Avto
2369 ogledov

Kaj bi obvezno nošenje čelad pomenilo za prihodnost izposoje koles BicikeLJ?

BicikeLJ kolo kolesa kolesarjenje Saša Despot
Letos bo izposoja koles v sistemu BicikeLJ ponovno rekordna. Ljubljančani vse več kolesarijo. Nekateri se bojijo, da bi obvezno nošenje kolesarskih čelad pomenilo, da si ljudje ne bodo več tako množično izposojali koles. Ali bodo izposojali po novem tudi kolesarske čelade?

"Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, morajo imeti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado." To je predlog besedila 34. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki ga je Ministrstvo za infrastrukturo pred dnevi poslalo v novo medresorsko obravnavo, in na katerega lahko vladne in občinske službe ter zainteresirane nevladne organizacije še lahko podajo morebitne pripombe. To pomeni obvezno nošenje kolesarske čelade za vse, ne le mlajši od 18. let, seveda, če bo predlog sprejet.

Nevozna kolesa iz sistema Bicikelj je opazil tudi bralec, ki je poslal fotografi bicikelj Slovenija BicikeLJ uporablja že skoraj 27 tisoč ljudi

Bojan Žižek, predsednik Slovenske kolesarske mreže, je v pogovoru za Žurnal24 izrazil negativno mnenje do predloga države, saj da to ni pravi način za izboljševanje varnosti kolesarjev in nasploh prometnih udeležencev. Predvsem je opozoril na težave, ki bi jih obvezna nošnja čelade pomenila za celotno shemo izposoj koles po slovenskih mestih, pri čemer je izrazil strah, da ljudje ne bodo več kolesarili.

Nevozna kolesa iz sistema Bicikelj je opazil tudi bralec, ki je poslal fotografi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ljubljana 07.04.11, mestno kolo, city bike, citybike, bicikel, bicikelj, pariz, Slovenija Letos napovedana velika širitev Bicikelj mreže

Da je kolesarjenje, še posebej v Ljubljani vsako leto bolj popularno, kažejo podatki o izposoji koles, ki nam jih je posredovala vodja Sistema BicikeLJ Nataša Urbanc. Leta 2011 so v Ljubljani beležili 401.830 izposoj v koledarskem letu, lani pa je bilo izposoj v enem letu prvič več kot milijon (1.094.144). Kot kaže, bo leto 2019 še bolj kolesarsko, saj so od začetka januarja do konec novembra letos našteli 1.074.144 izposoj. 

Turbokrožišče Prometna strategija Slovenija Ljubljančani si želijo boljših pogojev za kolesarjenje

Urbančeva sicer podatkov o tem, koliko uporabnikov koles v sistemu BicikeLJ uporablja čelade, nima na voljo. V splošnih pogojih uporabe sistema BicikeLJ je zapisano, da uporabnikom priporočajo uporabo čelade, na spletni strani pa so zbrali tudi druga priporočila za varno vožnjo. "Tudi ob morebitnih spremembah regulative vezano na uporabo koles verjamemo, da bodo Ljubljančani in obiskovalci še naprej uporabljali kolesa BicikeLJ. O možnostih za izposojo dodatne opreme – torej čelade – pa doslej nismo razmišljali," zaključuje sogovornica.

Komentarjev 7
  • onyxx 07:20 14.december 2019.

    šivilja ima verjetno že nov biznis...prodajo kolesarskih čelad

  • Janko Ig 19:34 13.december 2019.

    Dolgo so rabil, da so prišli do tega. Čalada bi morala biti že zdavnaj obvezna oprema....Ne razumem zakaj je tak problem čalada saj te nič ne ovira lahko pa ti rši življenje. Meni osebno je preprečila hudo poškodbo ( odesel ...prikaži več brez le čelado je bilo potrebno zamenjati,ker je počila ) ,ko me je zadel drug kolesar , ki ni upošteval predpisov.

  • Avatar vec
    vec 10:28 13.december 2019.

    butast zakon, ki bo s koles spravil ravno tiste ki zaradi zdravja rabijo gubanje, ampak ker težko hodijo tečti ne morejo, kolo pa jim je super, e te ljudje sigurno ne bodo nosili čelad, ampak bodo enostavno parkirali in sedeli ...prikaži več doma, ko bo prišlo do zapletov pa bo zdravstvena blagajna odprla denarnico, čeprav bi z gibanjem bilo tega manj. BI pa predlagal, zakon, da ko nekdo predlaga butast zakon da se ga zapre za najmanj dve leti, in onemogoči da še kdajkoli dela v JU.

Sorodne novice