Zdravje
7741 ogledov

Poklukar bo ukrepal: Medicinske sestre si zaslužijo višje plače

Janez Poklukar Vlada RS
Medicinskim sestram se obeta povišanje plač.

Slovenija se sooča z vse več primeri prepozno odkritega raka, je na današnji seji Državnega zbora opozorila poslanka SD Meira Hot. Po njenem opažanju se slovensko zdravstvo premalo ukvarja z drugimi bolniki, vse preveč pozornosti posveča le covidu-19. Spomnila je na primer 4-letnega dečka, ki je na obravnavo v celjski bolnišnici v hudih bolečinah moral čakati kar 40 minut

Poudarila je, da se čakalne dobe še vedno daljšajo, mladi zdravniki in medicinske sestre pa bežijo iz države zaradi slabega plačila in delovnih pogojev. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je priznal, da so vprašanja poslanke v današnjih dneh še kako pereča. "Epidemija je razgalila vse slabosti slovenskega zdravstva in širšega družbenega sistema," je dejal. Res je, da večina bolnikov potrebuje klasično zdravljenje zaradi ostalih bolezni, a so v zdravstvu morali zaradi epidemije premestiti kadre. 

Vsi diagnostični programi za zgodnje odkrivanje raka še vedno potekajo

Kar se tiče ukrepov za zamejitev bolezni, ki niso vezani zgolj na covid, je minister povedal, da si še vedno prizadevajo izvajati vse programe za zgodnje odkrivanje raka - Svit, Zora in Dora. Z diagnostiko so prekinili le v času prvega vala epidemije. Letos so tako po njegovih besedah opravili enako število pregledov kot leta 2019, čeprav so odkrili manj novih primerov raka. 

Čakalne dobe pa so se, tako Poklukar, podaljšale prav zaradi razporejanja resursov zaradi epidemije. "Bil sem prvi minister, ki se je sestal z zastopniki pacientovih pravic, smo skupaj pregledali možne rešitve. Nato smo pripravili nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih vrst," je dejal. A je ta ponovno razgalil določene anomalije, ki jih je zdaj treba popraviti in izboljšati.

Razširili bodo onkološki oddelek v Mariboru

Poleg tega je zakon o interventnih ukrepih omogočil tudi prerazporeditev programov in naslavljal ukrepe na področju kadrov. Za specializante družinske medicine je predvideval višje plačilo, povečan obseg prostih mest za specializante klinične psihologije, več kadrovskih štipendij, ustanovili so tudi svet za duševno zdravje. "Kar se tiče raka pa je treba poudariti, da pripravljamo načrte za razširitev onkološkega oddelka v UKC Maribor," je dejal. 

Poklukar je poudaril, da bolje, kot bomo obvladovali epidemijo, več resursov bo ostalo za druge stvari, a je to odvisno od celotne družbe. "Tisto, kar je pomembno, je, da bomo vse probleme v zdravstvu lahko reševali samo skupaj. Epidemija je trenutno tisto, kar nosimo v zdravstvu v nahrbtniku s seboj, poleg tega kar imamo dnevno že od prej. Ta agonija traja že 20 mesecev, a zdravstveni delavci vztrajajo."

Poklukar je predlagal spremembe kolektivnih pogodb, trenutno se usklajujejo s sindikati. Tako bodo lahko medicinskim omogočili boljše plače, "kot si jih tudi zaslužijo", je še povedal minister. 

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 13
 • Avatar pantani
  pantani 07:29 19.oktober 2021.

  Pesek v oči. Sedaj ko mu gori pod nogami zaradi afere z cepivom, bi kar naenkrat začel urejati zdravstvo!!! Mislim da mu je vlak že odpeljal!

 • rd2dmk2 20:34 18.oktober 2021.

  kmalu bo minilo 2 leti od začetka epidemije, pa si minister šele zdej domisli da bi bilo treba malo pomislit na delavce, ki delajo. samo... kaj mislite da bi ljudej raje 1000€ plače pa 8 ur dela ali 1500€ plače ...prikaži več pa 12ur dela ? raje naj uredi delovne pogoje, kar pomeni da se zagotovi še enkrat toliko med.sester, se poveča plače na normalni nivo in pika. ker mene neki žuli.. kolk časa bodo dohtarji tiho.. ja .. kmalu bo vik in krik, mi smo dohtarji, sestre so pa sestre. razlika mora bit.

 • krucefiks 20:33 18.oktober 2021.

  večina zdravstvenih ustanov je hiša duhov,nobenega nikjer ,delajo samo urgence