Avto
1045 ogledov

3D-tisk je eden od temeljnih stebrov četrte industrijske revolucije

Peugeot
Pri Peugeotu so predstavili inovativno tehnologijo 3D-tiska in povsem novega prilagodljivega polimera. S pomočjo novosti so na novo izumil postopek izdelave avtomobilskih dodatkov.

Na primer nosilcev za očala, držala za pijačo in nosilca za telefon/kartico, ki so bili zasnovani posebej za novo generacijo modela 308. Pri tem so sploh prvič uporabili tehnologijo 3D-tiska za avtomobilske dodatke. Prepričani so, da je to obetavna inovacija za celotno avtomobilsko industrijo.

3D avto Avto Natisni si avto v manj kot dveh dneh

Dodatki so sicer rezultat skupnega prizadevanja ekip oblikovalcev, produktnih strokovnjakov in oddelka za raziskave in razvoj znamke Peugeot, ki so v sodelovanju s HP Inc., Mäder in ERPRO ustvarili dodatke s 3D-tiskom po zaslugi nove tehnologije tiskanja HP Multi Jet Fusion (MJF) 3D. 

 | Avtor: Peugeot Peugeot

Fleksibilna in okolju prijazna tehnologija prihodnosti

Pri Peugeotu trdijo, da je 3D-tisk eden od temeljnih stebrov četrte industrijske revolucije. S to novo tehnologijo je mogoče povečati fleksibilnost, in se s tem ustrezno odzvati na potrebe vse zahtevnejšega in nepredvidljivega trga. Z njeno pomočjo se lahko proizvede najrazličnejše vrste personaliziranih predmetov in dodatkov brez dragih kalupov in orodij za izdelavo. 

3D tiskalnik 3D TISK V SLOVENIJI Avto 3D tisk je v avtomobilsko industrijo vnesel revolucionarne spremembe

3D-tisk je tudi precej bolj prijazen do okolja, kar je nadvse pomembno, saj si prizadevamo za trajnostne procese izdelave, pri katerih se porabi malo virov in nastane malo odpadkov. Njegova uporaba je vse bolj razširjena in je v številnih panogah že povzročila pravo revolucijo v sistemu izdelave. Tovrstna dodajalna izdelava se dejansko uveljavlja kot alternativa klasičnim tehnikam izdelave, kot je kalupno brizganje. 

Prednosti 3D-tiska

Pri francoskem proizvajalcu vozil izpostavljajo tri stvari. Prva je svoboda pri zasnovi: manj proizvodnih omejitev in neskončno možnosti za kompleksno izdelavo delov (ker ni kalupnega brizganja). 3D-tisk odpira oblikovalcem možnosti za nova ustvarjalna področja. Sledi optimizacija struktur: manjša teža, večja trdnost, manj spojev, prožnost zaradi uporabe mreže, kot tretje pa izpostavljajo odzivno proizvodnjo: neskončne možnosti za individualizacijo, možnost uporabe v serijski proizvodnji s krajšimi časi izdelave in brez potreb po skladiščenju po zaslugi proizvodnje "na zahtevo".

Igor Akrapovič V 10 LETIH Avto Brez 3D tiska si pri Akrapoviču ne predstavljajo več razvoja

Poleg tega se ta tehnologija nenehno razvija, bodisi z vidika uporabljenih materialov, kot tudi proizvodnih metod. Proizvodni stroški pa so vse nižji. 

Najbolj inovativen material

Ekipe so v zgolj nekaj mesecih skupaj razvile nov polimerni material, ki ima tri glavne prednosti: Prožnost: prožen, upogljiv in vzdržljiv polimer. Hitrost: proizvodni postopek je zelo kratek in individualno prilagojen. Kakovostna končna obdelava: zelo natančne podrobnosti zahvaljujoč zelo drobnim molekulam.

 | Avtor: Peugeot Peugeot

V tem postopku se uporablja zelo prožen material, ki se imenuje termoplastični poliuretan (TPU) Ultrasint, ki je nastal kot plod sodelovanja med podjetjema HP in BASF. S tem materialom se lahko izdela vzdržljive, odporne in fleksibilne dele. To je idealen material za dele, ki ublažijo udarce pri trčenju in tudi za dele z visoko stopnjo elastičnosti in za mrežam podobne prožne strukture. Uporablja se ga za izdelavo delov z visoko kakovostnimi površinami in za zelo natančno izdelavo podrobnosti.

BMW 3D tisk Avto BMW bi avtomobile kar natisnil

Uporaba materiala TPU za mehke dodatke v potniškem prostoru vozila je pomembna inovacija, za katero je skupina Stellantis tudi vložila patent. 

Komentarjev 2
  • Tammy_Khang 11:19 02.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • zdrej 09:49 02.april 2022.

    "Proizvodni stroški pa so vse nižji. " Avti pa vse dražji.