Avto > Iz druge roke
12588 ogledov

V oglasu piše, da je avto garažiran, je to pomembno?

Doberavto
Pri nakupu rabljenega avtomobila v oglasu pogosto naletimo na pojasnilo, da je bil avto garažiran. S tem želijo prodajalci poudariti, da je bil avto manj izpostavljen zunanjim vplivom in, da je zato bolje ohranjen. Pa je res? Pogovarjali smo se z ekipo DoberAvto.si, ki skrbi za prodajni portal s poudarkom na preverjenih rabljenih vozilih in vodjo servisne dejavnosti pri AMZS Jurijem Kočarjem.

Nakup novega avtomobila je težko opravilo, za rabljenega pa to velja še toliko bolj, saj je treba upoštevati in preveriti še veliko več dejavnikov. Eden od pomembnih kriterijev je tudi ohranjenost vozila in pri tem gotovo igra pozitivno vlogo to, ali je bil avtomobil garažiran. Sogovorniki pravijo, da ima načeloma imajo garažirana vozila res prednosti pred negaražiranimi. Takšni avtomobili namreč niso tako pogosto izpostavljeni ekstremni vročini ali mrazu, ki lahko botrujeta različnim težavam, ki so povezane z delovanjem avtomobila in njegovih sklopov. Še bolj pomembno od tega, ali je bil avto parkiran v garaži ali ne, pa je, kako je bil vzdrževan. "Zato bi kriterij, da ima znano zgodovino ustreznega servisiranja postavili na prvo mesto. Tu so seveda tudi prevoženi kilometri in lastništvo, kar pa lahko pri oglasih na www.DoberAvto.si preveri vsak, ki je v procesu nakupa rabljenega avtomobila," odgovarjajo sogovorniki.

 | Avtor: Doberavto Doberavto

Garaža prinaša prednosti

Recimo, da je rabljeno vozilo staro pet let. Ima vreme na današnje materiale sploh kakršenkoli vpliv? Če je avtomobil v garaži, je zaščiten pred mehanskimi in kemičnimi vplivi, kakršni so denimo toča, kisli ptičji iztrebki ali drevesni sok, ki kaplja na karoserijo. Manjša je tudi možnost poškodb zaradi vandalizma ali poskusov vloma v notranjost. Garažirani avtomobili so zaščiteni tudi pred pojavom »kozmetične škode« na njihovi zunanjosti in notranjosti. Omeniti velja predvsem bledenje površine karoserije zaradi prekomerne izpostavljenosti sonca, ki negativno vpliva tudi na dele v notranjosti. "Mraz in vročina seveda pripomoreta k skrajšanju življenjske dobe akumulatorja, pospešita lahko proces rjavenja podvozja, karoserije in zavor, ultravijolični žarki v sončni svetlobi pa lahko slab vplivajo tudi na pnevmatike in druge gumijaste dele avtomobila, ki se hitreje postarajo in postanejo krhki," še dodajajo pri portalu DoberAvto.

Garaža | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V zimskem času je lahko nadstrešek boljša rešitev 

Spet vedno le ni priporočljivo, da je avto garažiran, kljub ekstremnim zunanjim vplivom. Eden takih primerov je sneženje, ko vozilo po vožnji v snegu parkiramo v topli garaži. To potrjujejo tudi sogovorniki, ki razložijo, da sol na cesti vsekakor vpliva na dele karoserije. Ker se v zimskem času sneg, led in snežna brozga, pomešana s soljo v vsakem primeru oprime zunanjosti vozila. "Ne govorimo samo o površini karoserije ampak tudi o podvozju in motornem prostoru. Žal se ta droben, a s soljo bogat prš izpod koles oprime površin kamorkoli ga zanese in predstavlja agresivno mešanico, ki negativno vpliva na sklope vozila. Zato je denimo zelo pomembno redno pranje avtomobila, kar ponovno poudarja pomen dobrega in rednega vzdrževanja avtomobila ne glede na to, ali je avto v garaži ali ne," pravijo in dodajajo, da glede na kemijske procese te zmesi vode in soli v zmrznjenem stanju res predstavljajo manjšo grožnjo izpostavljenim kovinskim delom kot pa raztopina v obliki slane vode. Sol je namreč, povedano poenostavljeno, ob primerni vlagi bolj učinkovita pri višjih temperaturah v garaži kot pa na mrazu na prostem. "Če je avto parkiran pod kakovostnim nadstreškom, je v tem primeru celo najbolje."

