Šport > Kolesarstvo
31668 ogledov

Veliko ime kolesarstva udarilo: "To, kar počne Pogačar, ni normalno!"

Tadej Pogačar Profimedia
Tudi Jose de Cauwer je prepričan, da bi moralo priznanje za kolesarja leta pripasti Tadeju Pogačarju.

Potem ko se je kolesarska sezona 2023 tudi uradno zaključila, mnogi z nestrpnostjo pričakujejo podelitev tradicionalnih nagrad ob koncu leta, izmed katerih je zagotovo najbolj spoštovana tista za kolesarja leta, tako imenovano Zlato kolo (Velo d'Or). Sezono je namreč zaznamovalo kar nekaj izjemnih kolesarjev ter predstav, večina kolesarskih strokovnjakov pa je izpostavila štiri kandidate za prestižno nagrado.

To so svetovni prvak in zmagovalec dveh kolesarskih spomenikov Mathieu van der Poel, zmagovalec največje dirke na svetu Jonas Vingegaard, do septembra še nepremagani Primož Roglič, ki je s tretjim mestom na Vuelti doživel šele prvi poraz v sezoni, potem ko je z zmago na Giru osvojil drugo največjo dirko na svetu, ter seveda tudi pravi kolesarski "kanibal" Tadej Pogačar, ki je nizal zmage od začetka do konca leta, v svojo zbirko pa je dodal še dva kolesarska spomenika in sezono končal kot prvi kolesar Mednarodne kolesarske zveze.

A čeprav so mnogi mnenja, da že dolgo nismo imeli tako izenačene konkurence v boju za prestižno nagrado, za slovitega nekdanjega kolesarja, športnega direktorja in aktualnega kolesarsksega analitika Joseja de Cauwerje ni dvoma. Kolesar leta je lahko le ...

Jose de Cauwer | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tadej Pogačar," se je skupaj s še enim legendarnim kolesarjem Sepom Vanmarckom strinjal v njuni analizi leta za Sporzo ob koncu kolesarske sezone. "Njegovih predstav ne bi smeli jemati za samoumevne ali normalne. Kar počne, ni normalno," je svojo izbiro nato podkrepil De Cauwer.

Izjemni Slovenec je sicer še drugo leto zapored moral priznati premoč Dancu Jonasu Vingegaardu na največji dirki na svetu, Tour de France, a je za razliko od svojega večnega rivala nizal zmage čez celotno leto in se ni zgolj osredotočal na eno specifično dirko. Zmagoval je skozi celotno leto, od prve pa do zadnje dirke sezone, prav tako pa je bil daleč najbolj vsestranski kolesar sezone, saj je veljal za prvega favorita na vsaki dirki, na kateri se je pojavil, ne glede na profil trase in stil dirkanja.

In prav zmaga na morda celo največji enodnevni klasiki na svetu, slovitem kolesarskem spomeniku dirki po Flandriji, je bila tista, ki je najbolj navdušila De Cauwerja in morda celo presegla Vingegaardovo slavje na dirki po Franciji. "Zame je bila največja dirka sezone dirka po Flandriji. Kjer so se najboljši kolesarji sveta borili mož na moža. Šlo je za izjemno impresivno dirko. Še posebej zato, ker se je uspel Pogačar preprosto odpeljati vsem, tudi Van der Poelu in Woutu van Aertu," je bil nad Slovenčevo zmago impresioniran trenutni komentator kolesarskih dirk ter nekdanji nosilec rdeče majice na Vuelti in športni dirketor Grega LeMonda pri njegovi zmagi na Touru leta 1989.

Sep Vanmarcke | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dominiral je celo pomlad, pustil svoj pečat na Touru, čeprav ga ni zmagal, odvozil fantastično svetovno prvenstvo, vse skupaj pa zaključil z zmago na dirki po Lombardiji," je svoje dodal tudi legendarni belgijski specialist za klasike Vanmarcke, ki je zaradi težav s srcem letos poleti nenadoma končal kariero.

"Res je impresivno, kako mu mentalno vse to uspeva. Je še tako mlad, a ima že tako dolg seznam dosežkov. Pa vendar v njem ni niti kančka nasičenosti. Ravno nasprotno. Kjer se pojavi, oživi dirko," je zaključil kolesarski zvezdnik, ki je kar dvakrat stal na stopničkah dirke po Flandriji. Največji strokovnjaki so si torej vse bolj enotni. Kljub številnim odličnim predstavam različnih kolesarjev, je to kar počne Tadej Pogačar ... "nenormalno".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 15:08 22.oktober 2023.

    Če Pogačar ne bo proglašen za kolesarja leta bo to kraja leta! Pogi je celo sezono dokazoval, da je najboljši! Vindegard ima pa samo Tour in ena dobljena dirka še ne pomeni, da si najboljši na svetu! Edino Rogla bi ...prikaži več lahko prehitel Pogoja, ostala dva ne bi smela imeti za burek! Če bo kdo drug proglašen za kolesarja leta bo to samo dokaz, da je v igri vse kaj drugega kot šport

  • janez052 14:06 22.oktober 2023.

    Treba je gledati osebnost kot celoto. In ta naslov letos absolutno pripada Rogli.

Sorodne novice