Zdravje
3532 ogledov

Vsaj desetkrat več okužb med otroki kot lani

Pediatrična klinika: KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC LJ
Pri otrocih, ki so zboleli za covidom-19, so zakasneli zapleti pogostejši kot pri odraslih. Število okuženih otrok je letošnjo jesen vsaj desetkrat večje kot enak čas lani.

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn pravi, da se letošnjo jesen covid-19 intenzivno širi med otroško populacijo. Letošnjo jesen je bilo potrjenih že več kot 30.000 okužb do druge polovice novembra, kar je vsaj desetkrat več okužb med otroki kot lani. Iz podatkov je razvidno, da se je v posameznih starostnih skupinah prekužila že več kot desetina otrok. Na pediatrični kliniki je bilo hospitaliziranih že več kot 80 otrok, ki so zboleli za covidom-19, še več jih je bilo hospitaliziranih na infekcijski kliniki. 

Osem otrok s potrjeno covid okužbo je potrebovalo zdravljenje v enoti intenzivne terapije. "Koronavirus lahko tudi otroško populacijo resno življenjsko ogrozi," je opozoril Pokorn. Povečan priliv otrok so letošnjo jesen imeli tudi zaradi drugih virusov, ki so pristavili lonček. 

Na pediatrični kliniki so v enoti intenzivne terapije zdravili kar nekaj novorojencev, ki so bili rojeni pozitivnim materam. "Okužba pri novorojencu lahko poteka s klinično sliko, ki je podobna sepsi. Imeli smo štiri ali pet novorojencev, ki so imeli težave z dihanjem, krči," je pojasnil. Praviloma so bili otroci vsaj teden dni na zdravljenju v bolnišnici. 

Predšolski otroci večinoma okužbo prebolevajo v blagi obliki, saj je njihov imunski sistem sposoben dokaj hitro nevtralizirati virus in zamejiti okužbo. Poudaril je, da se pri nekaterih po preboleli okužbi ne pojavijo protitelesa. Drugače je pri šolskih otrocih. Predvsem najstniki so možni prenašalci in v primeru obolenja covid-19 pri njih poteka zelo podobno kot pri odraslih. Na pediatrični kliniki so imeli najstnike s pljučnico, ki jo je bilo treba zdraviti v enoti intenzivne terapije. 

Pediatrična klinika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zakasneli zapleti so pri otroci pogostejši

SARS-CoV-2 pri otrocih povzroča dve veliki skupini bolezenskih stanj – akutne težave ob sveži okužbi in avtoimunske zaplete, ki nastanejo, ko virusa ni več v telesu. Akutni zapleti so pri otrocih redki, saj imajo dober imunski izziv, ki je sposoben naglo omejiti širjenje, je pojasnil predstojnik službe za alergologijo in revmatologijo in klinično imunologijo UKC Ljubljana Tadej Avčin. Pri enem na tisoč otrok pa ne pride do zaustavitve tega odziva in se odziv nadaljuje, čeprav virusa v telesu ni več. Takšni zapleti so pri otrocih bistveno pogostejši kot pri odraslih. 

V Sloveniji se večorganski vnetni sindrom (MISC) pojavi približno pri enem na tisoč okuženih otrok. "Na pediatrični kliniki je dokumentiranih 49 primerov, trenutno se zdravijo štirje otroci z večorganskim vnetnim sindromom. Poleg tega smo v novembru videli razširjen spekter ostalih avtoimunskih stanj, in sicer pet izoliranih miokarditisov, že od prej tudi covid vaskulitise, in nekatera redka nevrološka stanja," je naštel Avčin.

"Pri okužbi s SARS-CoV-2 pri otrocih po dveh tednih lahko pričakujemo cel spekter avtoimunskih stanj, najpogostejši je večorganski vnetni sindrom, ki najpogosteje priazdene srce, lahko pa tudi druge organe."
Tadej Avčin, predstojnik službe za alergologijo in revmatologijo in klinično imunologijo UKC Ljubljana

otroci, samotestiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsak drugi otrok z MISC zelo aktiven športnik

Najmlajši otrok z MISC je bil star 4 mesece in pol, najstarejši pa 18 let. V novembru so opazili, da so bili otroci nekoliko nekoliko starejši kot v lanskem valu. "Kar bi želel poudariti, je, da je bil v tem novembrskem valu praktično vsak drugi otrok zelo aktiven športnik. Ne vemo, ali je tu kakšna povezava. To so bili zdravi otroci, niso imeli kronične bolezni. Večinoma zelo zdravi otroci, ki imajo zelo dober, buren imunski odziv na virus, ki pa se žal ne zna ustaviti," je opažanja strnil Avčin. Po miokarditisu je potrebno mirovanje vsaj šest mesecev.

