Zdravje
62240 ogledov

Dokaz: Še ena slaba novica ob okužbi s covid-19

Možgani Profimedia
Slovenski strokovnjak Roman Jerala je opozoril na novo odkritje, ki razkriva, da okužba s covid-19 vpliva tudi na živčni sistem.

Znanstvenik dr. Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, je na svojem Twitter profilu objavil raziskavo o novih odkritjih glede okužbe s covid-19.

Covid-19 Slovenija Trije razlogi, zakaj koronakriza pri nas ne izgine

Ob deljenju raziskave je zapisal: "Covid19 vpliva tudi na živčni sistem. Na osnovi primerjave slik možganov 394 pacientov pred in po okužbi so opazili izgubo sive možganovine, predvsem v levi hemisferi, povezava z vohom in spominom. To nakazuje na možnost dolgoročnih posledic bolezni."

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Slovenija Kako s(m)o zamočili, 2. del

Delta različica povzroča drugačne simptome

Kot so že prej ugotovili znanstveniki, so najpogostejši simptomi pri prejšnjih različicah zajemali tudi kašelj in izgubo vonja in okusa, ki so po zbranih podatkih sedaj precej manj pogosti. Študija je pokazala, da so mlajši ljudje, ki so zboleli za delto različico, večkrat poročali o močnejšem prehladu in oslabelosti. Po besedah Spectra, so mlajši bolezen največkrat občutili kot močnejši prehlad.

Slovenija Roman Jerala: "V tem primeru bi epidemijo lahko končali v nekaj mesecih"

Strokovnjaki kot edino možnost izhoda iz epidemije vidijo zadostno precepljenost med prebivalstvom. Tem pozivom se je kot najvišja znanstvena in umetnostna ustanova v Sloveniji pridružila tudi SAZU.

Bojana Beović Drugačni simptomi Slovenija Zelo verjetno ne boste posumili, da ste okuženi z novo različico

Slovenski zdravniki sicer vseskozi opozarjajo, da pomoč v bolnišnicah išče tudi vse več ljudi, ki so že preboleli covid-19. Številni bolniki imajo vztrajne simptome, tudi somatske. Zapleti po preboleli okužbi s covidom prizadenejo lahko vse. Dolgotrajni simptomi so pogostejši pri starejših in tistih, ki so imeli pridružene bolezni. Vendar pa se posledice lahko pojavijo tudi pri tistih, ki so imeli povsem blage simptome.
 

 
Komentarjev 48
  • rd2dmk2 20:10 19.september 2021.

    hm tukaj so primerjali slike 394 pacientov pred in po.. za potem mi še nekako gre, kje so pa dovili slike PREJ pa mi ni jasno. ampak, zadnjič en naš "STROKOVNJAK" iz prave strani dejal da priporočajo tretji odmerek, ni ...prikaži večni še čist jasno ( ruleta še ni pokazala pravo cifro ), amapk ne morejo se odločit ali 4 ali 5 ali 6 mesecev po drugem odmerku. pa dragi moji tukaj najdete fotke možganov, pri trejem odmerku pa.. nimate čist nobene raziskava al kaj, a bo Kekec izbral cifro ?

  • krucefiks 10:53 19.september 2021.

    dokler dokazujete covid z testi in ne z krvno preiskavo ,si lahko vse vezi covida nekam zatlačite,hočeš dobit krvno sliko in takrat covida ni ,ampak se samo nanaša na nekaj

  • Dusan12 10:41 19.september 2021.

    Če berem Jerala, udotavljam,da je večini levih fašistov izginila siva možganovina, kar vpliva na njihovo pobalinsko obnašanje. Resen primer je razdraženost in odnos Fracija Trčka do otrok in matere samohranilke v 3 nadstropju bloka, tresoča spodnja ustnica pri betonarju Marku ...prikaži veču Bandeliju, ta bo kmalu imel v parlamentu srajco odpeto, razpeto do pasu, da bo rajcal Tino Heferle