Zdravje > Življenjski stil
3368 ogledov

Znanstveniki: To bi lahko bil pravi razlog, da opustite kajenje

kajenje cigaretni dim Shutterstock
Poleg že znanih negativnih učinkov kajenja na zdravje, vključno z zdravjem pljuč, srca in ožilja ter povečanim tveganjem za raka, bi to lahko bil dodaten razlog, da opustite kajenje, sporočajo raziskovalci.

Britanska študija, ki so jo izvedli znanstveniki z univerze v Bristolu, je pokazala, da kajenje lahko spodbuja staranje obraza. Znanstveniki, ki so svojo študijo objavili v reviji PLOS Genetics so dodatno dokazali, da je obraz rednega kadilca manj privlačen, pojavi pa sem jim tudi precej večje število gub.

Rezultati študije, ki jo povzema poral Science News so pokazali, da več kot človek pokadi, večji je škodljivi učinek za njegov obraz. Poleg že znanih negativnih učinkov kajenja na zdravje, vključno z zdravjem pljuč, srca in ožilja ter povečanim tveganjem za raka, bi to lahko bil dodaten razlog, da opustite kajenje, sporočajo raziskovalci. 

Kajenje Pasivno kajenje Zdravje Pasivno kajenje: Kakšna je varna raven izpostavljenosti tobačnemu dimu?

Kajenje škodi tudi očem

Glede na rezultate nedavne ameriške študije, kajenje škodi tudi našim očem. Raziskovalci Rutgers University iz New Jerseya v ZDA so izvedli študijo s skupino kadilcev v starosti od 24 do 45 let. 71 še vedno zdravilh ljudi je pokadilo 15 cigaret na dan ali manj, v drugi skupini je sodelovalo 63 kadilcev, ki so dnevno pokadili tudi po dvajset ali več cigaret.

kajenje Škodljivo Zdravje Kajenje: Vdihavajo prek 7 tisoč kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin

Zanimalo jih je, kako kajenje vpliva na vid; preiskovanci so sedeli 59 centimetrov stran od 19 palčnega monitorja s katodno cevjo, ki je predvajal vidne signale. Ugotovili so pomembne spremembe v zaznavanju rdeče-zelenih in modro-rumenih tonov, kar kaže, da uživanje snovi z nevrotoksičnimi spojinami, kot so v cigaretah, povzroča splošno izgubo barvnega vida. Izkazalo se je tudi, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci manjšo sposobnost razlikovanja kontrastov.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:04 03.november 2019.

    Se še spomnite, ko so zdravniki priporočali kajenje, zanikali vse povezave s škodljivostjo, celo študije so obstajale, da kajenje preprečuje raka. Ali veste, da se to identično dogaja s cepivi?