Avto > Iz druge roke
77304 ogledov

Tole čaka lastnike starejših avtomobilov

ecall, klic v sili BMW
Avtomobilski proizvajalci niso računali na izključitev mobilnih omrežij 3G, zaradi katere bodo marsikaterem avtomobilu nehali delovati ključni varnostni sistemi. Nekateri proizvajalci se s težavo ubadajo, drugi pa se ji izogibajo.

S prihodom podatkovnih omrežij 5G in množično širitvijo omrežij 4G/LTE bodo operaterji mobilnih omrežij začeli postopoma izključevati starejša omrežja, med katerimi sta omrežji 3G in 2G, ki naj bi večinoma nehali delovati do leta 2030. Nekateri ponudniki jih bodo izključili že do konca letošnjega leta. To je za operaterje pomembno zato,  da bodo lahko sprostili frekvenčna območja za novejša omrežja.

Slovenija 260.11.2013 mobitel, mobilna telefonija, mobilno omrezje, google, ilus Izklop 3G omrežja Slovenija Izklop 3G in 56 evrov subvencije za nakup novega mobitela

BMW 5G iX | Avtor: BMW BMW

Večina uporabnikov mobilnih naprav izključitev sploh ne bo občutila, saj te večinoma že delujejo v omrežjih 4G/LTE. Zaskrbljeni pa morajo denimo biti avtomobilski proizvajalci, ki so v razvoju teh tehnologij povsem zaspali. Poleg tega je veliko avtomobilov starih deset in več let in za uporabo sodobnih tehnologij potrebujejo nadgradnje. To na žalost velja tudi za kritične sisteme.

Za kaj pravzaprav gre?

Ko se je v ZDA pred nedavnim izključilo omrežje AT&T 3G, je več milijonov lastnikov vozil izgubilo vrsto varnostnih sistemov, ki slonijo na predplačilnih in brezplačnih podatkovnih prenosih. Med njimi so tudi samodejno opozarjanje pred trki in nevarnimi situacijami in podatki o stanju v prometu. Starejša elektronika v avtomobilih namreč ne prepozna standarda 4G/LTE in v tem omrežju ne more prenašati podatkov.

Model S infotainment Avto Se nam obeta avtomobilska jama brez dna?

Avtomobilski proizvajalci so za to težavo vedeli že nekaj časa. Nekateri so se aktivno lotili njenega reševanja, drugi pa so se jo odločili ignorirati. Volkswagnova skupina denimo z zunanjim partnerjem Mojio razvija opremo za nadgradnjo starejših sistemov. Ta se poveže z avtomobilom in zagotovi, da tudi po izključitvi omrežja 3G delujejo opozarjanje pred nesrečo, klic v sili, asistenčne storitve, lokacija ukradenega vozila in podobno. Nekatera velika podjetja, kot so denimo Nissan, Toyota ali Mercedes-Benz pa se reševanju težave izogibajo.

Oddajnik za mobilno telefonijo | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Vrsta težav

Težave zaradi izključitve omrežij 3G bi lahko prizadele več milijonov avtomobilov, ki bodo vsaj začasno ostali brez dostopa do pomembnih podatkov. Slabo je tudi za proizvajalce, ki si prizadevajo, da bi čim več dohodka pridobili tudi s prodajo spletnih storitev in nadgradenj. Za njih torej težava ni le v tem, da bi v primeru, da se ne lotijo rešitve te težave, njihovi avtomobili izgubili dostop do podatkov, ki so pomembni za delovanje sistemov, ki so v nekaterih primerih celo obvezni.

Vpliv infotainment na vožnjo Resnični vpliv Avto Študija obrača na glavo vse, kar smo mislili, da vemo o vmesnikih

Zaradi ignoriranja težav se jim namreč lahko zgodi, da bodo ne le izgubili stranke, ampak lahko izgubijo tudi dohodke, ki si jih obetajo od prodaje spletnih storitev in nadgradenj. Pri tem jim v zelje hodijo tudi tehnološki giganti, kakršna sta Apple in Google, ki se tudi koncentrirata na avtomobilski trg in ponujata rešitve. Če bodo vozniki namesto pri avtomobilskih proizvajalcih nadgradnje kupovali pri tehnoloških gigantih, bi lahko proizvajalci avtomobilov izgubili to vrsto dohodka in tudi dostop do podatkov, ki jih potrebujejo, da lahko voznikom ponudijo personalizirane storitve.

požar gasilci E-Life Tako bo 5G pomagal izboljšati našo varnost in reševati življenja
Komentarjev 5
  • Skias 10:56 28.marec 2022.

    Kolikor vem še vedno obstajajo po radiu prometno informativne novice + tega se pa moraš preden greš na pot pozanimati o stanju na cestah. Drugo je kar se zgodi, ko potuješ takrat pa tako radio pa je. Skratka dan danes ...prikaži več ljudje najbrš še wc ne najdejo brez telefona. Za avte pa ne cvilite to ni konec sveta. Raje cvilite kako boste v bodoče za to vse drago mesečno plačevali!

  • rd2dmk2 08:12 28.marec 2022.

    koga bruga avto.. telefoni so važni. kdo mi bo podaril nov mobilc ? hočem nazaj fitipaldija. se kdo vpraša zakaj je na mobilnem omrežjo tolk zakupljenih minut , sms in podatkov, na stacionarnem pa nič ? pa ni nobene 2g ...prikaži večg , 3g nič samo drat, ki obstaja že 100 let