Avto > Kombinirana
215 ogledov

Električni expert za mestne podjetnike

Peugeot e-expert, električno vozilo, LGV
1/14
Peugeot
Tako kot je pred kratkim Citroën objavil podrobnosti o svojem električnem kombiju ë-jumpyju, mu zdaj sledil še Peugeot z tehnično enakim e-expertom.

Pri Peugeotu pravijo, da bo e-expert ugodil zelo različnim strankam, kot so cvetličarji, vodovodarji, električarji in drugim majhni podjetniki, podjetja, ki veliko dajo na svojo okolju prijazno podobo, ter različne ustanove, ki iščejo vozila z ničnimi lokalnimi emisijami. Možne bodo tudi predelave karoserije pri specializiranih podjetjih.

Citroen ë-jumpy Avto Citroënov jumpy se je elektrificiral

Peugeot e-expert, električno vozilo, LGV | Avtor: Peugeot Peugeot

Štiri petine voznikov prevozijo manj kot 200 kilometrov

Pravijo, da statistike kažejo, da skoraj 80 odstotkov voznikov gospodarskih vozil povprečno prevozi manj kot 200 kilometrov na dan, zato je za njih električni e-expert povsem ustrezen avtomobil, saj ohranja vse prednosti experta z motorjem na notranje zgorevanje, v kompaktni različici pa je še posebej primeren za mestna središča.

traveller VSESTRANSKI VELIKAN Avto Traveller je Peugeotov adut pri lovu na velike družine

Temu je prilagojen tudi s 100-kilovatnim elektromotorjem, ki v vseh voznih načinih razvije več kot zadostno največjo hitrost 130 kilometrov na uro, z mesta do 100 kilometrov na uro pa v najmočnejšem programu power potrebuje 13,1 sekunde. Vozni načini so trije. Normalni način zagotovi najboljše razmerje med dosegom in dinamiko vožnje, način eco z znižanjem zmogljivosti gretja in klimatske naprave optimizira doseg, način power pa ni namenjen dinamični vožnji, ampak olajša vožnjo močno obremenjenega avtomobila.

Peugeot e-expert, električno vozilo, LGV | Avtor: Peugeot Peugeot

Dve različici baterije

E-expert ima tudi dva načina zaviranja, zmerni, ki je podoben delovanju zavornega pedala pri različici z motorjem na notranje zgorevanje, in zmogljivejši »B« (Brake), ki po voznikovem umiku noge z zavornega pedala zavira bolj silovito in regenerira več elektrike.

Peugeot traveller in citroën jumpy Peugeot in Citroën Avto Peugeot in Citroën predstavila močnega aduta za potrebe velikih družin

Elektrika je lahko shranjena v dveh različicah litij-ionske baterije. Šibkejša s kapaciteto 50 kilovatnih ur omogoča do 230 kilometrov, močnejša s kapaciteto 75 kilovatnih ur pa do 330 kilometrov dosega. Oba sta merjena v skladu s ciklusom WLTP.

Peugeot e-expert, električno vozilo, LGV | Avtor: Peugeot Peugeot

Baterijo se lahko napolni na tri načine. Najdlje seveda traja polnjenje na gospodinjskem priključku z 8- ali 16-amperskim tokom, na voljo pa je tudi 32-amperski »wallbox« z močjo od 3,7 do 22 kilovatov, ki omogoča precej hitrejše polnjenje. Na hitri polnilnici lahko polnjenje poteka z močjo do 100 kilovatov. V tem primeru je za polnjenje manjše baterije potrebno dobre pol ure, močnejša baterija pa se napolni v približno 45 minutah.

opel, lahka gospodarska vozila, lgv, vivaro, movano, combo, zafira life, zafira Oplov recept Avto Novo življenje v novih podobah za Oplove težake

Peugeot e-expert, električno vozilo, LGV | Avtor: Peugeot Peugeot

Tri dolžine in več karoserijskih različic

Tako kot ë-jumpy je tudi e-expert zasnovan na platformi EMP2, ki je konstruktorjem omogočila vgradnjo baterije v podvozje, s čimer je obdržal uporabno prostornino prtljažnika, ki je seveda odvisen od dolžine avtomobila. Na voljo je v treh dolžinah 4,60, 4,95 ali 5,30 metra ter kot furgon, kot kombi s podaljšano kabino in kot šasija z nizkim podom za specializirane nadgradnje.

Citroën jumpy Odslej le delavska obleka Avto Jumpy in expert živita dalje v novi, delovni obleki

Peugeot bo z e-expertom sicer ponudil tudi vrsto storitev, ki bo njihovim strankam olajšala in poenostavila uporabo avtomobila z upoštevanjem specifik njegovega pogona.

Peugeot e-expert, električno vozilo, LGV | Avtor: Peugeot Peugeot

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.