Avto > Iz druge roke
48349 ogledov

Zavarovalnicam zmanjkalo potrpljenja

Tatovi avtomobila keyless Policija
Tehnologijo keyless - prostoročno odklepanja in zagona avta je tatovom vozil v zadnjih letih tako močno olajšal krajo vozil, da je nizozemskim zavarovalnicam prekipelo.

Nizozemsko združenje zavarovalnic je sklenilo, da je tveganje kraje avtomobilov opremljenih s sistemom keyless veliko, zato so sprejeli drastičen ukrep. Lokalne zavarovalnice od lastnikov zahtevajo potrdilo, da so brezstične ključe dodatno zavarovali, v nasprotnem jim ne želijo zavarovati avtomobila proti kraji.

Kraja avtomobila Zadnji podatki Avto Tako so kradli avtomobile v zadnjih treh letih

Tako policisti kot strokovnjaki za varnost in avtomobilski klubi opozarjajo, da so avtomobili z dostopom brez ključa postali lahek plen tatov. To dejstvo je znano že kar nekaj let. Tatovi potrebujejo le tako imenovani podaljševalnik signala in avto se jim preda, kot da bi bil njihov.

Etui za blokiranj signala brezstičnih ključev | Avtor:  Xpack Xpack

Mala malica za izurjene tatove

Skrb vzbujajoče je, da je test nemškega ADAC-a pokazal, da je od 360 modelov avtomobilov, pri katerih so simulirali kraji, napad vzdržalo le nekaj modelov Jaguarja, Land Roverja in novega VW Golfa. Vse ostale bi lahko nezakonito odklenili ali celo celo zagnali motor. 

Kraja BMW-ja RAZKRIVAMO Avto V ljubljanskih Dravljah ukradejo več vozil kot v celotnem Mariboru

Pri ADAC-u so že leta 2016 razložili, da je ena od tehnik tovrstne kraje vozila, da prvi tat neopazno sledi lastniku in z napravico podaljša signal brezstičnega ključa, da ta doseže tudi po več sto metrov stan parkirano vozilo. To je lahko mogoče tudi, če je ključ v hiši, avto pa parkiran spredaj. Drugi tat signal izkoristi, da vstopi v avto nato pa še da ga zažene. Alarm se po navadi avtomatsko samodejno izklopi. Pri ADAC-u izpostavljajo, da ne gre za nikakršno "hekanje" ključev, temveč zelo enostavno tehniko podaljševanja kodiranega signala iz ključa.

Nekatera dražja vozila imajo že tovarniško vgrajen sistem spremljanja vozila, ali pa ga je mogoče ob nakupu vozila naročiti kot dodatno opremo. Ta omogoča, da lahko lastnik vozilo najde na parkirišču, ali da ga spremlja v prometu (preko spletne strani ali mobilne aplikacije). Sistem mora aktivirati lastnik vozila, kar naredi običajno pri pooblaščenem prodajalcu ali serviserju.

Morda kdo meni, da avto brez originalnih ključev ne more speljati? To nikakor ne drži, številni modeli kvečjemu neugodno piskajo v kabini, a brez prisotnosti ključev vozijo, dokler jim ne zmanjka goriva - torej lahko nikoli. Tatovi v tem času poskrbijo, da s potrebnimi napravami in na primernem mestu izdelajo nove delujoče ključe. ADAC-ov nasvet je bil jasen - če imate vozilo s prostoročnim vstopom in zagonom, potem resno premislite o dodatni zaščiti glede shranjevanja svojih ključev. Prav tako velja razmisliti o dodatnih fizičnih varovalih in GPS sledenju.

Brezstični ključ | Avtor: Mazda Mazda

avtomobilski ključ daljinec TEST Avto Večino avtomobilov lahko ukradete z napravo za 100 evrov

Žogica na strani proizvajalcev avtomobilov

A ADAC je bil zelo oster tudi do proizvajalcev, saj bi morali ti storiti veliko več za varnost: "Popolnoma nesmiselno je, da takšni sistemi odklepanja stanejo veliko več kot običajni, a je veliko lažje vdreti vanje."

