Avto > Iz druge roke
5446 ogledov

Trik, da bodo platišča spet čista

Platišče Wikimedia
Umazanija, vlaga, prah, oksidacija so le nekatere nevšečnosti, ki so jim izpostavljena kolesna platišča, zato hitro izgubijo lesk. A za povrnitev lepega videza se je treba le malo potruditi.

Aluminijasta lita platišča, ki so že v največji meri nadomestila jeklena, močno izboljšajo videz avtomobila, vendar potrebujejo tudi nego, saj se na njihovi površini nabirajo umazanija s ceste, prah z zavornih ploščic, ki v kombinaciji z vlago slabo vplivajo na njihov videz. Vsaj ob spomladanski menjavi gum bi lahko platiščem zato posvetili nekaj časa in jih temeljiteje očistili.

avtopralnica Avto Avta ne zanima, da je čas korone

Uporabljajte ustrezna čistila!

A pozor! Dela se ne lotimo preveč brezskrbno, saj se umazanija pogosto trdovratno drži površine platišča, zato za njihovo čiščenje potrebujemo posebna namenska čistilna sredstva. Pomembno je tudi to, da se čiščenja platišč lotimo, ko so ta hladna, torej ne takoj po vožnji, saj bi lahko bilo delovanje čistil na vroča platišča precej okrnjeno.

Odsevni jopič Avto ne vžge Avto Avto ne vžge – kako lahko situacijo rešim sam

avtopralnica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pri čiščenju platišč se je dobro držati utečenega vrstnega reda. Najprej platišča dobro operite pri čemer si lahko pomagate z visokotlačnim čistilnikom ali pa avto kar odpeljete v avtopralnico in naročite tudi za pranje podvozja. Potem platišča posušite in jih izdatno poškropite s čistilnim sredstvom. Čistilo pustite na platišču toliko časa, kot je potrebno za učinkovito delovanje. Kako dolgo naj deluje, preberite v navodilih za uporabo.

Prazna pnevmatika in kit za popravilo MED VOŽNJO Avto Kaj storite, ko se vam na avtomobilu izprazni guma?

Ko je predpisani čas potekel, platišča temeljito zdrgnite s krtačo. Pri nedostopnih robovih si lahko pomagate tudi z zobno ščetko. Potem platišče temeljito obrišite s krpo, ki ste jo namočili v mlačno vodo. Na koncu platišča še premažite z zaščitnim sredstvom, saj bo to do določene mere preprečevalo nabiranje umazanije, platišča pa bo zaščitilo tudi pred vremenskimi vplivi. Na enak način kot aluminijasta lahko očistite tudi jeklena platišča, vendar teh na koncu ni treba posebej zaščititi.

Platišče | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Čiščenje ne odpravi mehanskih poškodb

Pri čiščenju platišč je pomembna tudi uporaba ustreznega čistilnega sredstva. Čistila s povečano vsebnostjo kislin sicer delujejo hitreje, vendar pa lahko poškodujejo površino. Nekateri za čiščenje uporabljajo tudi gospodinjska čistilna sredstva, kakršno je čistilo za pečice, vendar ta niso vedno dobra tudi v ta namen. Kolesna platišča so namreč precej občutljiva, zato jih je najbolje čistiti z namenskimi čistili, ki jih na trgu ne manjka. Kakovostna čistila prihranijo tudi veliko truda, saj najbolj kakovostna zmehčajo tudi zelo trdovratno umazanijo, zato je potrebnega manj drgnjenja.

avtopralnica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vetrobransko steklo NASVETI Avto Napaka potnikov pri vstopanju v avto v dežju

Za lažje čiščenje poskrbite tudi, če platišča redno čistite, saj se v tem primeru umazanije ne bo tako sprijela z njihovo površino in bo hitreje odstopila. Upoštevajte tudi dejstvo, da platišča lahko čistite le tam, kot preostali avtomobil, torej v pralnici ali drugih temu namenjenih površinah, ne pa kar kjerkoli.

Evropski sršen Avto Sršen v avtomobilu! Kaj storiti?

Čiščenje avtomobila. | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

A če platišča še tako dobro čistite, s tem ne boste odpravili mehanskih poškodb, ki so jim platišča pogosto podvržena. Majhne praskice lahko sicer zgladite, večje poškodbe in očitne posledice korozije pa bo bolje prepustiti specializirani delavnici. V skrajnem primeru, če je poškodba prehuda, da bi platišče še zagotavljalo varno vožnjo, pa ga bo treba zamenjati.

TÜV Rheinland, skener poškodb na vozilu Avto Skenerji za ugotavljanje škode na pločevini
 

Komentarjev 1
  • supreme 09:03 15.julij 2020.

    Jebemti kksen brezvezen clanek. Na takle nacin se pere felge od kar pomnem