Zdravje
28958 ogledov

Vlada uvaja množično testiranje

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Nad epidemijo tudi s hitrimi testi. Nabavimo jih lahko takoj, zagotavlja minister za zdravje Tomaž Gantar.

"Dokler ne bo število odpuščenih bolnikov večje kot število sprejetih, je preuranjeno govoriti o sproščanju ukrepov," pravi minister za zdravje Tomaž Gantar. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 63 oseb, na novo sprejetih pa 131. Število bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, naj bi v naslednjih dveh tednih še naraščalo. 

Janša: Čaka nas še mesec dni boja z virusom

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj v nagovoru poudaril, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa in da nas čaka še mesec dni trdega boja z virusom. Vlada bo uspešnost uvedenih ukrepov ocenjevala na jutrišnji seji, glede na napovedi pa je pričakovati, da bo katerega od ukrepov sprostila. Presojali bodo tudi o tem, ali naj se učenci in dijaki vrnejo v šolo ali šolanje nadaljujejo od doma. 

Beović: S hitrimi testi bi lahko ustavili epidemijo

Vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović je pred dnevi ocenila, da bi epidemijo lahko ustavili z množičnim testiranjem s hitrimi testi, da bi tako pravočasno odkrili tiste, ki so okuženi pa še nimajo znakov in jih izolirali. Možnost množičnega testiranja je na svoji zadnji novinarski konferenci sredi oktobra omenjal tudi predsednik vlade Janez Janša.

Strokovna skupina pozitivno ocenila 17 hitrih testov

"To je realna možnost, skoraj potreba," pravi minister za zdravje Gantar. Kot razlaga pa ne bi testirali celotnega prebivalstva pač pa zaposlene na območju "kritične infrastrukture", torej zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, policiji in civilni zaščiti. 

Strokovna skupina ministrstva za zdravje je pozitivno ocenila 17 hitrih testov, ki so dovolj zanesljivi in varni in postavila kriterije za njihovo uporabo ter izvedla poizvedovanje na tržišču.

Redno testiranje dvakrat tedensko

Gantar zagotavlja, da je zadostno količino hitrih testov mogoče zagotoviti. "Skušali bi uvest redno tedensko ali dvakrat tedensko testiranje za pravočasno ugotavljanje asimptomatskih ali okuženih, ki imajo zelo blago simptomatiko, predstavljajo pa lahko izdaten vir okužb."

"Cilj je, da vsak z znaki, pride do testa v 24-urah"

Na testiranje s PCR testom zdravniki zaradi spremenjenega sistema testiranja, ki velja zadnji teden, pošiljajo bolnike s pridruženimi boleznimi in starejše od 60 let, ki imajo znake kovida. Kot je razumeti Gantarja, bi s hitrimi testi testirali tudi ostale. "Cilj je, da bi vsak, ki ima znake respiratornega obolenja ali je imel nepredviden kontakt z okuženo osebo, v največ 24 urah prišel do testiranja in izvida. To je eden ključnih elementov obvladovanja širjenja okužb," pravi Gantar. 

Kdo jih bo financiral?

Kot kaže pa še ni sprejet dogovor o tem, kdo bo hitre teste financiral. "Zdaj je samo stvar dodatnega dogovora, kdo in na kakšen način bo zadevo financiral," pravi Gantar. "Zagovarjamo stališče, da bo financiranje pokrito, razen za samoplačnike, ki test potrebujejo za odhod v tujino. Izvajalci lahko začnejo z nabavo, več 10 tisoč testov je mogoče dobiti v roku nekaj dni, poizvedba kaže, da so na vseh 50-ih vstopnih točkah zainteresirani." 

 

Komentarjev 16
  • anica00 14:56 05.november 2020.

    Mar nismo že vsi testirani?

  • lulibuc 18:08 04.november 2020.

    Raje uvedite kupleraj, bo več zanimanja

  • softundsicher 16:28 04.november 2020.

    "Vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović je pred dnevi ocenila, da bi epidemijo lahko ustavili z množičnim testiranjem s hitrimi testi, da bi tako pravočasno odkrili tiste, ki so okuženi pa še nimajo znakov in jih izolirali." Kaj ko bi ...prikaži več za začetek poskrbeli, da bodo izolirani tisti, ki so že odkriti in njihovi bližnji stiki? Bo treba začeti izdajati odločbe...