Zdravje
7641 ogledov

Ta nevarnost preti Evropi

V zadnjem času so podnebne spremembe odvzele medijsko pozornost nezakonitemu sek Žurnal24 main
Strokovnjaki opozarjajo.

Infektologi opozarjajo, da bi se Evropa zaradi klimatskih sprememb lahko soočila s povečanim tveganjem glede bolezni, ki jih širijo komarji in klopi.

Širjenje komarjev je že povzročilo pojavu širjenja denga vročice v Franciji in na Hrvaškem, malarijo v Grčiji, virus Zahodnega Nila v nekaj državah jugovzhodne Evrope in virusa chikungunye v Italiji in Franciji.

"Sredozemska Evropa je zdaj do neke mere že tropska regija, kjer se je tigrasti komar že udomačil," opozarja Giovanni Rezza, predstojnik Oddelka za nalezljive bolezni pri Inštitutu za javno zdravstvo v Rimu.

Skupaj s profesorjem Janom Semenzom iz Evropskga centra za preventivo in nadzor bolezni je avtor poročila o možnosti širjenja omenjenih bolezni širše po kontinentu.

"Agencije za javno zdravstvo morajo poostriti nadzor in povečati osveščenost glede potencialnih rizikov med zdravstvenimi delavci kot v širši javnosti," je opozoril Semenza. Dodal je da klimatske spremembe sicer niso edini dejavnik širjenja nalezljivih bolezni širom Evrope. K temu pripomoreta tudi globalizacija in urbanizacija.

Na tej točki je, je sklenil, težko predvideti, koliko se bodo širile nalezljive bolezni v prihodnosti po Evropi, saj je to odvisno od nekaj dejavnikov, med drugim od tega, koliko bodo letno naraščale temperature, od porasta mednarodnih potovanj in prilagajanju klimatskim spremembam.

Tigrasti komar Pazljivo Vizita za živali V teh dneh že opazili samice tigrastega komarja Tigrasti komar Italija Svet V Italiji na Goriškem prva okužba z virusom Zahodnega Nila

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Runkilenna
    Runkilenna 01:46 30.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 01:22 30.april 2019.

    Aha... medijska podlaga ustrahovanja publike, za uzakonjanje novega eksperimentalnega cepiva proti malariji in hepatitisu B (ker so proizvajalci dali še hep B zraven in monovalentnega cepiva ni) - seveda obvezno cepljenje, ki bo pripeljalo do medicinske ugrabitve, če se s ...prikaži večs tem ne boš strinjal - kot je Skaza napovedala pri NIJZu. Vsekakor pa študenti medicine ploskajo tem Mengelejevim pristopom, so se že javno pohvalili.

Sorodne novice