Avto
1188 ogledov

Carlos Ghosn želi milijardo evrov za prestane muke

Carlos Ghosn EPA
Padli poglavar enega največjih avtomobilskih konglomeratov na svetu je iz varnega zavetja vložil tožbo proti Nissanu.

Carlos Ghosn je bil še pred petimi leti eden najbolj vplivnih ljudi na svetu, saj je usmerjal celotno avtomobilsko industrijo. Med drugim je imel roko tudi nad novomeško tovarno Revoz. Brazilec libanonskih korenin se je zdel na čelu alianse Renault Nissan nedotakljiv, ko so ga konec tistega leta japonske oblasti ob prihodu v državo spektakularno aretirale zaradi suma finančnih malverzacij. 

Še bolj spektakularen pa je bil njegov pobeg iz hišnega pripora, ko mu je s pomočjo pomagačev uspelo pretihotapiti se iz Japonske in se prebiti v Libanon. Tam kot libanonski državljan živi še danes, saj ga država ne namerava izročiti japonskim oblastem. Ghosn ves čas ponavlja, da so obtožbe proti njemu izmišljene in da je v ozadju zarota vodstva Nissana, ki je želelo blokirati takrat napovedano združitev z Renaultom. Do tega kasneje ni prišlo.

Po poročanju Reutersa je Ghosn zdaj prek libanonskih sodnih oblasti vložil tožbo proti Nissanu v vrednosti milijarde dolarjev (0,91 milijarde evrov) za vso škodo v izgubljenih dohodkih in zaseženem premoženju, ki jo je domnevno utrpel zaradi padca s prestola. Sodna razprava je napovedana za september.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.