Zdravje > Življenjski stil
2313 ogledov

Pet trikov, da se boste v trenutku počutili bolje

vreme zima sprehod
Strokovnjaki opozarjajo, da se tudi v Sloveniji zaradi covid razmer vse pogosteje srečujem s stisko, tesnobo, strahom in napadi panike. Tu je nekaj trikcev, da se boste počutili bolje.

Strokovnjak za srečo Paul Dolan, ki je profesor na London School of Economics in svetovalec britanske vlade, je za Telegraph podal pet preprostih pravil, da bomo takoj srečnejši.

Dolan pravi, da je v življanju veliko stvari, za katere mislimo, da nas bodo osrečile, so pa v resnici minljive ali pa nam dolgoročno spremenijo življenje na slabše. Kot primer navaja napredovanje na delovnem mestu, ki nam dolgoročno lahko prinaša več dela in stresa.

Če si želimo takojšnjega večjega občutka sreče, predlaga pet preprostih stvari:

  • Poslušajte svojo najljubšo glasbo.
  • Preživite najmanj pet minut z osebami, ki so vam všeč.
  • Preživite nekaj časa zunaj na svežem zraku.
  • Pomagajte nekomu. Niso potrebne velike stvari, nekomu lahko pomagate že tako, da se ga spomnite in pokličete.
  • Doživite nekaj novega.

Za dosego drugih ciljev je podal nekaj zanimivih trikov. Če preveč zapravljate, spremenite geslo za spletno banko v nekaj, kar vas bo spomnilo, da morate varčevati. Poleg tega predlaga, da svoje obljube delimo z drugimi in jih objavimo na družbenih omrežjih. Če boste na Facebook javno napisali, da boste prenehali kaditi, je to veliko bolj verjetno.

Toyota PROMO Šport Sprememba načrta je odlična priložnost za nov začetek

Ko osrečim tebe, osrečim sebe

Kot prikazuje Valikonova raziskava #Novanormalnost, se z večanjem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, večata tudi pesimizem in strah pri ljudeh. Po zadnji objavljeni Valiconovi raziskavi kar 83 odstotkov vprašanih ocenjuje, da gre situacija na slabše, pred dvema tednoma je bilo takih 79 odstotkov.

Zato bi radi v oktobru s prispevki in intervjuji raziskali, kaj je to sreča, kako jo kljub trenutnim težkim razmeram najti in kako osrečiti tiste, ki jih imamo najraje.  Prav tako, kot je težko najti aktualne podatke o sreči med prebivalstvom, pa je težko poiskati tudi univerzalen recept za srečno življenje. Kljub temu so številne raziskave in strokovnjaki analizirali in iskali dejavnike, ki povečajo občutek sreče. Pomemben doprinos k sreči posameznika so po številnih raziskavah dobri odnosi, srečni pa se počutimo tudi tedaj, ko lahko osrečimo nekoga drugega.

družina Analiza Slovenija Pomembno vpliva na občutje sreče

V teh novih razmerah skupaj poiščemo čim več razlogov za srečo, osrečimo sebe in svoje najbižje. Na Žurnalu24.si in forumski platformi Med.Over.Net v oktobru združujemo projekta Glas generacije in Ustavi.se s sloganom: “Ko osrečim tebe, osrečim sebe.” V sklopu projekta lahko sodelujete tudi v nagradnem natečaju in prispevate svojo zgodbo sreče. Prijavnica je pod prispevkom. 
 

Sorodne novice