Avto > Dosje Avto
15804 ogledov

Razkrivamo, koliko voznikov se po cesti vozi s točkami in zakaj

Hitrost policija merilnik radar Policija
Kateri so najpogostejši prekrški, zaradi katerih se dobi kazenske točke in koliko voznikov pri nas ima nabranih že 15 ali več točk.

Skoraj vsak deseti Slovenec ali Slovenka za volanom vsako leto zaradi hujšega prometnega prekrška prejmeta vsaj nekaj kazenskih točk. To razkrivajo podatki, ki so jih na ministrstvu za pravosodje posredovali Žurnalu24.

Vozniško dovoljenje za vožnjo avtomobila ima okoli 1,3 milijona državljanov, lani pa je kot stransko sankcijo za prometni prekršek kazenske točke prejelo skupaj 110.799 voznikov. Glede na prometno "normalno" leto 2019 je upad manj kot desetodstoten, takrat je kazenske točke v evidenco dobilo 118.478 voznikov.

Kazenske točke ima sicer v evidenci ogromno voznikov. Trenutno je v evidencah 476.886 primerov veljavnih kazenskih točk, ki jih imajo vozniki in voznice! Mnogi med njimi imajo točke za različne prekrške.

Na spletni strani eUprave lahko preverite vaše stanje kazenskih točk.

Daleč največ kazenskih točk je izrečenih zaradi dveh prekrškov

Za prekoračitev hitrosti v naselju za med 10 in 20 km/h je poleg globe 250 evrov predpisan še izrek treh kazenskih točk. Takih kršiteljev je bilo lani 76.131, skupaj pa ima zaradi tega prekrška "pike na računu" kar 230.126 imetnikov vozniškega dovoljenja.  

Drugi najpogostejši prekršek za kazenske točke pa je prekoračitev hitrosti v naselju za med 20 in 30 km/h. Poleg globe 500 evrov zakon predvideva še pet kazenskih točk. Lani je bilo takšnih zabeleženih kršiteljev 11.025, skupaj jih je v evidencah slabih 55 tisoč. 

Po vrsti si nato relativno blizu glede na število kršiteljev, ki so prejeli točke, sledijo še prekrški prekoračitve hitrosti "v območju za pešce, v območju umirjenega prometa ali v območju omejene hitrosti", prekršek vožnje v rdečo luč, prekoračitev hitrosti na AC za med 40 in 50 km/h, alkoholiziranost, izsiljevanje prednosti in huda prekoračitev hitrosti v naselju.

Policijska kontrola prometa | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Ogromno voznikov mora dve leti voziti kot po jajcih

Lani je natančno 3.500 oseb prejelo 18 točk in s tem avtomatsko začasno izgubo izpita zaradi hude alkoholiziranosti, skupaj je v evidencah takih voznikov kar 62.996. 

Največkrat poleg denarne globe vozniki dobijo tri točke, za hujše prekoračitve pa pet. Povprečno število točk na voznika v evidencah je 4,9.

Kar 13.074 voznikov in voznic pa je trenutno takšnih, ki imajo v evidenci 15 ali več kazenskih točk in so torej samo za en prekršek pred izgubo izpita. Poleg zgoraj navedenih primerov so na primer tri točke zagrožene za vožnjo na prekratki varnostni razdalji, pet točk za neizkazovanje prednosti pešcem na prehodu, do devet točk za nevarno prehitevanje ... Med zelo običajnimi "točkovalnimi" kršitvami, ki se jih vozniki premalo zavedajo, je prepoved vzvratne vožnje iz neprednostne na prednostno cesto.

alkotest | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Evidenco očisti čas, sodišče ali program

Kazenske točke se iz evidence izbrišejo po preteku dveh let od pravnomočnosti odločbe, s katero so bile izrečene, razen če v tem času storilec ne doseže števila kazenskih točk (18, za začetnika pa 7), zaradi katerega se izreče začasno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Če vozniško dovoljenje imetniku preneha veljati s sodbo oziroma sklepom sodišča, se hkrati izbrišejo tudi vse točke.

Zakon pa omogoča tudi izbris štirih kazenskih točk enkrat v dveh letih, če se voznik udeleži programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali rehabilitacijskega programa.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Michael_Cuadra 18:25 12.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od d0ma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Albatroz 15:04 12.maj 2021.

    Pravilno da se kontrolira voznike, se pa mi zdi zelo sporno tudi to da so vozniki ki se vozijo vedno 50km/h in tisti ki so na avtocesti na prehitevalnem pasu z hitrostjo 60-70km/h teh se ne ustavlja in kaznuje ker ovirajo promet.

  • Pepe007 14:46 12.maj 2021.

    Število se mi zdi neverjetno visoko. Prav je, da se intenzivno preverja spoštovanje zakonodaje. Prav pa bi tudi bilo, da se intenzivno preverja smiselnost omejitev. Še nisem slišal, da bi nekje omejitev umaknili. Lokalni politiki prav tekmujejo, kako bi lahko ...prikaži več dosegli nekje dodatno omejitev. Najprej naj poskrbijo, da se razne ograje in žive meje ne bodo širile v vplivno območje ceste. In bodo lokalci lažje zapeljali na cesto s svojega dvorišča ...