Avto > Testi
43458 ogledov

Test AMZS: najboljše zimske gume 2023

Zimske gume, zimska guma, pnevmatike, pnevmatika Profimedia
Znani so najnovejši rezultati v testiranju zimskih gum za sezono 2023-2024. Treh modelov se izognite v širokem krogu.

Združenje evropskih avtoklubov, med njimi tudi slovenski AMZS, nemški ADAC in avstrijski ÖAMTC, je predstavilo rezultate najnovejšega testiranja zimskih gum, ob pomoči katerih se lahko kupci lažje orientirajo pri pravilni izbiri med pestro ponudbo na trgu.

Tradicionalno so klubi testirali modele najbolj priljubljenih znamk na evropskem trgu, pri tem pa še posebno pozornost namenili preverjanju, kako se pnevmatike obnašajo na mokri podlagi, na snegu in na poledeneli cesti. Bili so natančni pri ugotavljanju smerne vodljivosti in stabilnosti v ovinkih in pri zaviranju. To so še posebej pomembne lastnosti pri vožnji pri velikih hitrostih, kot je avtocesta.

Zaznavali so tudi razlike v hrupnosti in kotalnem uporu, ki ima pomembno vlogo pri porabi. Teste pnevmatik, ki so jih nabavili v prosti prodaji, so opravili na daljnem severu kot tudi v specializiranih laboratorijih in na poligonih.

Letos so vzeli v precep velikostna razreda, ki zajemata zelo širok krog vozil. Dimenzijo 205/60 R16 H je tipična za manjše križance, medtem ko je velikost 225/45 R17 H značilna za kompaktni razred vozil. 

Dimenzija 205/60 R16 H 

Gre za dimenzijo, s katero so opremljeni manjši križanci. Takšne pnevmatike uporabljajo na primer volkswagen t-roc, dacia sandero stepway, kia xceed ali opel crossland. Testirali so 16 različnih modelov. Testniki so bili nad rezultati zadovoljni, šest pnevmatik je dobilo oceno 'zelo priporočljivo.' Med najboljšimi so razliko naredile malenkosti, saj so se gume na različnih podlagah obnašale nekoli drugače. V splošnem sta se na suhi podlagi najbolje obnesli pnevmatiki Dunlop Winter Sport 5 in Michelin Alpin 6, ki sta se izkazali tudi kot zelo dobri pri vodljivosti. 

Najboljšo oceno na mokri podlagi je prejel model Bridgestone Blizzak LM005. Zelo dobri so bili tudi modeli Goodyear Ultragrip 9+, Continental WinterContact TS 870 P in Hankook Winter i*cept RS3. Najboljša izbira za zasnežene poti je že omenjeni model Hankooka, medtem ko je v 'eliti' Goodyearova pnevmatika pokazala rahle slabosti pri vodljivosti na snegu, a je še vedno zelo dobra izbira, navajajo pri AMZS. Vse pnevmatike v najboljši sedmerici so se izkazale tudi s kratko zavorno potjo, Hankookova in Michelinova pnevmatika pa sta rahle slabosti pokazali pri prečnem splavanju.

Zimske gume tabela AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Sedmerica s kompromisi

Sedem modelov pnevmatik je dobila oceno 'priporočljivo - zadovoljivo.' Gre za gume, ki so lahko cenovno zelo dobra alternativa najboljšim premijskim znamkam, morajo pa kupci vedeti, kje so njihove pomanjkljivosti, saj niso tako uravnotežene kot najboljše. Tako se bo lahko vsak zase odločil, ali nek model ustreza njegovemu tipu in reliefu zimske vožnje, saj marsikdo sploh nikoli ne zapelje na zasneženo cesto ali pa povprečno prevozi po cesti le malo kilometrov. Pri teh pnevmatikah gre praviloma za nekoliko slabšo vodljivost, prej se pojavi podkrmarjenje ali prekrmarjenje, manjši je oprijem pri speljevanju, tudi zavorna pot je nekoliko daljša. 

Kleber Krisalp HP 3, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac in Uniroyal WinterExpert imajo vsi določene slabosti na suhi podlagi, pri BFGoodrich G-Force Winter 2 in Fulda Kristall Control HP 2 pa so jih testni inženirji odkrili na mokrem. Na zasneženi cesti sta od teh sedmih pnevmatik največ slabosti pokazali pnevmatiki Falken Eurowinter HS02 in Barum Polaris 5. Pri prevoženih kilometrih se je najbolje odrezala Fuldina pnevmatika, najslabše pa Uniroyalova, ugotavljajo pri AMZS.

Stran od dveh

Dva modela sta dosegla oceno 'ni priporočljivo.' To sta guma turškega proizvajalca Lassa Snoways 4 in kitajski model Austone Athena SP-901. Obe imata preveč pomanjkljivosti pri obnašanju tako na mokri kot suhi podlagi, po mnenju testnikov sta lahko v določenih situacijah nevarni. Lassina pnevmatika je sicer na suhi podlagi povprečno dobra, na zasneženi cesti pa je dobila slabo oceno. Austonova pnevmatika je bila nasprotno na snegu celo najboljša med vsemi testiranimi pnevmatikami, povprečna je bila na suhi podlagi. Njena porazna slabost pa je mokra podlaga, saj ima daleč najdaljšo zavorno pot in najslabši rezultat pri splavanju. Ko bi se na Bridgestonovi pnevmatiki, ki je po zavorni poti z 80 km/h do ustavitve najboljša, voznik že ustavil, bi pri Austonovih gumah še vedno potoval s hitrostjo skoraj 40 km/h.

