Avto > Dosje Avto
1473 ogledov

Prihaja najmanj ugoden del leta. Ste pripravljeni nanj?

Zimska vožnja voznica zima Profimedia
Priprava avta na zimo: osnove.

Po dolgem poletju, ki se je s temperaturami zavleklo v sredino jeseni, so zdaj neizogibno prišle nizke temperature, vlažno vreme in novi izzivi v prometu. Prej ali slej bomo govorili o jutranji poledici, o prvem snegu in ostalih zelo neugodnih razmerah na cesti. Za varno vožnjo lahko največ storite sami, in to ne šele takrat, ko je že prepozno. Priprava avta na zimo še zdaleč ne pomeni le zakonsko predpisane menjave pnevmatik.

Že danes lahko za varnejšo vožnjo na avtu postorite veliko stvari, predvsem pa ne odlašajte do zakonskih rokov. 

Kaj je z gumami?

Pri nas so nam zadeve bolj ali manj jasne. Zimska oprema je obvezna od 15. novembra do 15. marca ali še dlje, če to zahtevajo zimske razmere, poleg zimskih gum na vseh štirih kolesih pa so pogojno dovoljene tudi letne gume s snežnimi verigami na pogonskih kolesih. A to je zelo nevarno varčevanje pri varnosti, saj se letna guma pri nizkih temperaturah obnaša bistveno slabše in nevarnost zdrsa ali prepozne ustavitve je neprimerno višja.

V vsakem primeru mora biti še preostali profil na tekalni površini globok vsaj tri milimetre. A to je zelo skrajna mera, pnevmatike so praviloma menja z novimi že, ko imajo še najmanj 5 ali 6 milimetrov profila. Testi zimskih pnevmatik za letošnjo sezono so na voljo TUKAJ. 

Zadnje čase so zelo popularne celoletne pnevmatike, ki so vsaj pri premijskih znamkah lahko postale zelo dobra alternativa zimskim gumam. Še vedno pa to niso gume za v sneg!

V primeru neupoštevanja predpisov je treba plačati kazen v višini 40 evrov, če pa zaradi neustrezne opreme povzročimo zastoj,  nas to lahko stane 500 evrov.

Pri pravilni opremi avta za zimsko vožnjo ne smete pozabiti na neobvezno, a dejansko obvezno opremo: kakšno lopato, svetilko, dodatno baterijo za polnjenje telefona, toplo odejo, kakšno tablico čokolade. Tam, kjer so doma zasneženi klanci, seveda v avto spadajo tudi snežne verige. 

Pripravljen avto na zimsko vožnjo pa pomeni tudi, da je primerno vzdrževan. Pomemben dejavnik je kakovostna nastavitev podvozja. Skrb je treba nameniti karoseriji, ki je podvržena vplivom vremenskih sprememb, rjavenju in vidnim poškodbam na površini. 

Posebno skrb je treba nameniti tekočinam in to še zdaleč ne le tekočini za pranje stekla. Ali veste, da mora biti olje v motorju po specifikaciji prilagojeno na zimske temperature?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.