Hrvaška, Grčija, Italija, Ciper: takšna je cena dopusta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tradicionalno Slovenci poleti radi obiščemo Hrvaško, ki pa že nekaj let vztrajno viša cene. Zanimalo nas je, ali je dopustovanje na Hrvaškem za Slovence še vedno najcenejša možnost, ali lahko za isto ceno z bližnjega zagrebškega letališča obiščemo tudi katere druge evropske države.
Oglej si celoten članek

Kot nam je v nedavnem intervjuju dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Bruno Bonifačić, je želja Hrvaške v prihodnosti postati luksuzna destinacija. Temu primerne bodo tudi višje cene, ki se že vse od uvedbe evra v letošnjem januarju vztrajno dvigajo in med domačini povzročajo veliko negodovanja.

intervju Direktor Hrvaške turistične skupnosti: "Mislim, da se od Slovenije lahko marsikaj naučimo"

Foto: Profimedia Kampiranje Višje pa so tudi cene kampov in ostalih namestitev po Hrvaški. Te se dvigajo že nekaj let, samo letos lahko pričakujemo 20 % podražitev kampov, predvsem na račun vstopa Hrvaške v evrsko območje in višjih cen elektrike. Po besedah Bonifačića se bodo podražili tudi (štirizvezdnični) hoteli. V preteklosti je Hrvaška za Slovence predstavljala najoptimalnejšo destinacijo, k temu je pripomogla predvsem bližina, veliko vlogo pa so seveda igrale tudi ugodne cene. Kako pa je sedaj?

Medtem ko se poletje, ki ga večina ljudi izkoristi za vsaj enotedenski skok v tujino, nestrpno približuje, smo naredili krajšo primerjavo cen enotedenskega dopusta za štiričlansko družino (dva odrasla in dva otroka, mlajša od 10 let) v prvi polovici letošnjega julija. V raziskavo smo vključili cene letalskih vozovnic letalskega prevoznika Ryanaira oziroma ceno potnih stroškov (gorivo, cestnina in trajekt), ter ceno bivanja v trizvezdnični namestitvi blizu obale na spletni platformi Booking.com. Velja opozoriti, da v raziskavo nismo vključili stroškov za hrano, pijačo in ostalih aktivnosti.

dopust Te države bo letos obiskalo največ Slovencev

Za primerjavo smo vzeli italijanski Brindisi, grški otok Kos, mesto Pafos na Cipru in hrvaški otok Brač. Da bi zadostili čim enakovrednejšemu kriteriju, smo v izbor dali mesta, do katerih je možno leteti z zagrebškega letališča z nizkocenovnim letalskim prevoznikom Ryanairom. V zakup je treba vzeti, da se cene letalskih vozovnic spreminjajo na dnevni bazi, v primeru dnevnih akcij so cene lahko dosti nižje. Prav tako smo se trudili, da bi bili datumi odhodov čim bolj podobni. Naše ugotovitve sledijo spodaj.

Brindisi, Italija

Obmorsko mesto v provinci Apuliji na jugu Italije lahko s sosednjega zagrebškega letališča v terminu med 3. in 10. julijem štiričlanska družina obišče že za 340 evrov (v ceno je vključena dodatna prtljaga).

Foto: Profimedia Brindisi

Skupaj s prevozom do letališča v obe smeri iz Ljubljane (30 evrov) in parkiranjem ob letališču (35 evrov) ter ceno bivanja v apartmaju z vključenim zajtrkom (743) vse skupaj nanese 1150 evrov.

popotnik Se bo zaradi podražitev res veliko Slovencev odpovedalo dopustu na Hrvaškem?

Kos, Grčija

Letalske vozovnice do rodovitnega grškega otoka Kos, ki leži sredi Egejskega morja, bi štiričlansko družino v terminu med 7. in 14. julijem iz Zagreba stale približno 700 evrov. Vanje smo všteli tudi doplačilo za prtljago. Ne smemo pozabiti še na pot do Zagreba; za prevoz iz Ljubljane do letališča in enotedensko parkiranje bi družina plačala dodatnih 70 evrov.

Foto: Profimedia otok Kos

Če k temu prištejemo še ceno najceneješe nastanitve v apartmaju po naših kriterijih (528 evrov), bi družina za enotedenski dopust na rodnem otoku najbolj znanega grškega zdravnika Hipokrata plačala okoli 1300 evrov. Sem ni vštet znesek, ki bi ga družina plačala za hrano in pijačo ter ostale aktivnosti, ki bi jih na otoku počeli.

Pafos, Ciper

Za triurni polet iz Zagreba do obmorskega mesta na jugovzhodu Cipra bi štiričlanska družina v terminu med 7. in 14. julijem plačala približno 560 evrov (vključena prtljaga).

Foto: Profimedia Pafos

Za namestitev po grški mitologiji rojstnem mestu boginje Afrodite pa bi dodali še 455 evrov. Končni znesek sedemdnevnega oddiha na Cipru z vključeno letalsko karto, namestitvijo in prevozom do letališča bi znašal 1085 evrov.

CENE So počitnice na Hrvaškem res bolj ugodne kot v Grčiji?

Brač, Hrvaška

Za konec navajamo še rezultate naše raziskave za dopustovanje štiričlanske družine na otoku Brač. Pot iz Ljubljane do Brača, ki traja približno sedem ur, je dolga 550 kilometrov (110 evrov v obe smeri) in vključuje cestnine (po podatkih AMZS približno 50 evrov v obe smeri do Splita), pa tudi trajekt (70 evrov za povratno karto za štiri osebe iz Splita). Skupen znesek potnih stroškov v obe smeri torej nanese okrog 230 evrov.

Foto: Profimedia Brač

Če prištejemo še znesek nočitev v apartmaju ob obali (612 evrov), se končna cena ustavi pri 850 evrih.

Rezultati raziskave so pokazali ...

Primerjava štirih vročih poletnih destinacij je pokazala, da štiričlanska družina zgolj za namestitev in potne stroške do izbrane destinacije pod 800 evri za en teden ne pride skozi. Ob tem poudarjamo, da so ob različnih terminih izven glavne poletne sezone cene precej nižje, možni pa so tudi leti z drugih bližnjih letališč, kot sta Trst in Benetke, ki jih v tej primerjavi nismo zaobjeli.

Foto: Profimedia počitnice, družina, morje Če v znesek prištejemo še stroške za hrano, pijačo in ostale aktivnosti, lahko zgornje zneske hitro podvojimo in dobimo bolj realno ceno enotedenskih počitnic za družino s štirimi člani. Vse pa je seveda odvisno od vaše prilagodljivosti in iznajdljivosti.

Ko potegnemo črto, se je v terminu prve polovice julija za najcenejšo možnost kljub vsemu izkazal hrvaški Brač, sledijo mu Pafos, Brindisi in na koncu otok Kos, ki je imel med vsemi v tem terminu najdražje letalske karte.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:20 19. Marec 2023.

    Boli me kurac, kake majo cene. Natanku mopija pa gasa po lepi Sloveniji.

  • 09:22 19. Marec 2023.

    Hrvaška se glede cen dopustovanja že nekaj časa nahaja kar v vrhu med ostalimi evropskimi državami. Mejo med njimi lahko …

  • 08:36 19. Marec 2023.

    Na Jug ? Nikoli več , ha, ha, !!! Dost jih imam tam doli, .... naj se sami cvrejo tam …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.