Zdravje
3976 ogledov

Legionela v slovenski kliniki. Pacient je umrl.

Psihiatrična bolnišnica
Letos so zaznali sedem primerov.

Na enoti za gerontopsihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana so zaznali legionelo, je potrdil generalni direktor Bojan Zalar, ki je dodal, da so letos zaznali do sedem primerov. Bolnik, ki je umrl, poudarja direktor Zalar, je imel poleg legionele več pridruženih bolezni: "Ni popolnoma jasno, koliko je prispevala prisotnost legionele."

Onkološki inštitut Slovenija Na onkološkem inštitutu za legionelo zbolel zdravnik

Zaradi pojava bakterije legionele na univerzitetni psihiatrični kliniki bo treba zamenjati cevi, so pojasnili na novinarski konferenci. Poseg bodo storili na lastne stroške. Stavba je stara 14 let, v zadnjem času so izvajali redne dezinfekcije, zato so cevi rjavele in razpadale. Enoto za gerontopsihiatrijo zapirajo.

V zgradbo so sicer na podlagi javnega razpisa vgradili svinčene cevi s kovinskimi deli in plastične cevi. Legionela se v plastičnih ceveh ne razvija, a so bile svinčene cenejše, zato je bila bolnišnica obvezana vgraditi te.

Zalar je še opozoril, da naj bi bile v poslopje vgrajene slovaške cevi, ki niso primerne za dezinfekcijo. Po njegovih besedah obstaja možnost, da je isto podjetje vgradilo tudi cevi na onkološkem inštitut, kjer so večkrat zaznali legionelo.

V novi stavbi onkološkega inštituta so tako morali zamenjati vse cevi, dela so končali 2016. Legionela je bila sicer v vodovodu prisotna še pred vselitvijo bolnikov. V obeh bolnišnicah je vodovod gradilo podjetje SCT.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Skipi 17:20 12.december 2019.

    Stokrat več jih umre zaradi MRSE pa nič ne pišete. Sicer pa zurnal24.si vaša kvaliteta je padja na raven osnovne šole da o reklamah ne govorim. Nna telefonu rabiš za vsako stran odpret najprej 5 reklam zapret.

  • borut08 16:50 12.december 2019.

    Mafija v belem prelaga krivdo! Meni je mafijska drzava in mafija v belem oz.politicna mafija zelela onemogocit transplantacijo ledvice na relaciji SB.Celje in UKC.Lj in sele po ovadbi,ki jo mimogrede niso hoteli sprejeti na PP.Celje,ker so del mafijske drzave in ...prikaži več sele po pritozbi na MNZ so jo morali so me uvrstili na cakalno listo in prenehali z pingpongom ceprav mi sedaj grozijo,ce ne bom molcal se mi lahko hitro kaj zgodi oz.ne bom prezivel operacije.Dopis objavil na facebook(ZabretBorut)