Avto > Iz druge roke
46977 ogledov

Če imate avto te znamke, je največja verjetnost, da vam ga bodo ukradli

Kraja avtomobila Profimedias
Med obdobjem karantene zaradi koronavirusa je tudi večina avtomobilov daljša obdobja prebila na parkiriščih, zato bil lahko bili lažja tarča tatov. Vendar pa kaže, so bili tudi tatovi v karanteni.

S policije so nam namreč na vprašanje, če se je mogoče v času karantene povečala pogostost kraj avtomobilov, odgovorili, da je bilo glede na trenutno razpoložljive podatke število kraj avtomobilov v obdobju med 16. marcem in 13. majem, torej v obdobju karantene zaradi korona virusa, primerljivo z enakim obdobjem lani. Zaradi večje izpostavljenosti avtomobilov na parkiriščih torej ni prišlo do porasta kraj. Enako velja tudi za celotno obdobje od novega leta do 13. Maja.

Avtomobilski ključi Preizkus Avto Nekateri avti letnika 2020 še vedno "mala malca" za tatove

Večino prodajo po delih

A pri policiji poudarjajo tudi, da bi morali pri obravnavi statističnih podatkov upoštevati, da v Sloveniji tatovi ukradejo razmeroma malo motornih vozil, osebnih avtomobilov pa je še manj, obdobje karantene pa je bilo krajše od dveh mesecev. Stanje se praviloma uravnoteži šele v drugi polovici leta, ko kriminalisti dobijo tudi bolj jasno sliko o področju kraj avtomobilov v Sloveniji.

Policijski trak. Zaloke Slovenija Zelo neuspešna kraja avtomobila

Kraja avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri policiji sicer ugotavljajo, da stanje na področju kraj avtomobilov v Sloveniji trenutno bistveno ne odstopa od drugih let ali stanja v drugih državah Evropske unije. Ocenjujejo, da se večina ukradenih vozil razstavi, njihovi deli pa se uporabijo za popravilo poškodovanih vozil ali prodajo. Le manjši del avtomobilov tatovi po odtujitvi v celoti odpeljejo v tujino.

ukradeni avtomobili Povedali so, kako Avto Avto vam danes ukradejo tako, da mu razbijejo eno luč

Najbolj pogost renault

Med znamkami ukradenih avtomobilov v lanskem letu sicer po številu izstopata predvsem Renault, ki se je z 99 primerki uvrstil na prvo mesto, in Volkswagen, ki je z 42 ukradenimi avtomobili končal na drugem mestu. Sledijo jima Peugeot, Fiat, Ford, BMW in Audi.

Ko gre za posamezne modele, je bil s 43 ukradenimi primerki na prvem mestu renault clio, z 20 ukradenimi avtomobili mu je sledil volkswagen golf, tretje mesto pa sta si s po trinajstimi ukradenimi primerki razdelila renaulta megane in megane grandtour.

Tesla summon Avto Lastnik ukradene tesle tatu na daljavo zaklenil v avto

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

parkirišče Avto Avtomobilski tatovi so se začeli spravljati na ogledala

Da se v času pandemije korona virusa stanje na področju kraj avtomobilov ni spremenilo, je potrdil tudi Simon Mrak, detektiv iz detektivske in varnostne agencije White Wolf.

Prepričajte se, da ja avto res zaklenjen

Na vprašanje o načinih, ki se jih avtomobilski tatovi poslužujejo danes, je odgovoril, da pogosto posežejo po snemalnikih signalov, s katerimi posnamejo kodo ključa s katero potem odklenejo avtomobil, ali pa motilcih signalov, ki preprečijo, da bi daljinski ključ avtomobil sploh zaklenil. Tudi odklepanje avtomobilov ni nobena težava, saj za to z ustreznimi orodji ni potrebnih več kot deset sekund.

Tatovi avtomobila keyless Avto Toliko avtomobilov se v Sloveniji ukrade v primerjavi z drugimi članicami EU

Tehnologija, ki je potrebna za takšne podvige, je baje zelo poceni, saj je največkrat dovolj že daljinski upravljalnik naprav, ki ga dobimo v vsaki bolje založeni tehnični trgovini. A pri nas se tatovi najpogosteje poslužujejo kar avtovleke. Ta jim avto, ki ga hočejo ukrasti, preprosto odpelje na želeno mesto, kjer se mu lažje posvetijo.

Protiblokirni sistem Igla | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kaj pa lahko lastniki avtomobilov storijo, da bi preprečili odtujitev avtomobila? Recepti so preprosti in veljajo že desetletja. Prvi je ta, da vedno fizično preverite, če ste avtomobil tudi zares zaklenili. Morda je to v nasprotju z namenom brezstičnih ključev, vendar deluje. Drugi je, da avtomobil, če je le možno, vedno pustite na bolj osvetljenem delu parkirišča. Tretji nasvet pa je, da iz avtomobila, tudi če je parkiran v zaklenjeni garaži družinske hiše, vedno vzemite ključe in ga zaklenite. V zaklenjeno garažo namreč tatovi vstopijo še lažje kot v sam avtomobil.

Policija opozarja Avto Video: Kako v minuti ukradejo zaklenjen avtomobil
 

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 15:14 09.junij 2020.

    Kradejo zato ,ker jim je to omogočeno ! Policija je plačana varovati življenja in premoženje državljanov .....danes je to spolitizirana organizacija ,ki deluje po direktivi nekakih Hojsov in ostalih burkačev ,ki jih veliki vodja uporablja v svojem Reality showu ....pokradena Slovenija.

  • Avatar Niconilla
    Niconilla 01:14 08.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • TistoPravo 21:31 07.junij 2020.

    Največ je pa takšnih, ki si ga kr sami odtujijo...