Avto > Avto nasveti
9376 ogledov

Brezglava vožnja voznikov čez zalite ceste

Sečovlje OŠ Sečovlje
Kakšne posledice z okvaro avtomobila tvegate, če zapeljete z vozilom v stoječo vodo na cesti ali podvozu. Tako početje slovenskih voznikov v dneh, ko so ceste poplavljene, ni redkost.

To dokazuje tudi posnetek našega bralca.

Čiščenje snega s strehe Slovenija Kdo plača popravilo avta, če ga poškoduje sneg?

Z vožnjo po poplavljenih cestah ne tvegate le vaše varnosti, ampak tudi okvaro vašega vozila. Pri vožnji skozi veliko količino stoječe ali tekoče vode na cestišču, predvsem ko je te za več kot 10 centimetrov višine, lahko pride do odriva vode s spodnjim robom prednjega odbijača, kar naredi pred vozilom višji val, ki dvigne vodo do višine vstopne odprtine zraka motorja. 

Škode je lahko za več tisoč evrov

Primož Rožnik, tehnični inštruktor GMT skupine, pravi, da lahko pride do vdora vode preko zračnega filtra v sam motor, kar lahko povzroči uničenje motorja zaradi tako imenovane tekočinske blokade: "Poleg tega se pri taki vožnji velikokrat poškodujejo in odtrgajo plastične zaščite dna vozila in pri nekaterih dizelskih vozilih tudi hladilniki goriva pod vozilom." Rožnik dodaja, da je v primeru tekoče vode, ki s seboj nosi tudi blato in drugo nesnago, možnost poškodb in zamašitev hladilnikov na prednji strani vozila ter tudi povzročitev trenutne odpovedi zavor zaradi vodno-blatnega filma na zavornih kolutih. 

Mehanik leta 2016 Mehanik svetuje Avto Kako bi rabljen avto kupil mehanik leta Primož Rožnik

Do sedaj je imel v svoji delavnici več manjših in nekaj srednjih okvar in poškodb zaradi take vožnje in tudi dve popolni odpovedi motorja. Stroški zaradi tovrstnih poškodb so lahko od 40 evrov za poškodovane plastične zaščite pa vse do nekaj tisoč evrov ob uničenem motorju.

Preperičajte se o globini vode

Rožnik voznikom svetuje, da naj, če je le možno, raje izberejo drugo pot. Če pa te možnosti ni, se je treba pred poplavljenim cestiščem varno ustaviti in nato z ogledom cestišča prepričati o višini narasle vode, morebitnih poškodbah cestišča in prisotnosti nanesenega blata in vej. Šele nato lahko ob sprejemljivih pogojih za vozilo nadaljujete vožnjo počasi in previdno. "Svetujem, da po uspešnem prečkanju vodne ovire z zmernim pritiskom zavornega pedala preverite pravilno delovanje zavor, se ustavite in preverite pod vozilom morebitne poškodbe in odstranite zataknjene tujke," pravi strokovnjak, ki dodaja, da so električna napeljava, alternator, zaganjač, ventilatorji ter druga oprema pod motornim pokrovom zaščiteni pred vdorom vode do te mere, da jim krajše pljuskanje po njih z zmerno čisto vodo ne bo veliko škodovalo. "A vendar niso projektirani in zaščiteni do te mere, da bi delovali pod vodo, še posebno ne, če ta voda vsebuje veliko blata in druge nesnage. Pri nekaterih novejših modelih so ob taki vožnji zelo podvrženi okvaram sklopi elektro servo volana, ki so velikokrat nameščeni nizko pod vozilom in lahko odpovedo zaradi tega tudi čez mesece," zaključuje Rožnik.

Vzmetenje Avto Kako se na cesti vidi okvara podvozja? Takole!
Komentarjev 5
  • banja 13:38 13.december 2017.

    Novinarji nočejo več pisati v lepi slovenščini. Jaz bi naslov napisal takole: "Brezglava vožnja voznikov po poplavljenih cestah." Gregor, Gregor!

  • Blaž Marolt 20:27 12.december 2017.

    saj ne veš kakšen avto je

  • Kojak 11:58 12.december 2017.

    Pred leti sem v Ljubljani, kjer ej bil poplavljen podvoz zapeljal na kolesarsko oz. stezo za pešce, ki je na malo višjem nivoju. Na drugi strani so me ustavili policaji in zaračunali kazen. Sta mi dejala, da sta šla onadva ...prikaži več probat čez in je šlo brez problema.... kaj češ plačaš in si misliš svoje (s službenim avtom bi šel tudi jaz)

Sorodne novice