci, tako zaradi cigaret mutirajo vaše celice

To povzroča nikotin

Na NIJZ opozarjajo, da pomeni nikotin pomembno tveganje za mladostnika, zato je treba uporabo izdelkov, ki vsebujejo nikotin med mladostniki preprečevati.

Elektronske cigarete večinoma vsebujejo nikotin. Nikotin povzroča zasvojenost, zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen.

"Nikotin pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov, ki se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost," opisujejo.

Po navedbah strokovnjakov z NIJZ privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti.

Vse več raziskav tudi kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete ali kajenje vodne pipe pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi druge tobačne izdelke.

Tako elektronske cigarete z nikotinom kot tiste brez nikotina pa vsebujejo številne zdravju škodljive kemične snovi, ki pomenijo dodatno tveganje za zdravje mladostnika.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:39 18.september 2018.

    Potrebno bo nalepiti sličice "kokoške" na elektronske cigarete .

  • torentino 13:43 18.september 2018.

    Kaj je, vam tudi tukaj zmanjkuje denarja od trošarin? Mora mularija šaltat na pravi tobak?