Avto > Iz druge roke
807 ogledov

Avta ne zanima, da je čas korone

avtopralnica Anže Petkovšek
V naše kraje je kljub koronavirusni krizi prišla pomlad, z njo pa tudi spremenjene vremenske razmere, na katere je dobro pripraviti naše avtomobile. Na kaj bi morali biti pozorni?

V času krize nas je doslej, ko je spet dovoljeno, skrbelo predvsem, kako bomo na svojih avtomobilih zamenjali zimske gume za letne in kako bomo tisti, ki nam je potekla registracija, to obnovili. A ob prihodu pomladi ne bi smeli biti pozorni le na to, ampak je dobro na avtomobilu postoriti še marsikaj drugega.

pnevmatike "Rezervistke" Avto Najboljša nepremijska letna guma je ...

Predvsem je dobro v prvih spomladanskih dneh, ko cestarji nehajo potresati ceste s soljo, avtomobil vključno s podvozjem dobro oprati, da z njega speremo vse sledi soli, ki slabo vplivajo na zaščito pred rjavenjem. A če se na pranje avtomobila še kdaj spomnimo, na kar nas nenazadnje opozorijo umazana stekla, skozi katera slabo vidimo, je še nekaj drugih stvari, ki bi se jim lahko posvetili.

avtopralnica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Lita platišča potrebujejo nego

Še preden avtomobil zapeljemo v pralnico ali pa se čiščenja lotimo sami, bi morali posebno pozornost posvetiti kolesnim platiščem, kar še posebej velja za lita. Njim so namenjena posebna čistila, ki učinkoviteje odstranijo trdovratno umazanijo, ki se je nabrala na njih. Na njih se namreč ne nabira le umazanija s tal, ampak tudi trdovratni prah, ki nastaja z obrabo zavornih ploščic, in še kaj umazanega se najde. Za čiščenje platišč uporabite kakovostna namenska čistila in preberite navodila za njihovo uporabo, saj morajo nekatera ostati nanesena nekaj časa, da zares učinkujejo.

Vetrobransko steklo NASVETI Avto Napaka potnikov pri vstopanju v avto v dežju

Klimatska naprava potrebuje vzdrževanje

Nekateri vozniki so zmotno prepričani, da je klimatska naprava namenjena le hlajenju kabine, zato jo pozimi izključijo. A ko jo spomladi spet vključijo, iz nje običajno zavejejo neprijetne zatohle vonjave. Za njih so krive bakterije in plesni, ki so se pozimi razmnožile v vlažnem okolju klimatske naprave. Pomaga dezinfekcija klimatske naprave, ki jo lahko opravite tudi sami. Obstajajo namreč posebna čistila, ki jih lahko razpršite neposredno v šobe zračenja. A bolj zanesljivo bo, če delo prepustite profesionalcem. A tudi , če opravila neposredno ne prepustite servisu, se bodo na njem prej ali slej posvetili tudi klimatski napravi, ki servis zaradi izgube plina načeloma zahteva vsake dve leti.

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Zaščitite lak

Pranje avtomobilske karoserije je zelo pomembno, pomembno pa je tudi, da nanjo nanesete zaščitno plast, ki jo bo varovala pred vremenskimi vplivi, umazanijo in korozijo. Idealno je, da nanjo vsaj vsaki dve leti nanesete plast polirnega zaščitnega sredstva, ki naj bo takšno, da površino ščiti tudi pred ultravijoličnimi žarki. A obstaja tudi hitrejša rešitev, nanos vročega voska, ki ga omogočajo nekateri programi v avtopralnicah. Takšna zaščita je sicer bolj kratkotrajna, vendar tudi ne zahteva dodatnega dela.

Rja na avtomobilih Kaj pa slovenski prvaki? Avto V teh primerih vam ne bodo upoštevali garancije na prerjavenje

Zamenjajte čistilo vetrobranskega stekla

Vsa čistilna sredstva za vetrobransko steklo niso enaka, predvsem se pa med seboj razlikujejo čistila za hladne in tople mesece. Tudi, če vam je spomladi ostalo kaj zimskega čistila, ga prihranite za naslednjo zimo. Če so namreč zimska čistila prilagojena nizkim temperaturam in odstranjevanju soli in druge umazanije, so poletna čistila bolj učinkovita predvsem pri odstranjevanju ostankov insektov, ki pristanejo na steklu. Zato zimsko čistilo, ki je v posodi dočakalo pomlad, čim prej porabite, potem pa ga nadomestite s čistilom za tople dni.

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Očistite notranjost stekel

Spomladi očistite tudi notranjo stran stekel. Zaradi gretja in bolj intenzivnega delovanje ventilacije se pozimi na steklih nabere motna plast, ki poslabša razgled. Še bolj do izraza pride v vlažnih deževnih dneh, ko se na tej plasti še bolj intenzivno nabira vlaga. Za čiščenje so povsem primerna običajna čistila za steklo, v skrajni sili pa bo pomagalo tudi brisanje z običajno krpo. A bolj priporočljivo je, če je ta namenska iz mikrovlaken, pri kateri ni nevarnosti, da bi poškodovali površino stekla.

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana Avto Klima pozimi? Napaka, ki jo počnejo številni vozniki!

Negujte gumijasta tesnila

Iz gume niso samo pnevmatike, ampak tudi skoraj vsa sredstva, ki zatesnijo potniško kabino. In ta so v hladnih zimskih mesecih intenzivno podvržena obrabi. Če voznik ne skrbi zanje, postanejo krhka in drobljiva ter razpokajo, zato jih je treba prej ali slej zamenjati. A prezgodnji menjavi se lahko izognemo zgolj z malo nege. S krpo, ki smo jo pomočili v mlačno vodo, jih najprej temeljito očistimo, potem pa jih premažemo z zaščitnim sredstvom, ki g dobimo v vsaki trgovini z avtomobilskimi deli ali bencinski črpalki. In če bomo podobni postopek izvedli jeseni, se bomo izognili neprijetnemu dogodku, ko zaradi primrznjene gume ne moremo odpreti vrat.

Tekočina za pranje stekel | Avtor: Profimedias Profimedias

Preverite nivoje tekočin

To sicer ne spada neposredno med spomladanska opravila, saj bi morali preverjanja opravljati redno, a medtem, ko se ukvarjamo z avtomobilom, lahko preverimo tudi raven različnih tekočin: motornega olja, zavorne tekočine, hladilne tekočine, čistila za stekla in podobno. Kolikor nam avtomobil seveda to še omogoča, jih lahko tudi dolijemo ali pa opravila zaupamo servisu.

Odsevni jopič Avto ne vžge Avto Avto ne vžge – kako lahko situacijo rešim sam
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.