Avto
5170 ogledov

Apple ustavil milijardni projekt, Musk se norčuje

Apple CarPlay Apple
Več poročil pravi, da so pri tehnološkem gigantu Applu uradno ustavili gromozanski projekt razvoja lastnega avta. Elon Musk se je že odzval v svojem stilu.

Po poročanju Guardiana je več različnih virov sporočilo, da je vodstvo Appla v torek v internem obvestilu nepričakovano obvestilo zaposlene o ustavitvi projekta Titan. Posledično bo prišlo do preusmeritve nekaterih delovnih mest na področje generativne umetne inteligence, veliko ljudi pa bo ostalo tudi brez dela.

Vložil milijarde, produkta nikoli ne bo

Gre za ogromen preobrat. Čeprav Apple ni nikoli uradno potrdil, da razvija lastni, polsamodejni električni avtomobil, pa je imel IT velikan na tem področju gotovo velike načrte. Med drugim je v ta namen iz podjetij Tesla in celo Lamborghini novačil njihove najboljše razvojnike, leta 2019 pa prevzel zagonsko podjetje Drive.ai, ki je bilo zelo prodorno na področju avtonomne vožnje. 

Apple CarPlay WWDC Avto Applova inovacija za avtomobile

Zunanji analitiki predvidevajo, da je Apple v projekt od zagona leta 2014 vložil že milijarde, na njem je delalo več sto zaposlenih. Resda je bil projekt Titan že leta 2016 za nekaj časa postavljen na hladno, leta 2021 pa je k Fordu "pobegnil" eden ključnih vodilnih mož projekta.

Bloomberg je nedavno poročal, da so pri Applu vmes spremenili strategijo in iz ideje povsem avtonomnega vozila ambicije oklestili na avto z visoko stopnjo avtonomnih zmogljivosti, podobno kot pri Tesli. Nazadnje naj bi interno zakasnili načrte glede predstavitve električnega avta šele na leto 2028.

Očitno pa so bili težave in izzivi previsoki celo za Apple, tako da je vodstvo na čelu s Timom Cookom je zdaj potegnilo radikalno potezo. 

Vodja Tesle in še marsičesa drugega Elon Musk se je na poročila o Applovem porazu odzval v svojem slogu. Na svojem omrežju X je objavil emodžija pozdrava in cigarete.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.