Avto
25 ogledov

Bencin čistejši od dizla

bencinska črpalka v Italiji - 2011-2012 Reuters
Gorivo. Raziskovalci so potrdili – dizelsko gorivo bolj onesnažuje ozračje.

Študija znanstvenikov z Univerze v Kaliforniji je pokazala, da izpušni plini, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva v avtomobilih, veliko bolj onesnažujejo ozračje kot izpušni plini, ki nastanejo pri izgorevanju bencina. Liter izgorelega dizelskega goriva v ZDA naj bi vseboval petnajstkrat več sekundarnih aerosolov.

 


Sekundarni aerosoli so majhni delci, ki se nalagajo v ozračju in lahko v velikih količinah vplivajo na podnebje, zmanjšajo vidljivost ali škodijo človekovemu zdravju.

Po besedah vodje raziskave Allena Goldsteina rezultati v prvi vrsti veljajo za Združene države Amerike in le pogojno za druge države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:37 13.november 2012.

    A res , to pa nobeden do sedej ni pogruntal! Teli USA znanstveniki so pa res od vraga. Po stoletni uporabi obojih energentov , se končno nekdo spomni, narediti primerjavo in pokasirati $ za raziskavo. Jaz to vem že od ...prikaži večd začetka . Kaj ne boš vedel , samo za dobrim Golfom II se morš pelat , pa ne rabiš ne Californije , ne znanstvenikov !