nadstrešek | Avtor: Dezzen Dezzen

Mehanik: Na to bodite pozorni

V poplavi spletnih oglasov za rabljena vozila je ob velikem številu vozil opis, da je bilo vozilo garažirano. Ali sploh lahko preverimo, ali je bil avto tudi v resnici garažiran, ali si je to lastnik izmislil? Izkušeni poznavalci področja rabljenih vozil pravijo, da marsikateri prodajalec poskuša kot garažirano prodati tudi vozilo, ki ga njegov lastnik ni hranil v garaži in zaradi tega iztržiti višjo ceno. Pri DoberAvto.si sicer nimajo rubrike, ki bi izpostavile tak avto, je pa z neomejenim številom fotografij in izdatnim prostorom za opis moč dobro izpostaviti dobro ohranjenost avtomobila. Vodja servisne dejavnosti pri AMZS Jurij Kočar pravi, da je treba biti pozoren predvsem na izpostavljene zunanje in notranje površine, na katerih bomo najbolje ugotovili, ali avtomobil odstopa od stanja, ki ga pričakujemo od garažiranega vozila. "Seveda pa je najboljši način, da vozilo, ki ga kupujete, preveri strokovnjak, ki bo tudi znal oceniti, dejansko stanje. Za tak pregled, ki sicer traja dve uri, se lahko naročite pri AMZS preko klicnega centra, kjer vas bodo napotili na najbližjo AMZS delavnico," dodaja sogovornik.

 | Avtor: Doberavto Doberavto

Pri DoberAvto še pravijo, da boste že z obiskom portala DoberAvto.si hitro prišli do relevantnih informacij. "Najbolj transparentna spletna stran za prodajo in nakup rabljenih vozil, na podlagi različnih virov podatkov s slovenskega avtomobilskega trga natančno določi vrsto vozila ter nazorno in pregledno prikaže kronološko zgodovino prevoženih kilometrov, zgodovino lastništva, uspešnost ali neuspešnost izvedenih tehničnih pregledov. V veliko pomoč je že filter OBETAVNO vozilo s pomočjo katerega si lahko zožimo nabor iskanih avtomobilov na tiste, kjer naj bi bili kilometri realni in lastništvo urejeno," zaključujejo sogovorniki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 09:22 12.februar 2024.

    garanžiran pomeni sem malo bolj skrbel za avto. kot nekdo, ki pusti avto kjerkoli . samo recimo pozimi, ne sneg in sol, zanima me kako vi očistitie avto pred vožnjo. a mate dve rezini poli salame za pogled naprej al ...prikaži večal čist spucana stekla. mate sneg na strehi , ki ob prvem zaviranju prileti na vetrobransko steklo in brisalce prbite na šipo. to je kar jest mislim. pa lep dan

  • sam1 09:20 12.februar 2024.

    Nekaj let nazaj sem se pripeljal v avtopralnico in pred menoj je bil lep avto uvožen iz nemčije. Z lastnikom avtopralnice sva ga malo pregledala (iz radovednosti) in tako tudi opazila,da je avto v treh letih prevozil preko 300000 km. ...prikaži več Čez par tednov sem to vozilo opazil pri pooblaščenem trgovcu in,ker me je zanimalo,kakšno ceno ima,sem ustavil in se pozanimal. Cena je bila siser kakšnih 10% nižja kot na trgu,ampak tudi kilometraža se je čudežno razpolovila ,le,da servisne knjige ni......

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:42 12.februar 2024.

    Ko greš kupovat avto ne bodi slep,ne verjemi ničesar,zaupaj samo sebi in odloči se popolnoma sam