Zdravje > Življenjski stil
2691 ogledov

Alkohol: Toliko tvegate, če popijete eno pijačo na dan

Pivo Profimedias
Raziskava: Največ ga popijejo Romuni in Ukrajinke.

Med moškimi so največ alkohola leta 2016 spili Romuni, in sicer 8,2 enote alkohola na dan, sledijo pa Portugalci in Luksemburžani s 7,3 enote. Med ženskami so na prvem mestu Ukrajinke s 4,2 enote, sledijo Andorke in Luksemburžanke s 3,4 enote alkohola, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi kozarec vina ali piva na dan predstavlja tveganje za zdravje, so ugotovili v obsežni globalni študiji o pogostosti pitja in vplivu alkohola na zdravje ljudi. Zaradi alkohola je sicer leta 2016 na svetu umrlo 2,8 milijona ljudi.

Ena alkoholna pijača na dan pri ljudeh, starih med 15 in 95 let, poveča tveganje za zdravstvene težave, povezane z alkoholom, za 0,5 odstotka. Gre za težave, kot so rak, srčno-žilne bolezni ali poškodbe v prometni nesreči.

Vsak sedmi 

Med 100.000 ljudmi, ki ne pijejo alkohola, jih je imelo v enem letu 914 težave, ki so sicer povezane za alkoholom. Pri ljudeh, ki spijejo eno alkoholno pijačo na dan, se to število poveča za štiri. V skupini ljudi, ki spijejo dve pijači na dan, je število ljudmi s temi težavami za 63 večje. Število pa se poveča za 338 pri ljudeh, ki spijejo pet pijač na dan, kaže raziskava, v katero je bilo vključenih 195 držav.

Alkohol je bil leta 2016 sedmi najpogostejši vzrok za prezgodno smrt. Pri ženskah je delež smrti zaradi alkohola znašal 2,2 odstotka, pri moških pa 6,8.

ženska postelja maček pijanost Zdravje Študija o alkoholu: To je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt

V starostni skupini med 15 in 49 pa je alkohol najpogostejši vzrok za smrt, ki je odgovoren za približno desetino smrti. Najpogostejši vzroki, povezani z alkoholom, so bili tuberkuloza, poškodbe v prometnih nesrečah in samopoškodovanje, najpogosteje samomor.

Zivljenje 10.03.14,  alkohol, pijaca, moskifoto: shutterstock Zdravje Alkohol povzroči raka na različne načine

"Tveganje, ki ga za zdravje predstavlja alkohol, je ogromno," je povedala Emmanuela Gakidou z univerze v Washingtonu, ki je sodelovala v raziskavi. "Mit, po katerem sta dve alkoholni pijači na dan dobri za vas, ni nič več kot mit," je poudarila. Dodala je, da samo "nič alkohola" lahko zmanjša globalno tveganje za bolezni.

Ena enota vsebuje 10 gramov čistega alkohola, kar je enako decilitru vina z 12 odstotki alkohola, 2,5 decilitra piva s petimi odstotki ali 0,3 decilitra žgane pijače s 40 odstotki alkohola.

Povprečen Slovenec, starejši od 15 let, je leta 2016 spil 10,5 litra čistega alkohola. To je liter manj kot leto pred tem, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Valentinovo Kaj imata skupnega Zdravje Intima

 

Komentarjev 3
  • tomaz 13:13 26.avgust 2018.

    Ja pa jade..kozrec na dan tveganje.....vino je zdravo, če se pije v normalnih količinah, naprimer kozarček ob kosilu prav nič ne škoduje.

  • kapibara1 13:07 26.avgust 2018.

    Pri vsej tej kloaki v SLo tvegam več, če ga NE spijem..

  • praufo 12:30 26.avgust 2018.

    romunija, portugalska, luksemburg ... hmm zanimiv izbor, le kaj imajo te države skupnega, luksemburg ima tak standard, pa ga vseeno tolk požrejo, eni od žalosti, drugi od hedonizma, le kaj je bolje, ... najbolje poslušat nutricioniste in razne svetovalce, da ...prikaži več ne bi slučajno prezgodaj škripnu, ker življenje je tako lepo, da je treba živet najmanj 150 let in strogo asketsko