Avto > Iz druge roke
12394 ogledov

Budžet avto: Tekočina, ki razkriva stanje starega avtomobila

AMZS tehnični pregled Saša Despot
Na spletni strani Doberavto.si ocenjujejo, da so cene rabljenih avtomobilov v zadnjem letu v povprečju zrasle tudi do 25% . Ob tem njihova ohranjenost ni prav nič boljša. Kljub temu so na trgu preverjena vozila do 3.000 evrov, ki so primerna za žep študenta.

Že pred mesecem dni smo s pomočjo spletnega prodajalca preverjenih vozil Doberavto našli nekaj avtomobilov z študentski žep. Študenti so medtem »zapeljali« v novo študijsko leto, skupaj z Doberavto.si pa smo se bolj podrobno posvetili temi budžet avtomobilov za študente. Ugotovili smo, da je takih, za skromen budžet, kot ga imajo recimo mladi vozniki ali študenti, še vseeno nekaj zanimivih avtomobilov, ki bodo dobro služili še kar nekaj let. A pri tem moramo paziti na nekaj stvari!

Doberavto | Avtor: Doberavto Doberavto

električni avtomobil polnjenje Rabljeni električni v Sloveniji Avto Rabljeni električni v Sloveniji: Neverjetno, koliko so jih prodali v enem mesecu

Veliko mladih voznikov sanja o svojem prvem avtomobilu, si ga želi, brska po oglasih in išče avto, ki bo primeren za njegov žep. Za lažjo predstavo, smo ceno takih avtomobilov določili pri 3500 evrih! Na najbolj transparentnem spletnem portalu za prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si so poiskali nekaj zanimivih avtomobilov z oznako OBETAVNO, ki glede na starost, ohranjenost in ceno  ustrezajo izbranemu kriteriju.

Kupite bencinarja

Realen pogled na to, kaj lahko od takega avtomobila pričakujemo, je dejstvo, da je tak avto v zadnji fazi svojega življenjskega cikla produkta za mobilnost. Tudi, če je še tako lep in odlično ohranjen ter redno vzdrževan, z leti in kilometri pride do obrabe materialov, do utrujenosti. Zato je poleg stroškov rednega vzdrževanja in popravil potrebno pripraviti dodatni kupček denarja za izredna popravila.

Doberavto | Avtor: Doberavto Doberavto

Vlečna kljuka Avto Je vlečna kljuka past pri nakupu rabljenega vozila?

Na Doberavto izpostavljajo, da je zato smiselno iskati avtomobile z bencinskimi motorji, ki so enostavneje grajeni in cenejši za vzdrževanje. Pri dizelskih motorjih pa imamo potencialno veliko stroškov, ki so povezani s sistemom dovoda goriva (visokotlačna črpalka za gorivo, vbrizgalne šobe, DPF filter,…). Veliko število prevoženih kilometrov pri takšnih avtomobilih ni nujno razlog, da se od njega obrnemo stran. Če je bil pravilno vzdrževan kilometri sploh niso težava. 

Pogoj je tehnična brezhibnost

Na prvem mestu, to strokovnjaki posebej poudarjajo, je tehnična brezhibnost! Tudi, če je avto star 15 ali 20 let in se prodaja za recimo 500 ali 1000 evrov je pri njem najbolj pomembno, da je v takšni kondiciji, da bo lahko opravil tehnični pregled.

Doberavto | Avtor: Doberavto Doberavto

Tu govorimo o varnosti in tega se mora zavedati vsak, ki kupuje poceni avto. Zato morajo biti vsi, ki kupujejo avtomobile starejšega letnika in z veliko kilometri, pozorni, da je avto resnično tehnično brezhiben. Le tako bo lahko služil svojemu namenu.

Najpogostejše težave se pojavljajo pri zavorah in podvozju ter prerjavenju, ki v skrajni obliki ne zagotavlja več trdnosti karoserije. Posebej je pred nakupom potrebno preveriti pragove in most.

Števec Končno! Avto Slaba novica za goljufe, ki prodajajo avtomobile z lažnimi kilometri

Doberavto | Avtor: Doberavto Doberavto

Janez Kajzar je strokovnjak, ki pri AMZS pregleduje avtomobile pred nakupom ali prodajo pa izpostavlja še eno stvar – tesnilo glave motorja!

»Pred nakupom svetujem, da kupec, ki se zanima za avto starejšega letnika natančno pregledajo nivo hladilne tekočine. Ta mora biti čista, predvsem mora biti nivo v mejah kot jih predpisuje proizvajalec, kar pa je tudi označeno v ekspanzijski posodi. Če je tesnilo glave motorja slabo in pušča olje ali če se hladilna tekočina meša z oljem kar je seveda znak slabega tesnjenja je to resna težava. Takšna tekočina je motna, spenjena, morda pa je celo ni več v videti, ko se odvije pokrovček za dolivanje hladilne tekočine. S tem je povezano pregrevanje motorja kar bo 'skrivilo' glavo motorja in če se to takoj ne sanira slej ko prej privede do odpovedi celega motorja. Če se to pravočasno odkrije in avto še ni 'zakuhal' se to lahko odpravi hitro in z obvladljivimi stroški, v nasprotnem primeru pa je popravilo drago."

Glejte oznako OBETAVNO

Nakup rabljenega avtomobila je najbolj enostaven in hiter prek spletnega oglasnika DoberAvto.si na katerem so z značko OBETAVNO vozilo izpostavljeni vsi avtomobili, ki imajo preverjene realne kilometre in urejeno zgodovino lastništva ter so uspešno opravili zadnji obvezni tehnični pregled. 

Pri nakupu avtomobila do 3000 evrov je prav značka OBETAVNO lahko dober podatek ali je avto vreden ogleda in nakupa. Saj se ta podeljuje avtomatsko na podlagi VIN številke avtomobila.

Hladilna tekočina | Avtor: Profimedia Profimedia

Števec avtomobila Dilema kupcev Avto Nakup rabljenega z veliko prevoženimi kilometri - da ali ne?

Voznikom na Doberavto še svetujejo, naj skrbijo za redno vzdrževanje obstoječega vozila. Izkušnje kažejo, da je redno vzdrževanje cenejše kot popravila, ki nastanejo zaradi pomanjkljivega ali slabega vzdrževanja. Ob tem pa je treba tudi vedeti, da če je vozilo tehnično brezhibno, bomo tudi z avtomobilom nekoliko starejšega letnika lahko vozili varno in si tako zagotovili več manevrskega prostora pri izbiri in čakanju na avto, ki ga želimo kupiti, pa naj bo ta nov ali rabljen. 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:37 07.oktober 2022.

    Kakšna je garancija za nakup pri Dober avto ?