Zdravje
4376 ogledov

Stroko skrbi, kaj prinaša različica mi

testiranje koronavirus Epa
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je konec avgusta na seznam različic, ki jim namenja posebno pozornost, uvrstila različico mi (B.1.621).

Različico so prvič zaznali januarja v Kolumbiji, a se je od takrat razširila v nekatere druge države. Različico spremljajo podrobno, saj se bojijo, da bi lahko nekatere njene genetske lastnosti pomenile, da je hitreje prenosljiva in da se lažje izgone imunskemu odzivu, ki ga nudijo cepiva in prebolevnost. 

Svetovna zdravstvena organizacija kot različice posebnega pomena (angl. variants of concern) spremlja različice alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351), gama (P.1) in delta (B.1.617.2). Posebno pozornost namenja WHO še petim različicam zaradi določenih lastnosti, ki jih imajo te različice. Običajno gre za lastnosti, povezane z nalezljivostjo različice, težavami, ki jih povzroča bolezen, možnostjo imunosti na cepiva ipd. Skrbi tudi prenos različice v posameznih delih sveta. Med te različice WHO umešča eto (B.1.525), joto (B.1.526), kapo (B.1.617.1), lambdo (C.37) in mi (B.1.621). 

Zakaj je mi še posebej zanimiva različica? Odgovor se skriva v mutacijah, ki nakazujejo, da ima nekatere lastnosti, ki bi različici lahko omogočile, da se izogne imunskemu odzivu. 

Covid-19 koronavirus test | Avtor: Profimedia Profimedia

Različico mi so najprej zaznali v Kolumbiji, kjer je prisotna v 39 odstotkih analiziranih vzorcev. Od januarja pa se je razširila že v 40 drugih držav, a naj za zdaj ne bi predstavljala velikega deleža med okužbami. V zadnjih štirih tednih v Kolumbiji niso potrdili novega primera omenjene različice, je razvidno iz baze GISAID. Povsem drugačna je slika v Ekvadorju, kjer je bilo v zadnjih štirih tednih potrjenih 13 odstotkov različice mi, kar predstavlja 9-odstotno rast v primerjavi z obdobjem pred tem. V Čilu je delež različice mi skoraj 40-odstoten v zadnjem mesecu. 

Omenjeno različico so potrdili tudi v vseh zveznih državah ZDA z izjemo Nebraske. O prvem potrjenem primeru poročajo tudi iz Turčije.

Koronavirus covid-19 laboratorij Covid-19 Zdravje Bo nova različica C.1.2 še nevarnejša od delte?

Različica mi se pojavlja po vsej Evropi. O primerih poročajo iz Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Luksemburga, Portugalske, Španije, Nizozemske in Združenega kraljestva. V Združenem kraljestvu so potrdili več kot 30 primerov, a na podlagi zbranih podatkov sklepajo, da gre za uvožene primere. Za zdaj ni dokazov, da bi različica mi izpodrivala delto, kar bi lahko pomenilo, da ni tako lahko nalezljiva kot delta. Skrbijo pa podatki o tem, da se podobno kot različica beta lahko izmuzne imunskemu odzivu, kar je lastnost, zaradi katere bi se lahko uspešno širila naprej. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • leonardo 13:32 08.september 2021.

    Zakaj pa jih skrbi. Saj MU različico bo dobilo samo govedo!

  • Brane Kacjan 12:38 08.september 2021.

    Krava reče mu, mi biki pa rečemo in pišemo za novo različico „mi“.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:39 08.september 2021.

    Po različici kovid seva delta in mi sledi kov. sev slo Ta deluje izključno po principu več bo evrov več bo kovid umirajočih po bolnicah €kovidpress