Pri AMZS še ugotavljajo, da je najbolj vzdržljiva pnevmatika, s katero lahko opravimo največ kilometrov, Fuldina - ob povprečno prevoženih 7.500 kilometrih na sezono bi jo lahko uporabljali do osem let. Na drugi strani bi se v istih pogojih pnevmatika Bridgestona obrabila že v petih sezonah.

Dimenzija 225/45 R17 H 

To so pnevmatike, ki jih najdemo na širokem spektru vozil, od VW golfa, do audija A3, mercedesa razreda A ... Testirali so 16 modelov, od tega je ena dobila slabo oceno, le štiri pa najboljšo. To pomeni, da je velika večina modelov nekje v zlati sredini z veliko dobrimi lastnostmi, a tudi kakšno slabo. 

Najboljša med vsemi je model Continental Wintercontact TS870, ki se je izkazal kot najbolj uravnotežen tako glede varnosti kot okoljskih lastnosti. V ta razred sodi tudi Michelin Alpin 6, ki se lahko pohvali z najboljšimi okoljskimi lastnostmi in s tem najmanjšo obrabo. Po izračunih bi z enim kompletom prevozili več kot 60.000 kilometrov. Pnevmatika Goodyear Ultragrip Performance + je od Michelinove nekoliko slabša glede komponente obrabe, njena dobra lastnost pa je nizka masa in prihranek pri gorivu. Pnevmatika Dunlop Winter Wport 5 je pokazala rahle slabosti na mokri cesti, je pa zato dobila najboljše ocene pri predvideni dobi trajanja in pri trajnostnih merilih. 

Zimske gume tabela AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Enajst kompromisov in en črni raček

Enajst pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo. Kot ugotavljajo pri AMZS, jih je večina dobila dobro oceno za okoljske lastnosti, so pa pokazale takšne in drugačne slabosti glede vožnje. Semperit Speed-grip 5 je nekoliko slabša na mokri cesti, Hankook winter i*cept RS3 pa na suhi. Vredestein Wintrac Pro ima slabosti tako na suhem kot mokrem. Pnevmatika Giti Gitiwinter W2, Kumho Wintercraft WP52 in Apollo Aspire XP Winter imajo rahle slabosti tako pri varnostnih kot pri okoljskih lastnostih.

Pnevmatike Nokian WR snowproof, Pirelli Cinturato Winter 2 in Sava Eskimo HP2 so bile dobre pri okoljskih lastnostih, več slabosti pa so pokazale pri varnostnih merilih. Nokianova ima lahko težave na mokri cesti, pa tudi na suhem in na snegu ni povsem prepričljiva. Pirellijeva pnevmatika je dobra na mokrem in na snegu, nekoliko slabša pa je na suhem. Savina pnevmatika Eskimo HP2 je dobra na snegu, zato pa ima slabosti na suhi in mokri cesti.  

Yokohama Bluearth-Winter V906 in Bridgestone Blizzak LM005 imata poleg slabosti pri varnosti tudi le zadovoljivo oceno za okoljske lastnosti. Bridgestonova je najslabša na snegu in se najhitreje obrabi od vseh 16 preskušenih pnevmatik.

Pnevmatika Kormoran Snow iz Poljske je dobila negativno oceno in jo ne priporočajo. Preizkuševalci so ji zamerili slabo odzivnost, izrazito podkrmarjenje pri izogibanju oviri, ima najdaljšo zavorno pot na mokri podlagi. Slabosti so tudi pri nevarnosti splavanja in pri vodljivosti na mokrem. Njena svetla točka je le dobro spopadanje s snegom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
 • Fertajler 12:13 08.november 2023.

  Res , na sliki en tip, ki povrhu drži zrabljeno gumo. Tu je govora o gumah, zimskih gumah. Najboljše v snegu KORMORAN. Vse ostalo so pravljice. O zimskih gumah je tu govora. Pika!

 • Avatar Zoran
  StarMačk 17:50 06.november 2023.

  Glede na razmerje kvaliteta - cena so Sava zakon!

 • radovednica 08:04 27.september 2023.

  Test gum izvedejo pač na tistih znamkah, ki želijo sodelovati in seveda to kot reklamo, dobro plačati. Če nekdo pač noče sodelovati, ga ni oziroma ga lahko upoštevaš kot neustreznega. Ti testi ne pomenijo veliko ali pa sploh nič. Nikjer ...prikaži več tudi ne velja pravilo, da so gume, ki jih kot testirajo in so ocenjene kot dobre ter seveda drage, boljše od tistih nekaj slabše ocenjenih. Za povprečnega voznika v povprečni zimi, so tiste s povprečno oceno vse več kot ustrezne.