Zdravje > Prehrana
6447 ogledov

Z banano nad srčni infarkt

banana Žurnal24 main
Ameriški strokovnjaki prišli do pomembnega odkritja o vplivu kalija.

Kot je znano, je banana eden boljših virov kalija. Sto gramov banane namreč vsebuje kar 358 mg tega koristnega minerala. Nedavna raziskava znanstvenikov z univerze v Alabami razkriva, da vsakodnevni vnos hrane, bogate s kalijem, pomaga pri preprečevanju srčnega infarkta in možganske kapi oziroma preprečuje zoženje in manjšo elastičnost žil.

Pomembno odkritje Zdravje Nova vrsta banane, ki bo rešila na sto tisoče življenj

V preteklih letih se je pokazalo, da imajo spremenjene elastične lastnosti arterij vlogo pri nastanku različnih srčno žilnih in možgansko žilnih bolezni. Žile morajo s svojim raztezanjem skrbeti za neprestan pretok krvi skozi tkiva. 

Sestava žil se z leti spreminja — stena žil se debeli in izgublja elastičnost, na steni arterij se nabirajo maščobne obloge in povzročijo zoženje žil. Zaradi zoženja arterij je oviran dotok sveže krvi, polne kisika, do celic in organov, v arterijah se poveča upor in srce težje poriva kri po njih, poviša se krvni tlak, poveča se verjetnost za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi.

Do zaključka o pomembni vlogi kalija so ameriški znanstveniki prišli na osnovi laboratorijskih raziskav na miših, ki jim je grozil srčni infarkt. V daljšem časovnem obdobju so različnim skupinam miši dnevno dovajali različne količine kalija. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Raziskava je pokazala, da so žile miši, ki so prejele najnižje koncentracije kalija, s časom postajale veliko manj elastične, za razliko od arterij živali, ki so jedle hrano, bogato s tem mineralom: "Šele z dodatnimi raziskavami bomo ugotovili, ali se ta bolezen razvija pri ljudeh na podoben način," je za britanski The Independent dejal strokovnjak na britanski fundaciji za srce dr. Mike Knapton.

Z ameriške univerze sporočajo, da bo njihova raziskava objavljena v novembrski številki JCI, znanstvene publikacije, ki spremlja najnovejša klinična dognanja v medicini.

slovenija 24.9.2012, banane, foto:Spela Mohoric Banane Svet Situacija še slabša

Sicer srednje velika banana vsebuje okoli 425 gramov kalija. Mladostniki in odrasli ga potrebujejo približno 2000 mg dnevno, kar lahko dosežemo tudi z običajno, mešano prehrano. S kalijem so bogata predvsem rastlinska živila. Poleg banan in avokada so dober vir kalija še špinača, rž in ovseni kosmiči. Nekaj ga vsebujejo tudi živila živalskega izvora. Več ga imajo ribe, najdemo pa ga tudi v mesu in mleku. 

Kalij zelo pomemben mineral

Inštitut za nutricionistiko (Nutris) ob tem opozarja, da predvsem pri kuhanju zelenjave v vodi, prihaja do izločanja kalija iz živil v vodo, v kateri se kuha zelenjava, saj so kalijeve soli dobro topne v vodi: "Izgube kalija so pri kuhanju v vodi lahko tudi do 50 odstotkov, zato je dobro porabiti tudi vodo, v kateri smo kuhali zelenjavo, ali pa zelenjavo kuhati na sopari, da zadrži čim večjo vsebnost mineralov," navaja Nutris. 

Pomanjkanje kalija

Pri pomanjkanju kalija po dosedanjih ugotovitvah pride do motenj srčnega ritma (aritmije), šibkosti mišic, paralize, povišanega pH krvi (alkaloza) in pri hudih primerih tudi do smrti.

 

Komentarjev 1
  • Waltter 22:59 10.oktober 2017.

    In kaj na to poreče oni doktor iz onkologije?