Avto
50 ogledov

Dobre novice za VW, delnice navzgor

Emisije Andrej Leban
Nova preverjanja v nemškem avtomobilskem velikanu Volkswagnu so pokazala, da napačne podatke o ogljikovem dioksidu (CO2) v izpuhih prikazuje bistveno manj vozil, kot so sprva predvidevali. Takšnih vozil je po novih ugotovitvah največ 36.000, ne 800.000, kot je koncern ocenjeval doslej.

Volkswagen je v začetku novembra - potem ko je septembra priznal, da je v okoli 11 milijonih vozil z dizelskim motorjem programska oprema, ki znižuje prikazane vednosti dušikovih oksidov - sporočil, da pri nekaterih modelih, tako dizelskih kot bencinskih, neskladja obstajajo tudi pri izpustih CO2 in s tem pri porabi goriva. Sprva so ocenjevali, da bi lahko bilo takšnih vozil 800.000.

0,1 do 0,2 litra višja poraba goriva

V sredo pa so iz družbe sporočili, da so preiskave, ki so jih izvedli nemški zvezni urad za motorna vozila KBA, prometno ministrstvo in Volkswagen, pokazale, da je takšnih vozil največ 36.000.

Interne meritve so odstopanja pri vrednostih CO2 pokazale pri devetih modelih znamke Volkswagen, so zapisali in dodali, da sumi, da so bile vrednosti porabe goriva nezakonito spremenjene, niso bili potrjeni.

Pri omenjenih devetih modelih - po ena različica Pola in Scirocca, po dve različici Jette in Golfa ter tri različice Passata - so bile vrednosti CO2 po navedbah koncerna v povprečju "za nekaj gramov" višje, kot je bilo prikazano, posledično je bila poraba od prikazane višja za 0,1 do 0,2 litra na 100 kilometrov, so zapisali v družbi.

Podobne teste bodo opravili tudi v Volkswagnovih hčerinskih družbah Audi, Škoda in Seat.

Medtem ko so bili učinki za prihodke koncerna zaradi neskladnosti pri ogljikovem dioksidu sprva ocenjeni na dve milijardi evrov, ocen, koliko bodo znašali sedaj, še ni.

Še vedno tudi ni znano, kako se bo za koncern iztekla celotna afera s prirejanjem izpustov, zaradi katere so v številnih državah sprožili tako regulatorne kot kriminalistične preiskave, ki pa še potekajo.

Komentarjev 3
  • Zmago 08:23 10.december 2015.

    Ja, seveda za DELNICE gre !! Vsakemu trotlnu je pa jasno, da pri izgorevanju nastaja CO2. Torej, če avto troši malo (je varčen) je posledično tudi manj izpustov CO2. Prikazovanje na avtomobilskih displayih pa je bilo zmeraj INFORMATIVNE narave, ne ...prikaži veče pa instrument, ki bi moral kazati na 0.1 % natančno !Pa da se raje ne bi menili o požrešnih ameriških avtomobilih pri katerih očitno pri izgorevanju nastaja O2 namesto CO2. ;-\

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:02 10.december 2015.

    Nevem če se niso to v ozadju kej zmenil za omilitev. Kako naj si drugače razlagam tako gromozansko razliko med ocenjenim številom kršitev pa med zadnjo postavko?

  • Ferluci 17:42 09.december 2015.

    O vrednosti delnice na borzah prej, nato po odkritju afere in vrednosti na današnji dan - pa niti besede. Popolnoma nič. Skratka naslov nima popolnoma nobene veze z vsebino, v osnovni šoli bi dobil šus.