Avto
26 ogledov

Ducatiji vozijo na slovenskem okvirju

Ducati diavel
1/27
Ducati
O novem Ducatijevem "hudiču" smo že pisali. Vpadljivi Diavel pa ima vgrajenega tudi kar nekaj slovenskega znanja.

Slovenska podjetja, doslej specializirana predvsem za avtomobilsko industrijo, so vse bolj dejavna tudi med motociklističnimi proizvajalci, kjer je sicer že vrsto let med najbolj prepoznavnimi, a hkrati osamljenimi slovenskimi imeni podjetje Akrapović.

Hidria je za diavela, ki je bil predstavljen pred nekaj meseci in je hitro osvojil trg, prispevala vpadljivi cevni okvir za rezervoar. Kot pojasnjujejo v družbi s sedežem v Spodnji Idriji, je okvir izdelan iz posebnih jekel s povišano mejo plastičnosti, kar je omogočilo  uporabo cevi s tanjšimi stenami, obenem pa je teža okvirja zaradi tega manjša od desetih kilogramov. Poleg tega je oblikovan prostorsko, z ukrivljenimi cevmi, kar pripomore k izboljšani torzijski  trdnosti in boljši trdnosti nasploh. Tudi to je eden od dejavnikov, ki motociklu dajejo izjemne vozne lastnosti.

Diavel sicer tehta 210 kilogramov, poganja pa ga motor s prostornino 1198 kubičnih centimetrov in 119 kW (162 KM). Slavo motociklu, njegovi okretnosti in zmogljivostim je pel tudi sam Valentino Rossi, ki sicer od letos v prvenstvu MotoGP tekmuje prav za omenjeno italijansko tovarno.

Proizvodnjo morali podvojiti

Da pa je diavel resnična uspešnica, priča tudi potreba po prilagoditvi proizvodnje v Hidrii. Če so sprva načrtovali, da bodo letos izdelali med 5000 in 6000 okvirjev, so zaradi velikega povpraševanja za letos številke popravili na 11.000 okvirjev, medtem ko se bo v prihodnjih letih obseg proizvodnje gibal okoli 6000 kosov na leto. Za diavela v Hidrii proizvajajo tudi nosilec registrske tablice.

Po nekaterih napovedih naj bi tudi Akrapović prav kmalu na trgu ponudil lastni izpušni sistem za diavela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.