Zdravje > Življenjski stil
1450 ogledov

Imajo dvakrat večjo možnost, da izgubijo vid

kajenje Profimedia kajenje
Imajo kar 16-krat več možnosti za nenadno izgubo vida, ki je posledica optične nevropatije, stanja, ko je blokiran dotok krvi v oko.

Britanski zdravstveni strokovnjaki svarijo, da na milijone ljudi zaradi kajenja ogroža svoj vid. Kot so ob tem poudarili pri britanskem kraljevem inštitutu slepih, imajo kadilci v primerjavi z nekadilci dvakrat več možnosti, da izgubijo vid.

Pri britanskem Združenju optometristov pa so izpostavili, da se je kljub temu, da je povezava med kajenjem in tveganjem za izgubo vida jasna, le petina vprašanih v njihovi raziskavi zavedala, da kajenje lahko vodi v slepoto, na spletu poroča BBC.

kajenje cigaretni dim Zdravje Tako vam kajenje okvari pomemben organ

Kajenje ima številne negativne vplive na oči

Tobačni dim lahko povzroči ali poslabša številne očesne bolezni. Vsebuje namreč strupene kemikalije, ki lahko dražijo ali škodijo očem. Težki kovini, kot sta svinec in baker, se lahko kopičita v očesni leči, kar vodi v katarakto oz. sivo mreno, kar pomeni, da očesna leča postane motna.

Kajenje v nosečnosti Zdravje Kajenje vpliva na jetra nerojenih otrok

Kajenje lahko tudi poveča težave z očmi pri sladkorni bolezni, saj škodi žilicam v mrežnici. Kadilci imajo poleg tega okoli trikrat več možnosti, da razvijejo starostno degeneracijo makule oz. rumene pege, ki prizadene centralni vid, kar pomeni, da človek ni več zmožen videti podrobnosti.

Poleg tega pa imajo kadilci kar 16-krat več možnosti za nenadno izgubo vida, ki je posledica optične nevropatije, stanja, ko je blokiran dotok krvi v oko.

Pri združenju so ob objavi študije poudarili, da je nekajenje oz. prenehanje kajenja, poleg rednih pregledov oči, eden izmed najboljših ukrepov za zaščito vida.

 

 

STAznanost

STAznanost je spletni portal STA z vsebinami o znanosti, s poudarkom na dosežkih slovenske znanosti. Delovanje portala sofinancira Javna agencija za raziskovalno 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.