Avto
119 ogledov

Hyundai ix20 tudi po prenovi stavi na uporabnost in prostornost

Hyundai ix20
1/14
Gregor Prebil
V začetku januarja leta 2011 je Hyundai v Slovenijo pripeljal takrat povsem novi model ix20. Mali enoprostorec je odlikovala prostorna kabina in prtljažnik, kot tudi moderen, fluidni dizajn. Skoraj pet let kasneje je pri nas prenovljeni model z osveženo zunanjo podobo, izboljšanimi motorji, novim samodejnim menjalnikom in celovitejšim naborom aktivne in pasivne varnosti.

ix20 je eden zadnjih Hyundaijevih modelov, ki je bil deležen lepotnega tretmaja in uskaditve hišnih linij z drugimi modeli. Najbolj opazne spremembe na zunanjosti so novi, sprednji bi-funkcijski žarometi in zadnje led luči z novo grafično podobo. Kupcem sta na izbiri dve šestkotni maski motorja, popolnoma črna, oziroma črna s kromiranimi dodatki,  na novo so oblikovali aluminijasta platišča (15- 17-palcev).

V roke vas ne bo zeblo

V potovalni kabini je sprememb manj, dobil je nekatere tehnologije, ki jih poznamo tudi iz modela i20 in i10, kot je ogrevan volanski obroč in gretje prednjih sedežev (v paketu winter 290 evrov), nov je audio sistem, ki je lahko kombiniran z 7-palčnim bravnim zaslonom z upravljanjem na dotik, na katerem se lahko prikazuje slika iz kamere za pomoč pri vzvratni vožnji (460 evrov), izboljšali so povezljivost z mobilnimi napravami, integrirali so tudi za 1 GB prostora na disku za shranjevanje najljubših pesmi.

Hyundai ix20 konkurenčno prednost izkazuje s prostornostjo potovalnega prosotra, tako na prednjih sedežih, kot na prilagodljivih zadnjih sedežih, ki jim je mogoče prilagajati naklon in jih vzdolžno premikati, poklopiti in pogrezniti. S tem se lahko poveča tudi prtljažnik, ki je že v osnovi odmerjen zelo velikodušno in meri 440 litrov, z zlaganje zadnjih sedežev v ravno dno pa 1486 litrov.

Hyundai ix20 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Pri Hyundaiju so obdržali tudi veliko premično panoramsko streho (doplačilo), ki v potovalno kabino prinaša veliko svetlobe.

Več navora, šeststopenjski samodejni menjalnik

V sklopu zagotovitev Euro6 emisijskih norm so pri Hyundaiju posodobili vse štiri motorje, dva dizelska in dva bencinska.

1,4-litrski dizel z 57 kilovatov moči (78 KM), oziroma 66 kilovatov moči (90 KM) in 1,6-litrski dizelski motor z 85 kilovatov moči (116 KM), oziroma 94 kilovatov moči (128 KM), imata več navora dosegljivega v nižjih vrtljajih. Oba sta kombinirana z ročnim šeststopenjskim menjalnikom.

Na bencinski strani sta na izbiro 1,4-litrski motor z 66 kilovatov moči (90 KM) in 1,6-litrski motor z 91 kilovatov moči (124 KM). Za zmogljivejši bencinski motor je ob ročnem šeststopenjskem menjalniku na izbiro tudi nov šeststopenjski samodejni menjalnik (doplačilo 1430 evrov), šibkejši motor je kombiniran z ročnim petstopenjskim menjalnikom.

Hyundai ix20 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Hyundai ohranja petletno tovarniško garancijo brez omejitve kilometrov. Cene z vključenim popustom v višini 1.000 evrov se na bencinski strani začnejo pri 13.520 evrih, najcenejši dizel je 1.080 dražji.

Pri uvozniku računajo, da bi lahko v polnem letu 2016 prodali okoli 300 hyundaijev ix20.

Komentarjev 2
  • Bartimeus 21:28 02.december 2015.

    Od leta 2000 sem zamenjal 3 Hyundai-je, z njimi prevozil celo Evropo, pa nisem razen rednih servisov imel nobenih težav. Res edina napaka je bil volan, ki se je luščil, a so mi ga pod garancijo zamenjali.

  • Aro 10:58 02.december 2015.

    Lepo vas prosim :) Mali dragi korejec, ki ga kupiš za vselej...saj ga boš težko prodal :) da ne govorim o ceni rezervnih delov, ki jih mora človeč kmalu začeti kupovati. Garancija pa itaq...ko jo rabiš ti ne priznajo. Sosed ...prikaži večd je dobil sive lase