Avto > Iz druge roke
33601 ogledov

Slaba novica za kupce rabljenih vozil

Rabljeni avti Andrej Leban
Zaradi pomanjkanja čipov se dražijo nova in rabljena vozila.

Avtomobilska industrija se že več mesecev sooča s pomanjkanjem čipov, ki jih vgrajujejo v vozila. Proizvajalci vozil ustavljajo delo v tovarnah, nedokončani avtomobili se kopičijo na parkiriščih, kupci pa tudi po leto dni čakajo na svoje novo vozilo. Posledično so poskočile cene novih in tudi rabljenih vozil, ki so postala "iskana roba", saj kupec vozilo dobi takoj.

Zaradi svetovnega pomanjkanja čipov, ki omejuje proizvodnjo, so ta teden napovedale začasno zaprtje obratov v Nemčiji kar tri avtomobilske družbe. Po Oplu sta to storila še Volkswagen in Ford. Pri Oplu so napovedali zaprtje tovarna v Eisenachu v osrednji Nemčiji do naslednjega leta, kar predstavlja najdaljšo takšno ustavitev proizvodnje doslej. 

V Volkswagnu so napovedali, da bodo začasno ustavili proizvodnjo v svojem glavnem obratu v Wolfsburgu na severu Nemčije. Delo bo po napovedih prekinjeno od prihodnjega tedna za skupno dva tedna.

Ameriški velikan Ford pa je sporočil, da bodo preložili načrtovani ponovni zagon proizvodnje v obratu v Kölnu na zahodu Nemčije s 1. oktobra na konec tega meseca. Kot razlog so navedli negotove dobave čipov, ki so ključni del tako klasičnih kot električnih vozil.

Spletna dražba vozil Autopoint Na dražbi Avto Na dražbi: Za passata nastavili ceno 1.300 evrov, prodali pa za 6.400 evrov

Zaradi pomanjkanja čipov v Nemčiji rastejo cene novih in rabljenih avtomobilov, ugotavljajo strokovnjaki. Avgusta in septembra se je tipičen novi avtomobil podražil za 360 evrov, tri leta star rabljen avtomobil pa se je poleti podražil za okoli 2,5 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Rabljeni avto prevoz | Avtor: Profimedia Profimedia

Rabljeni avto prevoz Rabljnei Avto Tri uspešnice s trga rabljenih vozil

Pozabite na znatne popuste

Ker se proizvaja in na trg pošilja manj vozil, je tudi manj popustov, meni analitik Ferdinand Dudenhoeffer. Pričakuje, da se bo trend rasti cen še nadaljeval. "Tudi v naslednjih nekaj mesecih se bodo morali kupci novih avtomobilov soočiti s nižjimi popusti," je dejal.
Podatki skupine Deutsche Automobil Treuhand (DAT), ki se ukvarja z analizo avtomobilskega trga, medtem kažejo, da se bodo morali kupci rabljenih vozil soočiti s še višjo rastjo cen.

Popravilo avtomobila po toči Napake Avto Napake, ki znižujejo ceno rabljenega avtomobila

Na trgu so nove možnosti nakupa preverjenega rabljenega avtomobila, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? Kočar o tem pravi: »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati.«

Hyundai Promise, prodaja rabljenih avtomobilov | Avtor: Hyundai Hyundai

"Trg rabljenih vozil se trenutno sooča z rastjo cen," je pojasnil predstavnik DAT. Tako se je julija in avgusta tipičen tri leta star rabljen avtomobil podražil za 2,5 odstotka. Podatki za september sicer še niso na voljo, a pri DAT pričakujejo, da bodo cene še naprej rasle.

Toyota yaris cross Novo pri nas Avto Novo pri nas: Nov avto kot naročnina za telefon?

Tudi tukaj je za višje cene krivo pomanjkanje čipov, saj se vse več potencialnih kupcev novih avtomobilov odloča za nakup novejših rabljenih vozil, še ugotavlja dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.