Avto
74 ogledov

Evropska komisarka Violeta Bulc: Ženske so bolj varne voznice kot moški

Prometna nesreča nogometašev, Maribor PGD Maribor
Ženske so bolj varne voznice kot moški. Zaradi njih so ceste varnejše, mrtvih v prometu pa manj. Izsledke raziskave je izpostavila evropska komisarka za transport Violeta Bulc.

Evropska komisija je pregledala stanja na področju prometa ("EU Transport Scoreboard") v državah članicah EU. Z analizo želi pomagati državam EU pri določanju področij, ki prednostno zahtevajo naložbe in ukrepe. Ugotovitve so za Slovenijo zelo zaskrbljujoče, o čemer smo poročali v torek.

Analiza, katere rezultate je predstavila evropska komisarka Violeta Bulc, pa se je nanašala tudi na varnost na cestah.

Evropska komisarka za transport je v začetku leta kritizirala članice EU zaradi naglega porasta smrtnih primerov na cestah v letu 2015 v primerjavi z letom 2014. Violeta Bulc je dejala, da jo ta trend zelo skrbi.

Evropa daleč od začrtanega cilja za leto 2020

Evropska komisija je dala obljubo, da se bo število smrtnih žrtev na cestah do leta 2020 v primerjavi z letom 2010 prepolovilo. Leta 2010 je sicer v prometnih nesrečah umrlo 31.400 oseb, leta 2015 pa 26.000 oseb, kar je daleč od cilja.

"Mladi vozniki, še posebej moški, ne predstavljajo nevarnosti le zase, ampak bolj kot vozniki drugih starostnih skupin predstavljajo tudi nevarnost za tiste, ki z njimi potujejo v vozilih," kažejo rezultati raziskave o transportu v Evropski Uniji za leto 2016, ki jih je za EurActiv.com komentirala Bulčeva.

Evropska komisarska je v začetku leta izpostavila, da vidi Evropa rešitev za zmanjšanje števila mrtvih na cestah v samovozečih avtomobilih. A teh avtomobilov še nekaj časa sploh ne bomo mogli kupiti, kaj šele, da bi množično prevladovali na cestah.

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 09:05 07.november 2016.

    On bo že vedela kako je na zadnjem sedežu limuzine ,ko ima svojega šoferja !

  • Harrison 07:05 07.november 2016.

    Ta je res ena BULA !

  • k0libri 21:31 06.november 2016.

    No, saj si prav napisal, nevarni so živčneži in psihopati, ki jim je pod častjo voziti za žensko ali a voznikom, ki ne nori tako kot oni.