Zdravje > Prehrana
7660 ogledov

Na kavi nalepke z opozorilom pred rakom

mleta kava Žurnal24 main
Proizvajalci kavnih napitkov niso uspeli v zadostni meri ovreči navedb, da uživanje kave lahko škoduje zdravju.

Kavarne v ameriški zvezni državi Kalifornija bodo morale svoje napitke kmalu opremiti z nalepko, ki svari pred rakom, je odločilo tamkajšnje sodišče. V tožbi namreč proizvajalci kavnih napitkov niso uspeli v zadostni meri ovreči navedb, da uživanje kave lahko škoduje zdravju. Sodba bi lahko imela tudi ogromne finančne posledice.

Sodnik Elihu Berle je prikimal skupini nevladnih organizacij, ki je tožila več kot 90 proizvajalcev kavnih napitkov, vključno s Starbucksom in drugimi verigami. Te naj ne bi spoštovale zakona, ki podjetja z najmanj deset zaposlenimi zavezuje, da razkrijejo vsebnost strupenih kemikalij in kemikalij, ki povzročajo raka, navaja Washington Post.

Tožniki so po oceni sodnika predložili dokaze, da uživanje kave lahko škodi zarodkom, otrokom in odraslim, tožene stranke pa niso uspele v zadostni meri dokazati, da to ne velja.

Akrilamid škodi zdravju?

Primer se je osredotočil predvsem na rakotvorni akrilamid, ki nastaja v kavnih zrnih ob praženju. Po oceni sodnika obtoženi niso uspeli dokazati, da akrilamid ni škodljiv za zdravje - dokazati bi morali, da ta snov v kavi ne povzroči enega ali več primerov raka na 100.000 ljudi. Prav tako niso dokazali, da ima kava kakršne koli pozitivne učinke na zdravje.

biozajtrk Hofer Nasvet stroke Zdravje Kava navsezgodaj zjutraj?

Primer je sicer star že skoraj osem let. Sodba še ni pravnomočna, a bo verjetno obstala. V naslednji fazi sojenja bodo določene odškodnine prizadetim.

Svet za izobraževanje in raziskave o strupih, ki je primer pripeljal pred sodišče, terja kazni do 2500 dolarjev za vsako osebo, izpostavljeno kemikaliji na posamični dan od leta 2002. To bi lahko pomenilo milijardne poravnave. Glavni obtoženi v primeru je Starbucks, nekateri drugi, kot je 7-Eleven, pa so se že pogodili - to podjetje je pristalo na poravnavo v višini 900.000 dolarjev.

Kava je zdrava pijača

Ameriško nacionalno združenje za kavo (NCA) je na poročanje medijev o sodbi odgovorilo, da opremljanje kave s svarili pred rakom ne bo izboljšalo javnega zdravja. "Kava je bila večkrat dokazano razglašena za zdravo pijačo," so poudarili. Sodba bo po njihovem zmedla potrošnike in je v posmeh zakonodaji.

kava Škoda ali korist? Zdravje Velika primerjalna raziskava: To nam o pitju kave sporočajo britanski strokovnjaki

 

 

Komentarjev 3
 • k0libri 14:14 30.marec 2018.

  Amerika, kjer ni potrebno dokazati, da nekaj škodi, temveč mora drugi dokazati, da ne škodi. in če ne dokaže, bodo naciji zahtevali, da piše, da škodi. Me ne čudi, da imajo polna usta boga. Kdo se bo z njimi.

 • mph 14:07 30.marec 2018.

  Ni mi znana ena študija, ki ne bi potrdila, da je kava ZDRAVA. Če pa kdo meni, da je kaj rakotvornega pa naj TA dokaže. Preden je prišlo do alarmov s kajenjem, so študije dokazale škodljivost.

 • Avatar ovca
  ovca 13:29 30.marec 2018.

  Kava je zdrava, kava ni zdrava, mleko je rakotvorno, ops, mleko je zelo zdravo, paradižnik je rakotvoren, ups, paradižnik spada med najboljše antioksidante, itd., itd. Komu bomo še verjeli??? Stroka že zdavnaj ni več stroka. Žal. Dokazano pa je (:)), ...prikaži več da butaste odločitve parlamenta in vlade povzročata pretiran stres "ljubljenim" državljanom, ki pa je dejansko največji povzročitelj raka, srčnih in drugih hudih bolezni. Torej naj nosijo majice z napisom: upoštevanje naših navodil je smrtno nevarno

Sorodne novice