V primerih otrok, pri katerih se je MISC pojavil lani, nekih dolgoročnih zapletov, povezanih s srcem, niso opazili. Težko pa je oceniti, kakšna bo prizadetost srčne mišice čez 10 ali 20 let. Pri približno 15 odstotkih se pojavljajo določene kognitivne motnje, motnje pozornosti, koncentracije. 

cepljenje covid-19 Zdravje Zelena luč za cepljenje otrok nad pet let

Kako poteka zdravljenje?

Po postavljeni diagnozi in oceni prizadetosti organskih sistemov, opravljenih laboratorijskih in imunoloških preiskavah se začne zdravljenje z intravenskimi imunoglobulini – gre za pripravek protiteles, ki je namenjen temu, da čimprej zmanjša sistemski odziv.
V primeru prizadetosti srca ali drugih znakov, da je imunski odziv izrazito močno aktiviran, se jih zdravi s kortikosteroidi, ki traja od 6 do 8 tednov. V bolnišnici zdravljenje traja povprečno od 10 do 14 dni, pri tistih, kjer s prej naštetimi zdravili ne dosežejo umiritve stanja, zdravijo tudi z biološkimi zdravili. Poleg protivnetnih zdravil morajo otroci prejemati tudi zdravila, ki olajšajo funkcijo s strani srca, vplivajo na srčno funkcijo, dobijo zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi. "Ti otroci imajo enako tveganje za tromboze kot bolniki s covidom, zato večina dobi sredstva, ki preprečujejo strjevanje krvi in v nizkem odmerku aspirin," je povedal Avčin.

"Otrok, pri katerem se bo pojavil večorganski vnetni sindrom, ne bo asimptomatski. Otrok bo običajno imel visoko vročino, ki bo drugačna od vročine ob prehladu. Okrog četrtega ali petega dne se pojavijo drugi simptomi, kot so izpuščaji, bolečine v trebuhu, nekateri bruhajo ali imajo drisko. Prizadetost s strani notranjih organov se pojavi kak dan kasneje," je pojasnil Avčin. 

"Mama novorojenčka tri tedne ni videla"

V enoti intenzivne terapije pediatrične klinike trenutno v rdeči coni ni možna prisotnost staršev. Glavna medicinska sestra pojasnjuje: »Starši smo različni. Mislim, da v večini primerov so razumeli, nekateri pa so potrebovali določene pogovore, nekateri tudi psihološko pomoč. Predvsem je pozitivno to, da so, ko so spremljali otroke, o videli, da delamo dobro in se trudimo.« Najtežje jim je bilo v primerih novorojenčkov, ki so jih morali "iztrgati iz rok staršev". »V spominu imam prvega novorojenčka, ki je bil pri nas tri tedne. Mama ga tri tedne ni videla,« je dejala.

Kot tudi na drugih oddelkih se tudi tu srečujejo s kadrovsko stisko, potrebno je bilo tudi povsem reorganizirati celoten oddelek. Kljub vsemu pa oddelek odlično deluje. 

V kratkem začenjajo cepljenje mlajših od 12 let

EMA je odobrila uporabo cepiva pri otrocih, starih od 5 do 11 let s tretjinskim odmerkom. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot tisoč otrok, je pokazala, da je cepivo primerljivo učinkovito kot pri mladih odraslih in da je varnostni profil cepiva dober. Pogostih neželenih učinkov je bilo manj kot v starostni skupini od 12 do 15 let. 

Cepljenje Pokorn priporoča predvsem za otroke, ki imajo prirojene srčne napake, nevrološka stanja, stanja z okrnjeno imunostjo in tudi za otroke z izrazito prekomerno telesno težo. Cepljenje zmanjša možnost zbolevanja in prenosa okužb, je pa po njegovih besedah smiselno, če hočemo zagotoviti otrokom normalno izvajanje dejavnosti. "Jaz osebno kakšni zadržkov nimam. Upam, da bomo lahko že prihodnji teden na pediatrični kliniki začeli s cepljenjem," je dejal Pokorn.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 19
  • Avatar pantani
    pantani 20:26 02.december 2021.

    V Nemčiji bo prisilno cepil vnuk Joshefa Mengela. Kot je že stari ata dejal, je vse to prostovoljno, varno, zanesljivo......

  • vera23 14:11 02.december 2021.

    Koliko je drugih respiratornih bolezni otrok? Kako na pojavnost teh in covida vpliva nošenje mask? Koliko teh otrok je prišlo v bolnišnico zaradi covida, koliko pa zaradi drugih bolezni in so se okužili tam? Kaj se je dogajalo januarja 2020, ...prikaži več ko so bile šole in vrtci skoraj prazni? Se zapleti pojavijo samo po/zaradi covida?

  • Avatar pantani
    pantani 13:34 02.december 2021.

    Podlaga za cepljenje otrok in nič drugega,banda!!!

Sorodne novice