Slovenija
29 ogledov

Policisti nadaljujejo s stavko

Protestni shod 18. 4. 2012
1/40
Boštjan Tacol
V Ljubljani se je pred parlamentom zbralo okoli deset tisoč ljudi, shodi potekali tudi drugod po Sloveniji. Policisti napovedali, da bodo s stavko nadaljevali. Sindikati protestno zapustili popoldanska pogajanja z vlado.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je protestno zapustila današnja pogajanja z vlado o ukrepih na področju plač.

"Vlada se dobesedno norčuje iz nas," je bil oster vodja koordinacije Branimir Štrukelj.

Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič, je vladna stran prosila sindikalno, da svoj torkov predlog posreduje v pisni obliki.

V torek so ga namreč na pogajanjih predstavili ustno, vendar pa ni bil dovolj konkreten, zato vladna stran pri proučevanju predloga ni vedela, pri čem je. "Prosili smo jih, če predlog lahko pošljejo pisno, da tudi vidimo, koliko sindikatov stoji za celotno zadevo," je dejal.

Po njegovih besedah je sindikalna stran na koncu današnjih pogajanj na to pristala, je pa protestno zapustila pogajanja z ultimatom, da se njihov pisni predlog obravnava na četrtkovi sej vlade.

Policisti stavke niso prekinili

"Med potekom stavke ni bilo nobenih aktivnosti Vlade RS, ki bi napovedale, da je pripravljena resno prisluhniti socialnemu dialogu," so danes sporočili iz policijskega stavkovnega odbora o nadaljevanju stavke v policiji.

V sporočilu za javnost so zapisali, da je bila dan pred stavko v Državnem zboru na predlog Vlade RS sprejeta dopolnitev intervencijskega zakona, ki zamika izplačilo regresa za en mesec z namenom, da bi varčevalni ukrepi zajeli tudi zmanjšanje regresa. "Vlada RS se je za korak odločila brez uskladitve s sindikati pod pretvezo, da zagotovi čas za pogajanje s sindikati. Ker takšno podcenjevanje zaposlenih v Policiji in MNZ ostro zavračamo, smo že danes zbrali 2.500 podpisov, ki so potrebni za začetek postopka zbiranja podpisov za odločitev o zakonodajnem referendumu. Vlogo za začetek postopka bomo vložili v naslednjih dneh," so sporočili iz stavkovnega odbora.

Danes stavka in protesti

Med transparenti smo danes sicer lahko prebrali: "Hočemo dostojno življenje za vse, ne le za elito," "Slaba oblast uničila državo, zdaj rešuje na plečih delavcev," "Vladni ukrepi: uničevanje vrednot socialne države," "Dol z vlado, ne rabimo vas več," in podobno. Na Celovški cesti je obešen transparent: "Potrobi, če podpiraš stavko."

Upokojenka, ki se je udeležila shoda v Ljubljani, nam je zaupala: "Ne borim se zase, ampak za vnuke!" Zaposlena v državni upravi pa dodaja: "Moramo biti solidarni, to se tiče nas vseh, tudi realni sektor." Pred parlamentom govorov ni bilo. Ljudje se po skupinah pogovarjajo o krizi. Opaziti ni skoraj nič uradnih sindikalnih transparentov.

Štrukelj: Naslednjič bo protest še bolj množičen

Od vlade zahtevamo pravične rešitve, sicer bo naslednji protest še bolj množičen, je na protestnem shodu pred poslopjem vlade povedal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

"Dovolj nam je žalitev in poniževanja," je opozoril. Na besede premiera Janeza Janše, da predstavniki sindikatov živijo na Luni, je odgovoril, da je današnji dan dokaz za to, kdo se mora v resnici spustiti z Lune in da sindikati izražajo prepričanje zaposlenih v tej državi. Ob omembi Janše so protestniki žvižgali.

Če vlada ne bo ohranila socialne države in javnih storitev, se bodo prihodnjič po njegovih besedah zbrali v še večjem številu. "Če ne bodo slišali in sprejeli naših predlogov, gremo na referendum!" je napovedal.

Pojasnil je še, da so protestni shod javnih uslužbencev podprle vse sindikalne centrale v Sloveniji. Protestnike so tako nagovorili tudi predstavniki sindikalnih central zasebnega sektorja.

Semolič: "Treba se je združiti in upreti tem ukrepom"

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je poudaril, da kriza ni nastala zaradi socialnih pravic, delavskih plač in pokojnin, temveč zaradi pohlepa kapitala. Kritičen je bil do ukrepov, ki prihajajo iz Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, saj da vodijo v revščino. "Treba se je združiti in upreti tem ukrepom," je pozval.

"Laž je, da so delavci živeli prek svojih zmožnosti. Laž je, da javni sektor najeda zasebnega. Prek svojih zmožnosti so živeli politiki in tajkuni. Dol z njimi!" je zbranim dejal predsednik konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi.

Predsednik Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar se je vprašal, zakaj vlada vedno predlaga zakone proti ljudem, ne sliši pa sindikalnih predlogov zakonov za razlastitev tajkunov.

Ob koncu uradnega dela shoda so predstavniki sindikatov državi simbolično prižgali sveče.

Več o stavki si preberite na:

Javni uslužbenci odložili delo
Policisti sprožajo referendum o vladnih ukrepih
Ne stavkate? Ne boste se pogajali!
Hrup v igralnici enak gasilski sireni
Otroci danes žurajo z Žurnalom
Janševa vlada se je "umaknila" na Ptuj
Prvi tovornjaki, prve težave
V UKC je danes nedelja

 

Komentarjev 65
  • nina 23:37 24.april 2012.

    tudi politike je treba vse zamenjat pa menedžerje tudi,ki so pokradli podjetja pa spravili vstečaj jn naredili krizo s podporo politike to zamene ni demokracija to je velika lumparija in svinjarija.TUveljajo zakoni mafije tako slabo kot gre sedaj ni bilo ...prikaži več nikoli pod titom smo živeli veliko bolje itd....

  • deželan 23:54 18.april 2012.

    nadaljevanjesprejemam , kot žaljivka in poniževanje.Vse ki so v javnem sektorju nezadovoljni z plačo, vabim v gospodarstvo, da pokažejo svojo sposobnost in inovativnost. Mogoče jim uspe, če jim ne so odgovorni sami sebi .lp

  • deželan 23:52 18.april 2012.

    Imam 2 otroka , oba doštudirana. Z ženo imava podjetje, v katerem se komaj preživljava, skupaj si z težavo izplačujeva 1.600 € mesečno neto, regresa si ne dava že dve leti. Promet je tako padel, da ne moreva zaposliti niti ...prikaži več svojih otrok. En otrok je januarja oprtal nahrbtnik in odletel v tujino, Vse prihranke sva mu dala za na pot , sedaj sporoča, da bo dobil službo še ta mesec. Drug otrok je doma in ker še ni bil zaposlen nima nikakršne pomoči. Po pravici je tudi nočemo, ker smo preponosni.Za nastalo stanje ne krivim nikogar, kljub temu da imam 38 let delavne dobe, razvijem nov produkt in verjamem da bo šlo. Ne ostane mi drugega, vedno sem bi rad samostojen ion odgovoren zase. Vedno redno plačujem davke, saj uporabljam naše ceste, pa vem da mora biti šolstvo, pa zdravstvo , uprava itd. Povem le to , da se težko zasluži in da vedno več delam, da se preživim. Označevanje podjetnikov kot barabe, ki izkoriščajo in kradejo, ne plačujejo davkov sprejemam