Avto
130 ogledov

Iz kita bodo izdelali biogorivo

Kit glavač EPA
V belgijskem mestecu Knokke-Heist je na obalo naplavilo mrtvega, 13 metrov dolgega kita, iz katerega bodo zdaj naredili biogorivo.

Avtomobile lahko poganja tudi kitja mast, ki jo bo specializirano belgijsko podjetje za predelavo organskih odpadov predelalo v biogorivo.

Na plažo majhnega belgijskega mesteca Knokke-Heist je naplavilo mrtvega kita glavača, ki je v dolžino meril 13 metrov, tehtal pa je 25 ton. Skoraj polovico teže predstavlja maščoba, ki je odličen vir za pridobivanje biogoriva, ki lahko poganja vozila. Iz podjetja Electra, ki je specializirano za predelavo organskih odpadkov, so sporočili, da lahko iz maščobe kita takšne velikosti in teže proizvedejo toliko energije, da bi lahko eno leto oskrbovali 14 domov.

Preostale dele kita, čeljust, lobanjo in hrbtenico, bodo v znanstvene namene proučili na univerzi v Gentu, kasneje pa bodo kitove dele shranili v muzeju.

NE SPREGLEJTE: V ZDA so se pred leti ogreli za pridobivanje biogoriva iz krav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.