Avto
29 ogledov

Ko je plača 9,3 milijona nekoliko majhna

Prvi mož Porscheja Martin Winterkorn se je takole v porscheju 911 carrera sports Žurnal24 main
Bi zahtevali povišico, če bi imeli plačo 9,3 milijona evrov na leto? Martin Winterkorn, generalni direktor koncerna Volkswagen, jo je dobil in lani zaslužil neverjetnih 17,5 milijona evrov.

A da si jo je zaslužil, oporeka le malokdo. Leto 2011 je bilo za Volkswagen zgodovinsko. Prodali so kar 8,36 milijona vozil, se s tem v svetovnem merilu povzpeli tik za General Motors, hkrati pa vpisali rekorden dobiček, kar 15,4 milijarde evrov (leto prej 6,8 milijarde).

65-letnemu Martinu Winterkornu, ki je zaslužen za vse te uspehe, so v primerjavi z letom 2010 lani plačo skorajda podvojili, tako da je postal najbolje plačani direktor katerekoli nemške družbe z liste 30 "blue-chipov" frankfurtske borze.

Tudi preostali člani uprave so si odrezali zajetne kose pogače, skupno je šlo za plače, nagrade in druge izdatke uprave 70,6 milijona evrov oziroma kar 92,4 odstotka več kot v letu poprej. Drugi najbolje plačani menedžer in finančni direktor Hans Dieter Poetsch je denimo lani na svoj bančni račun prejel 8,1 milijona evrov.

Komentarjev 5
  • Hypnos 21:15 16.marec 2012.

    mislim, da bi si delavci lahko svojo delavsko knjižico vtaknili nekam, če ne bi bilo tega človeka. da v času krize uspeš podjetju, katerega avtomobili ne veljajo za najcenejše, pridobiti toliko posla, da lahko govorimo o zgodovinskem uspehu pač ni ...prikaži več mačji kašelj. in grem stavit, da če vprašaš vse te "uboge" delavce, bi vsi podpisali, da se mu izplača povišica. tu govorimo o pravi ekonomiji, ne o nekem samoupravljanju.

  • mirko 20:36 16.marec 2012.

    A res, da si jo zasluži ?!!! In novinar, ki je napisal ta članek, še doda, da temu malokdo oporeka. In potem se nekateri čudijo zakaj prihaja do tako ogromnih socialnih razlik med ljudmi. In nekaterim ne gre v glavo ...prikaži večvo zakaj je neoliberalni kapitalizem ogrožen, saj vendar deluje po sistemu tržne zakonitosti. Dajte malo uporabit vsaj delček kmečke pameti no.

  • BenX 17:41 16.marec 2012.

    zelo zaslužen denar in zaslužena plača! direktor Porscheja ima mesečno plačo približno 500.000. a to je tudi dosti? morda, ampak, nek glubi fuzbaler to dobi v enem tednu. tam se je pa treba vprašat kdo je normalen.