Avto
201 ogledov

Kaj na avtu vam bo toča najprej razbila

Toča, razbit avto bralka
Pred vse pogostejšim vremenskim pojavom se ni mogoče nikoli povsem zaščititi, a z nekaterimi ukrepi bistveno zmanjšamo možnost poškodovanja avta.

Zdi se, da je toča v zadnjih letih vse pogostejša, kar se sklada s splošnimi spremembami pri vremenu. Tudi sicer statistika pravi, da se je število neurij od leta 2005 do danes precej povečalo, s tem pa tudi pogostost pojava toče. 

Zavarovalnice največ škodnih primerov zaradi toče po pričakovanjih beležijo poleti. Najpogosteje se to zgodi v juniju in juliju, toča se pogosteje pojavlja tudi maja in avgusta, redkeje pa septembra. V Sloveniji je možnost za pojav toče skoraj po celotni državi z izjemo Krasa in Obale, kjer je teh pojavov nekaj manj.

Zavarovalnice tudi opažajo, da je višina zneskov za popravilo škodnih primerov v zadnjih letih precej naraslo, kar govori tudi o tem, da je toča intenzivnejša, večja. 

Kako se izogniti škodi še pred pojavom toče?

Avtomobilov pred neurjem ne parkirajmo ob stavbah, na izpostavljenih delih obale ali pod drevesa. Neposredno pred točo ga zaščitimo z namenskim pokrivalom, ki je lahko zelo učinkovito, če pa tega nimamo, si lahko pomagamo tudi  z odejo ali rjuho. Ki sta sicer manj učinkoviti, a kljub temu lahko površine solidno zaščitita pred neposrednimi naleti kosov ledu in jih ublažita.

Najprej sicer pokrijemo strešno okno, potem prednje in zadnje steklo, za njima vzvratna ogledala in svetila. Šele na koncu, če ostane dovolj časa, pa poskrbimo še za pločevinaste dele, ki bodo najmanj poškodovani in jih bo tudi najlaže popraviti. Najbolje pa je, da avtomobil pravočasno parkiramo v garaži, če jo seveda imamo ali pa smo blizu javne garaže.

Nikar pa avtomobila ne rešujmo tedaj, ko toča že pada, saj je takšno početje lahko zelo ali pa celo smrtno nevarno. Avtomobil bomo morda zavarovali, sebe pa spravili v bolnišnico.

Ne ustavljamo pod nadvozi

Če nas toča ujame na cesti, je treba na varen način zmanjšati hitrost in peljati dalje. Na noben način ni dovoljeno ustavljanje pod nadvozi, mostovi ali v predorih. To ni le nevarno, saj bi lahko prišlo do naleta, ampak nas lahko doleti tudi visoka kazen. Poleg tega škoda zaradi udarcev toče ne bo nikoli tako velika kot škoda ob morebitnem trku z drugim avtomobilom.

Če nas je toča ujela na avtocesti, poskusimo peljati naprej do najbližjega počivališča ali parkirišča, kjer se lahko ustavimo. Ko se ustavimo, nikakor ne odpiramo vrat in oken ter ostanemo v avtomobilu, dokler toča ne neha padati. V avtomobilu smo sicer najbolj varni tudi pred morebitnim udarom strele, saj deluje kot Faradayeva kletka in nas učinkovito zaščiti.

Pred visoko gmotno škodo zaradi posledic toče je zelo smiselno razmisliti o ustreznem zavarovanju, ki ga ponujajo vse avtomobilske zavarovalnice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice