Avto
119 ogledov

Kmalu kaznovanje prehitrih pod Trojanami

Markovec Anže Petkovšek
Pod Trojanami je vse nared za začetek sektorskega merjenja hitrosti prehitrih voznikov. Dars namestil kamere in ostalo opremo, policija pa čaka na klic.

Pred nekaj dnevi so Darsovi delavci na portala nad avtocestnim odsekom med priključkoma Trojane in izvozom iz predora Podmilj v smeri Ljubljane namestili dodatni kameri, potrebni za delovanje sistema in celostni zajem vozil.

S tem so bili izpolnjeni vsi pogoji za začetek poskusnega obratovanja pilotnega projekta sektorskega merjenja hitrosti, saj je ostala oprema vključno z mrežno komunikacijo, strežnikom in potrebno programsko opremo že nekaj časa čakala pripravljena. 

Pripravljeni pa so očitno že tudi vozniki, saj je predvsem med avtomobili s slovenskimi tablicami občutiti, da v večji meri kot doslej spoštujejo hitrostne omejitve na odseku.

Večmesečna zamuda

Sprva so sicer predstavniki Darsa in policije napovedovali, da bo sistem deloval že sredi julija. Na policiji so na vprašanje Žurnala24 pred dnevi pojasnili, da je sistem po njihovem vedenju v fazi testiranja in da pričakujejo obvestilo Darsa, kdaj bo na podlagi verodostojnih meritev mogoče tudi kaznovati prehitre voznike, ki bodo nekajkilometrski odsek prevozili s povprečno hitrostjo nad 100 km/h. 

Sistem sektorskega merjenja je v brezplačno uporabo posodilo podjetje 3M, po koncu testnega obdobja, ki naj bi se po prvotnih podatkih trajalo pol leta oziroma do konca 2015, pa bodo sistem odmontirali. Izkušnje bodo podlaga za morebitno nabavo tega sistema za  trajno obdobje in tudi za druge odseke slovenskega avtocestnega križa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • BenX 14:32 01.oktober 2015.

    v Italiji skozi tunel ni omejitve 100 ampak lepo vsi 130 peljejo brez da bi bili v prekrsku! da mas v Italiji naavtocesti omejitev 100 mora bit res nekaj hudo konkretnega da se to zgodi. pri nsa bi v enakem ...prikaži več primeru 5x prej stala tabla s 60.

  • BenX 14:28 01.oktober 2015.

    ti tudi ne vozis ravno dosti po tujini, ali?? v italiji je omejitev na avtocesti 130 in nima veze kje in kako! skozi vsaki tunel, skozi vsaki ovinek, tudi ko je cesta zozana, povsod! ko bodo mene merli na 130 ...prikaži več in ne na 100 se nebom pritozeval. te se kaj zanima?

  • vzev 12:10 01.oktober 2015.

    Dušan Štamulak ti povem svojo izkušnjo v Nemčiji. Na 130km/h sem pripeljal malo pod 170km/h. Sem se že sprijaznil z kaznijo, pa mi policaj reče, da bo to opozorilo, pa da naj malo bolj počasi peljem naprej. Tega v Sloveniji ...prikaži več ne bom doživel nikoli, ker te bodo zajebavali že za 140km/h, ker je to njihovo edino poslanstvo.