Zdravje > Življenjski stil
1217 ogledov

Zbolevajo vedno mlajši, zato predlagajo spremembe

rak
Znanstvenikom trenutno ni jasno, kaj povzroča takšno povečanje incidence raka debelega črevesa.

Incidenca raka debelega črevesa se mlajših povečuje, večina med njimi pa predstavljajo vse mlajše ženske, je pokazala nova študija, ki je nastala na osnovi analize podatkov 68,699 bolnikov z rakom debelega črevesa.

Rak debelega črevesa Bodite pozorni Zdravje To je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji

Po navedbah "Digestive Disease Week (DDW) 2018," se število bolnikov z rakom debelega črevesa pri mlajših od 50 let vsako leto poveča za približno tri odstotke, bolezen pa pri teh bolnikih ponavadi odkrijejo v poznejši fazi.

Poudariti je treba, da je pri osebah, mlajših od 55 let, diagnosticirano že 30 odstotkov novih primerov raka debelega črevesa, je poudarila onkologinja Stacey Cohen iz združenja boj proti raku Seattle.

Zdravje Novo odkritje: To se skriva za rakom debelega črevesa

Ker je zgodnje odkrivanje ključno, ameriško združenje za boj proti raku priporoča, da se presejalni testi začnejo izvajati že pri starosti 45 let kar je pet let prej kot to velja za danes - tudi v Sloveniji, ko predrakave spremembe na tem delu telesa odkrivajo s presejalnim programom Svit. 

Znanstvenikom trenutno ni jasno, kaj povzroča takšno povečanje incidence raka debelega črevesa pri vedno mlajših. Sicer je znano, da sta poleg družinske zgodovine raka debelega črevesa, pomembna dejavnika tveganja še debelost in uživanje alkohola.

Kaj so dejavniki tveganja?

Dejavniki tveganja so tisti dejavniki, ki povečajo verjetnost, da posameznik zboli zaradi določene bolezni. "Tako kot je kajenje dejavnik tveganja za razvoj raka na pljučih (in še mnogih drugih rakavih obolenj) ali nezaščiteno izpostavljanje sončnim žarkom poveča tveganje za kožnega raka, je pojav raka na debelem črevesu in danki povezan s specifičnimi dejavniki tveganja," pojasnjujejo na Onkološkem inštitutu.

Verjetnost, da bi zboleli za rakom debelega črevesa in danke dokazano povečajo:

Starost

Vplivi okolja (prehrana, alkohol, kajenje, nezdravo življenje).

Tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki poveča pretežno mesna in mastna hrana. Strokovnjaki svetujejo raznovrstno prehrano z veliko sadja in zelenjave, ki vsebuje veliko vlaknin. "Vlaknine v črevesu v stiku s tekočino nabreknejo in vežejo nase številne škodljive snovi, ki jih zaužijemo ali pa nastanejo med prebavo. Zaradi vlaknin se iztrebljanje pospeši in skrajša se čas prebave. Hitreje kot se črevo prazni, manj strupov pride v naše telo. V prehrani naj bo tudi veliko antioksidantov 4 in vitaminov A, C, D in E ter selen. Koristna je tudi prehrana, bogata s kalcijem, ker veže žolčne kisline," dogajanje v črevesju pojasnjujejo slovenski strokovnjaki. 

Onkologija Zdravje S hrano, ki povzroča vnetja, precej večja verjetnost za razvoj tega raka

Črevesni polipi

Polip je tkivna tvorba (rašča), ki štrli iz črevesne stene ali stene danke. Strokovnjaki svetujejo odstranitev vseh polipov iz debelega črevesa in danke, saj rak skoraj vedno nastane iz polipa. Majhni polipi pogosto ne povzročajo nobenih težav. Če pa, je najpogostejša krvavitev iz črevesa. Velik polip lahko povzroča krče, bolečine v trebuhu, hudo zaprtost, lahko celo zaporo črevesa.

Kronične vnetne črevesne bolezni (ulcerozni kolitis, crohnova bolezen) 

Ulcerozni kolitis in crohnova bolezen sta najpogostejši kronični vnetni črevesni bolezni. Pri bolnikih z omenjenima boleznima, ki trajata več kot 12 let, je tveganje za razvoj raka povečano, zato je treba pogosteje opravljati diagnostične preiskave za ugotavljanje raka na črevesu in danki (glej diagnostične možnosti).

Dedna obremenjenost

Ljudje, katerih sorodniki so zboleli za rakom debelega črevesa in danke, imajo večje tveganje, in sicer 1,5- do 2-krat večje. Pri dednih oblikah 5 raka, ki so sicer zelo redke in jih strokovno imenujemo družinska adenomatozna polipoza in dedni nepolipozni rak debelega črevesa, je tveganje še posebno veliko. Pogosteje obolevajo tudi bolnice, ki so v preteklosti zbolele za rakom na dojki in bolniki z družinsko dedno nagnjenostjo za razvoj raka na različnih organih (Lynchev sindrom). 

Komentarjev 1
  • pulse 20:09 19.junij 2018.

    Samo poglejte, kaj vse mora črevesje presnavljati, pa vam bo jasno, da bo bolezni črevesja še več: hrana pošpricana z najrazličnejšimi kemikalijami, nato predelana s kemikalijami, najrazličnejšimi postopki, konzervansi, itd. vedno več gensko spremenjene hrane. In vse to na tržnici ...prikaži več ali v trgovini očem ni vidno, črevesje pa mora vso to nezdravo hrano presnavljati. A ni potem jasno od česa vedno več bolezni črevesja? Za to ne rabiš delati velikih znanstvenih raziskav, zadostuje že "kmečka logika"..