Ni čudno, da nekaterim zavarovalnicam zmanjkuje potrpljenja. In Nizozemcev ga je že zmanjkalo.

ukradeni avtomobili Povedali so, kako Avto Avto vam danes ukradejo tako, da mu razbijejo eno luč

Nizozemsko združenje zavarovalnic je od 1. januarja letos sprejelo ukrep, da tisti, ki jih zanima zavarovanje za krajo avtomobila, pridobijo potrdilo, ki dokazuje, da je brezstični ključ opremljen z zaščito pred zlorabo. Na primer s sistemom za deaktiviranje ključa po petih minutah in podobno. Po nizozemskih cestah se z avtomobilom s "pametnim" ključem vozi 900.000 avtomobilov, od katerih jih je mogoče ukrasti 800.000.

Tesla summon Avto Lastnik ukradene tesle tatu na daljavo zaklenil v avto

Stroški zavarovalnic so bili skoraj pet milijonov evrov. 

Kraja avtov | Avtor: CCPO CCPO

Za Nizozemci še drugi?

Nizozemska je s tem pristopom trenutno edinstvena v Evropi, je za nizozemski spletni portal ad.nl povedala Karin Beems, svetovalka za zagotavljanje kakovosti v Centru za preprečevanje in varnost kriminala (CCV) na Nizozemskem in dodala, da so na številne kraje že odzvali največji evropski proizvajalci in prilagodili brezstične ključe: "Različni modeli med drugim Audi, BMW, Citroën, Mercedes-Benz, Peugeot, Škoda, Toyota in Volkswagen od 1. januarja izpolnjujejo nove zahteve."

Avtomobilski ključi Preizkus Avto Nekateri avti letnika 2020 še vedno "mala malca" za tatove

Novi predpisi zahtevajo, da pametni ključ v modelih, občutljivih na krajo, po petih minutah preide v stanje spanja. "Signal se ne oddaja več, zato ga tatovi ne morejo prekopirati," pravi Beemsova. Druga možnost je, da v avto namestite sistem, ki filtrira signal brez ključa. Vnos brez ključa lahko tudi popolnoma izklopite.

Kraja avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia


Lastnik vozila se proti opisanemu načinu izvršitve tatvine lahko zaščiti tudi sam, in sicer tako, da:

  • vozilo parkira v garaži,
  • ključe shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil,
  • v vozilo namesti dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo, se obrne na pooblaščen servis in se pozanima o morebitnih nadgradnjah za vozilo, ki so lahko programske ali mehanske, saj proizvajalci nenehno izpopolnjujejo sisteme varovanj vozil,
  • se na pooblaščenem servisu dogovori za izklop sistema brezkontaktnega ključa, vendar v tem primeru izgubi tudi nekaj udobja pri uporabi vozila.
     
Komentarjev 5
  • domen5 16:32 24.februar 2021.

    To.je copy paste besedilo iz tujega članka gre za popolno zavajanje zavarovalnic, da bi prišle po suhem do novih sredstev! Meni vozila ne vžge nihče probajte pa boste videli. Skratka gre za nateg in ne nasedajte takim poceni foram!

  • istvan4 13:40 24.februar 2021.

    Ne vrjamem nič od napisanega. Sam imam vozilo z KeyLess pa ni varijante, da zažene motor, če ni ključ v sprednjem delu kabine, že če ga daš na zadnjo polico ne zažene motorja pa govorim o vozilu letnik 2006, ko ...prikaži več je bil KeyLess še v povojih...

  • Avatar jate
    jate 12:35 17.februar 2021.

    čudno,zavarovalnicam je zmanjakalo potrpljenja,,zanimivo da jim nikoli ne zmanjka denarja