Zdravje
968 ogledov

Težave v UKC Maribor: Okuženih 11 zaposlenih

Koronavirus - UKC Maribor UKC Maribor Koronavirus - UKC Maribor
Zaradi večanja števila okužb z novim koronavirusom imajo v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru velike težave.

Konec tedna so v mariborskem UKC potrdili okužbo pri enajstih zaposlenih na kliniki za interno medicino, zaradi česar je dodatno v samoizolaciji še okoli 30 ljudi. "Pojavljajo se posamezna žarišča asimptomatskih klicenoscev," je pojasnil direktor UKC Maribor Vojko Flis, zaradi česar so razmere precej nepredvidljive, vnos okužb v ustanovo pa je težko preprečiti. 

Klinika za interno medicino je trenutno ohromljena, saj dela le z dvotretjinsko zmogljivostjo. "Če se bo ta trend hudo bolnih nadaljeval, bomo morali ponovno vzpostaviti enotno sivo področje." Poleg enotne vstopne točke njihov rezervni načrt predvideva tudi opuščanje nekaterih ambulant. 

Bojana Beović Covid-19 Slovenija "V enem mesecu imamo lahko situacijo kot spomladi v Italiji"

Težave z ustrezno usposobljenim osebjem

Covid-19: UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor
Največjo težavo predstavlja pomanjkanje ustrezno usposobljenega osebja, saj morajo na takšnem oddelku delati ljudje, ki so vešči dela z ventilatorji in zdravljenja teh bolnikov. Ob tem morajo delovati tudi vsi ostali oddelki znotraj bolnišnice. Trenutno prerazporejajo osebje zdravstvene nege. Na pomoč so jim, kjer je to mogoče, priskočili tudi študenti zdravstvene nege in medicine. "Izpada osebja ni mogoče nadomestiti, ker na prostem trgu ni diplomiranih medicinskih sester, zdravnikov," je dejal Flis in opozoril, da narašča število težje bolnih. 

Trenutno se pri njih na covid oddelku zdravi 20 bolnikov, trije potrebujejo zdravljenje na oddelku za intenzivno terapijo. Dva pacienta, ki sta potrebovala intenzivno zdravljenje, so konec tedna premestili na Golnik. 

Kapacitete za intenzivno nego na covid oddelku bodo še povečali, a na račun postelj v drugih enotah. Želja ministrstva za zdravje je, da bi v UKC Maribor imeli 10 postelj v intenzivni negi na covid oddelku. Flis poudarja, da to pomeni ogromno dodatnega ustrezno usposobljenega osebja. 

Državni načrt sicer predvideva, da se v trenutku, ko se ena bolnišnica napolni, za covid bolnike odpre nova bolnišnica. "Ne moreta ena ali dve bolnišnici nositi celotnega bremena epidemije," je bil jasen Flis. 

Mariborski bolnišnici so na pomoč že priskočili v ptujski splošni bolnišnici, ki je prevzela nekatere internistične bolnike. Flis pričakuje, da bo podobna pomoč potrebna tudi iz bolnišnic Murska Sobota in Slovenj Gradec. "Cel zdravstveni sistem bo moral prevzeti breme naraščajoče epidemije in naraščajočega števila hudo bolnih," je poudaril. 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Število novo okuženih spet visoko: 34 pozitivnih primerov več kot v nedeljo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • xodel70959 18:12 15.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • Ender3 13:12 15.september 2020.

    Brez strokovnosti in odgovornosti, kaj so sami diletanti med njimi.