Avto > Dosje Avto
11657 ogledov

Dilema: ali res z avtom in prikolico ne smem zapeljati mimo tega znaka?

Prometni znak prepoved tovornjak Andrej Leban
Če vprašate Googla, boste dobili odgovor, da niti avto z navadno prikolico ne sme mimo znaka 2207. Vprašali smo, kaj v resnici določa pravilnik.

Prometni znak 2207 - 'Prepovedan promet za tovorna vozila ali skupine vozil' je v minulih letih napravil kar nekaj zmede pri tolmačenju, za koga vse velja. 

Glede na originalni pravilnik o prometni signalizaciji naj bi veljal za 'skupine vozil' ne glede na to, kakšna vozila skupino sestavljajo. Torej tudi za klasični avto z lahkim priklopnikom.

"Skupina vozil je med seboj povezana skupina najmanj enega vlečnega in najmanj enega priklopnega vozila, ki so v cestnem prometu udeležena kot celota."

Uradna razlaga pojma

Če vtipkate v Google "2207 znak prikolica", bo na vrhu med zadetki blog zapis iz leta 2016, v katerem avtor - inštruktor v šoli vožnji, opozarja, da glede na novi pravilnik znak velja tudi za klasične avtomobile s prikolico. Tako so v tistem času učili tudi kandidate za pridobivanje izpita.

Nekaj zadetkov navzdol je vprašanje na forumu, kako je s tem. Med zadetki je tudi uradni komentar Agencije za varnost prometa (AVP) glede takrat svežega Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi, v katerem glede veljavnosti ob znaku 2207 še vedno piše samo: "Cesta ali njen del, kjer je prepovedan promet za tovorna vozila ali skupine vozil."

vožnja s prikolico Mazda prikolica vleka vožnja kljuka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tako je danes uradno urejeno

Tudi zaradi zmede, ki jo je povzročila takšna ohlapna definicija, je bil pravilnik v tem delu konec leta 2019 noveliran, k oznaki 2207 je bilo glede veljavnosti dodano pojasnilo.

Kot so za Žurnal24 pojasnili na AVP, danes glede veljavnosti znaka 2207 velja: "Cesta ali njen del, kjer je prepovedan promet za tovorna vozila ali skupine vozil ..., kadar je skupina vozil sestavljena iz tovornega in priklopnega vozila ali iz sedlastega vlačilca in polpriklopnika. Za tovorna vozila se štejejo vsa motorna vozila, ki so z Direktivo 2007/46/ES uvrščena v kategorijo vozil N."

Prometni znak 2207 torej ne velja za klasične osebne avtomobile (homologacija M1), tudi če s seboj vlečejo prikolico in to tudi, ko ta spada v kategorijo nosilnosti nad 750 kilogramov (koda 96).

Velja pa prepoved vožnje mimo 2207 za vsa vozila kategorije N z ali brez prikolice, kamor že spadajo priljubljeni poltovornjaki ali druga lahka gospodarska vozila, ki so homologirani kot N1, pa jih mnogi uporabljajo kot klasična osebna vozila. Tudi zato se pogosto uporablja oznaka 2207-1, ki mejo prepovedi dviguje na največjo dovoljeno maso 3,5 tone.

Mazda prikolica vleka vožnja | Avtor: Anže Petkovšek Vožnja s prikolico in Mazdo CX-60 s hibridnim pogonom na poligonu Vransko. Anže Petkovšek

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • AnGus 09:25 18.februar 2024.

    "Če vprašate Googla" - NE, pravilno je "Če vprašate Google"!

Sorodne novice