Zdravje
65498 ogledov

Ugotovili, katero cepivo najbolje ščiti pred hospitalizacijo

Covid-19 Profimedia
Raziskava o učinkovitosti cepiv za zaščito pred hospitalizacijo zaradi okužbe z delto različico je dala nekaj zanimivih rezultatov in smernic glede 3. odmerka.

Ameriški Center za nadzor nad boleznimi in preventivo je včeraj objavil sveže podatke iz raziskave o učinkovitosti cepiv proti covidu-19, ki so jo v devetih zveznih državah v različnih medicinskih ustanovah in oddelkih opravili med junijem in avgustom letos, ko je že prevladovala delta različica virusa.

Spremljali so skupine odraslih (nad 18 let), ki so bili cepljeni z vsemi predvidenimi odmerki cepiv, kot referenco pa so spremljali še podobno skupino necepljenih. Cepljenih je bilo 7.676 oseb, necepljenih pa 6.960 oseb.

Prva ugotovitev: od vseh cepljenih oseb se je z virusom sars-cov-2 okužilo 3,1 odstotka ljudi, istočasno pa kar 18,9 odstotka necepljenih.

Cepljene osebe so dodatno razdelili na skupino pod in nad 75 let. V ZDA uporabljajo cepiva Pfizerja, Moderne (obe mRNA) in vektorsko cepivo Jenssen (Johnson & Johnson). Vektorsko cepivo AstraZenece, ki je v Evropi v široki rabi, v ZDA ni odobreno.

Raziskava navaja deleže pozitivnih testov med skupinami, ki so prejela različna cepiva, poleg pa tudi delež tistih pri necepljenih. 

Kot kažejo rezultati znanstvene študije, je najbolj učinkovito pri zaščiti pred hospitalizacijo zaradi delta različice cepivo Moderne, saj je bilo z njo cepljenih le pet odstotkov tistih, ki so bili nato potrjeni kot okuženi. Pfizer-BioNTech cepivo je zaščitilo v 80-odstotkih primerov, medtem ko se je za najslabše proti delti izkazalo cepivo Janssen, katerega prednost je zgolj en potrebni odmerek. Ta ščiti le 60-odstotno uspešno, vendar je bil vzorec med spremljanimi bolniki tudi najmanjši.

Roman Jerala iz Kemijskega inštituta, ki je na Twitterju opozoril na raziskavo, je rezultate pokomentiral z zapisom, da bi še posebej cepljeni z vektorskimi cepivi morali za večjo zaščito pred delto različico prejeti tretji odmerek, a mRNA cepiva.

Raziskava v celoti še ni zaključena, saj še vedno poteka spremljanje popuščanja zaščite posameznih cepiv. Vendar pa avtorji poudarjajo, da dosedanji rezultati potrjujejo ugotovitve, da cepiva nudijo zelo dobro zaščito proti zmernemu in hudemu poteku covida-19 bolezni v primeru okužbe z delto. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 24
  • dejan0 21:13 12.september 2021.

    Mi lahko kdo razloži tole: od cepljenih se jih je okužilo 3,1%. V nadaljevanju članka pa: Kot kažejo rezultati znanstvene študije, je najbolj učinkovito pri zaščiti pred hospitalizacijo zaradi delta različice cepivo Moderne, saj je bilo z njo cepljenih le ...prikaži večh le pet odstotkov tistih, ki so bili nato potrjeni kot okuženi. Od preostalih dveh cepiv jih je 80% in 60% varovalo pred okužbo. Hvala za odgovor :)

  • si_rob 07:09 12.september 2021.

    Jerala ve vse!!!!

  • Yanez 21:01 11.september 2021.

    Če bi bili vsi cepljeni, bi lahko živeli dokaj normalno življenje brez zapiranja države. Tistih nekaj, ki bi jih kljub temu težje zbolelo (nobeno cepivo ni 100%), bi bolnišnice lahko z lahkoto poservisirale. Tako pa anticepilci držite v šahu celo ...prikaži več državo, na koncu pa boste sami najbolj nastradali. Tako zdravstveno, kot moralno. Zadnji čas bi namreč že bil, da vas sreča pamet in pogledate proti sebi, ne pa, da v svojem egoizmu vreščite, kako so drugi krivi. Sramota ste za družbo!