Avto
179 ogledov

Dan za nove prometne znake

Prometni znak Andrej Leban
V veljavo stopa pravilnik, ki uvaja številne nove prometne znake na cestah, marsikaterega pa ukinja. Precej več bo tudi obarvanega asfalta.

Z današnjim dnem stopa v veljavo novi pravilnik o prometni signalizaciji. Ker je prehodno obdobje za nekatere oznake do deset let, bo sicer na začetku vidnih sprememb malo, a so pristojni vzdrževalci ponekod že pohiteli in namestili nekatere nove oznake.

Najbolj se mudi Darsu, saj pravilnik določa, da mora biti takoj nameščen nov znak, ki označuje hitro cesto - modra različica znaka za avtocesto. Dosedanji znak za cesto, rezervirano za motorna vozila, bo uporabljen le še na redkih odsekih po Sloveniji. 

Bistvo pravilnika je, da spodbuja manjše število znakov in dopolnilnih tabel, čeprav jih bodo imeli vzdrževalci na voljo več. Veliko večji poudarek bo tudi na horizontalnih oznakah (črtah), saj bodo morali vzdrževalci odslej precej bolj logično in dosledno barvati ceste. 

Pravilnik je poskrbel tudi za nekaj bolj spornih potez. Zelo je odmevala odločitev, da bo moral Dars v prihodnjih letih na eni strani smernega cestišča avtoceste spremeniti vse bele smernike v rdeče. 

Nova pravila za dela na cestah

Danes sicer stopa v veljavo tudi novi pravilnik o zaporah na cesti. Bistvo novega pravilnika je, da od upravljalca avtocestnega omrežja (Darsa) zahteva izvajanje začasnih cestnih zapor v čim manj izpostavljenem delu dneva, to pomeni, da bo Dars lahko odslej veliko del opravljal tudi ponoči.

Prav tako pravlnik v določenih primerih, ko je zaprt le odstavni pas, dovoljuje višjo hitrost skozi delovišča na avtocesti (100 namesto 80 km/h).

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 06:26 06.julij 2016.

    To pa ne bo drzalo...ponavadi je glih kontra..omejitev je 80km/h in pol vidiš,kako se najdejo vzorni vozniki,ki se vozijo 50km/h ali pa še manj....to je resnica in nehajte nakladat....

  • zdrej 01:06 06.julij 2016.

    Moje izkušnje, na delovišču v avstriji sem v največjem soncu po lure cijazil zaradi delovišča, na katerem je bil samo nedokončan asfalt. Nobenega stroja ali lopate, kolona pa totalna (2012 Salzburg). Tak da ne samo lepih stvari nosti naprej. Pokažte ...prikaži več celotno sliko tujine (če ste jo sploh sposobni). Recimo v Stockholm-u sem šel spat, pa je bila ulica (200m) ponoči preplastena in zjutraj ob 7h prevozna. Gradbena dela na zgradbah so potekala nad tekočim prometom. Tak da ,da se marsikaj. Ne vem pa zakaj jamrate, če morate upočasniti vožnjo na 100km/h? Samo da se ne stoji. Aja stoji pa se dostikrat zaradi takih, ki se jim preveč mudi, pa razsipajo svoje vozilo in vozilo nekoga, ki ni kriv, ter omejijo hitrost vsem ostalim prisotnim. Samo zato ker se jim tako mudi, da jim ni treba držat varnostne razdalje, potem pa, ko se zakantajo niso nič krivi.

  • blueone 19:29 05.julij 2016.

    Tole pa ne vem, če bo držalo vodo